Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Το Βρετανικό βαθυσκάφος LR5 μεταφέρεται σε πλοίο με προορισμό την Αρκτική
Το Βρετανικό βαθυσκάφος LR5 μεταφέρεται σε πλοίο με προορισμό την Αρκτική





(17/08/00, 1700 GMT)

Σοβαρές ζημιές από έκρηξη στο πυρηνικό υποβύχιο "Κούρσκ"
Καθώς με το πέρασμα των ωρών λιγοστεύουν οι ελπίδες για τα 118 μέλη του πληρώματος που βρίσκονται παγιδευμένα μέσα στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο "Κούρσκ", στον βυθό του Αρκτικού ωκεανού, έρχονται στην δημοσιότητα οι πρώτες πληροφορίες για τα αίτια του ατυχήματος και την κατάσταση του σκάