Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πλάνα από την έξοδο κινδύνου
 
 

(21/08/00,  06.30 GMT)

Οι νορβηγοί δύτες ετοιμάζονται να μπουν στο υποβρύχιο Κουρσκ
Πριν από λίγη ώρα nορβηγοί δύτες άνοιξαν την καταπακτή του υποβρυχίου Κουρσκ αλλά δεν βρήκαν κανένα σημείο ζωής είπε η ρωσική τηλεόραση. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες δουλειάς για να καταφέρουν οι Νορβηγοί δύτες να ανοίξουν την καταπακτη και όταν την άνοιξαν βρήκαν τον χώρο μεταξύ της καταπακτής και της εσωτερική πόρτας πλημμυρισμένο. Δεν υπήρχε κανείς εκεί. Προηγούμενες πληροφορίες έλεγαν ότι μπορεί να υπήρχε κάποιο πτώμα στο χώρο αυτό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού Βορείου Στόλου, Ναύαρχο Ποπόφ, το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν οι δύτες την εσωτερική είσοδο για να μπουν στο υποβρύχιο. Οταν ρωτήθηκε εάν είναι πιθανό να υπάρχουν επιζώντες ο ναύαρχος Ποπόφ είπε ότι πιστεύει πως το υποβρύχιο και συγκεκριμένα το τμήμα εννέα του υποβρυχίου πίσω από την έξοδο έχει πλημμυρίσει, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν επιζώντες. Αλλά τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται σε δηλώσεις ειδικών που υποστηρίζουν ότι οι χώροι οκτώ και επτά δεν έχουν πλημμυρίσει, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ. Ο ναύαρχος Ποπόφ είπε ότι Ρώσοι, Βρετανοί και Νορβηγοί θα έχουν συνάντηση σε λίγη ώρα για να αποφασίσουν πιό θα είναι το επόμενο βήμα και αν θα χρησιμοποιηθεί το βρετανικό μίνι υποβρύχιο.  Πάντως, πριν από λίγο ο Ντέιβιντ Ράσελ του βρετανικού ναυτικού είπε ότι το γεγονός ότι η αίθουσα εξόδου ήταν γεμάτη νερό μπορεί να καταστήσει αδύνατη την σύνδεση του μίνι υποβρυχίου με το Κουρσκ.

Λαϊκή δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της κρίσης
Το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο η ρωσική ηγεσία χειρίστηκε την κρίση της βύθισης του Κουρσκ έχει αρχίσει να γίνειται πιο σαφές. Ανταποκριτής του ΒΒC κοντά στον τόπο του δυστυχήματος λέει ότι τοπικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα δέχθηκε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες οι οποίοι απαιτούν να μάθουν γιατί ο πρόεδρος Πούτιν δεν ακύρωσε τις θερινές του διακοπές και γιατί έκανε λιγοστές δηλώσεις μετά το δυστύχημα. Επίσης επιθυμούν να μάθουν γιατί οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν αποδέχθηκαν την βοήθεια που προσέφεραν άλλες χώρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας ήταν η πρώτη φορά που μερικοί από τους ακροατές του σταθμού, οι οποίοι μεγάλωσαν κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής, επέκριναν ανοικτά την ηγεσία της χώρας.  Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι όλοι οι Ρώσοι παρακολουθούν τις προσπάθειες διάσωσης με δάκρυα στα μάτια και πόνο στην καρδιά τους.
 

"Τελικές εξετάσεις" για τους Ολυμπιακούς λέει η Ιντιπέντεντ
"Η Ελλάδα μπορεί να υποστεί την ταπείνωση να χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες" γράφει η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ. Σύμφωνα με ανταπόκριση από την Αθήνα, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΔΟΕ που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα θα αποφασίσουν εάν η Ελλάδα πέρασε τις "τελικές εξετάσεις" ή εάν θα υποστεί την ταπείνωση να της αφαιρεθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 την τελευταία στιγμή.

Λάθος το σχέδιο των μεταλλίων των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ
Εξοργισμένη είναι η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία μετά την αποκάλυψη γκάφας της επιτροπής οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος στο Σίνδνεϊ. Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, το σχέδιο για τα μετάλλια των Αγώνων είναι λάθος καθώς αυτά απεικονίζουν το Κολοσσαίο στη Ρώμη και όχι τον Παρθενώνα ή άλλο ελληνικό μνημείο. Δεν υπάρχει χρόνος για να αντικατασταθούν τα μετάλλια πριν την έναρξη των αγώνων στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αναμένεται αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου
Ο φόβος νέων πληθωριστικών πιέσεων στην Κοινοτική Ευρώπη εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της ανατίμησης του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ αναμένεται να αναγκάσει την Κεντρική Ευρωπαική Τράπεζα να αυξήσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το κεντρικό επιτόκιό της στην  πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της που θα γίνει στις 31 Αυγούστου μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC  στις Βρυξέλλες.

Επιστρέφει στη Βρετανία ένας καταζητούμενος πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών
Ενας πρώην πράτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ντέιβιντ Σέιλερ, επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δικασθεί με την κατηγορία πως παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών μυστικών. Ο κ. Σέιλερ, που ζούσε τα 3 τελευταία χρόνια στη Γαλλία, εγκατέλειψε τη Βρετανία αφού προηγουμένως κατηγόρησε τους πρώην εργοδότες του για ανικανότητα και για παράνομες δραστηριότητες, όπως ήταν, είπε, ο σχεδιασμός της δολοφονικής απόπειρας κατά του ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Γκαντάφι. Η βρετανική κυβέρνηση, που απορρίπτει τις καταγγελίες, δεν είχε καταφέρει να επιτύχει την έκδοση του κ. Σέιλερ από τη Γαλλία ο οποίος δηλώνει τώρα πως θέλει να έλθει στο φως ολόκληρη η αλήθεια και είναι πρόθυμος να υπερασπισθεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Εκλογές στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού
Αξιωματούχοι στην πολιτείεα Τσιάπας του Μεξικού λένε ότι το κυβερνών κόμμα PRI οδεύει προς την ήττα στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη κυβερνήτη της πολιτείας. Με το ένα πέμπτο των ψήφων καταμετρημένο, το προβάδισμα έχει ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Πάμπλο Σαλαζάρ. Πρόεκειται για ένα νέο πλήγμα για το κυβερνών  PRI μετά την απώλεια, τον προηγούμενο μήνα, της προεδρίας του Μεξικού μετά από 71 χρόνια.

Εκλογικά αποτελέσματα σήμερα στην Τσετσενία
Στην Τσετσενία αναμένονται σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην αποσχισθείσα ρωσική δημοκρατία για μία θέση στην ρωσική Κάτω Βουλή. Παρά το κύμμα επιθέσεων που εξαπέλυσαν τσετσένοι αντάρτες κατά εκλογικών κέντρων πριν και κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, οι αρχές δηλωσαν πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα ισχύσει και είπαν ότι στις κάλπες προσήλθε το 40 τοις εκατο των ψηφοφόρων. Αλλά ο τσετσένος ηγέτης Ασλάν Μασκάντοφ χαρακτήρισε τις εκλογές φάρσα και είπε ότι λιγότερο από το 5 τοις εκατό του πληθυσμού συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ισπανία
Πάνω από 200 άτομα, όλα από την Αφρική, συνελήφθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο από την αστυνομία στις ακτές της Νοτίου Ισπανίας. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση των αρχών κατά του κύματος των μεταναστών που πέρασαν αυτό το καλοκαίρι τα Στενά του Γιβραλτάρ. Οι περισσότεροι προήρχοντο από το Μαρόκο και την Αλγερία, αλλά και από τις χώρες κάτω από τη Σαχάρα. Φέτος, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε και ακολούθως απέλασε 8 χιλιάδες λαθρομετανάστες. Επίσης, 1000 λαθρομετανάστες πιστεύεται πως έχασαν τη ζωή τους περνώντας τα Στενά του Γιβραλτάρ.

Η Λιβύη έτοιμη να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων
Η Λιβύη δήλωσε πως συνεχίζει τις προσπάθειες για την απελεύθερωση των ομήρων που κρατούνται από μουσουλμάνους αντάρτες στη νήσο Τζόλο των Νοτίων Φιλιππίνων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ, δήλωσε πως οι προσπάθειες θα συνεχισθούν, παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες δεν εφέθησαν ελεύθεροι, όπως όλοι ήλπιζαν, αυτό το Σαββατοκύριακο. Οπως είπε ο κ. Σαλγκάμ, η διεθνής κοινότητα ασκελι πιέσεις στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων και στους αντάρτες για τον τερματισμό της κρίσεως. Νωρίτερα, είχαν αφεθεί ελεύθεροι τρεις πολίτες της Μαλαισίας που περιλαμβάνονταν στους ομήρους που κρατεί από τον περασμένο Απρίλιο η ανταρτική οργάνωση "Αμπού Σαγιάφ".
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.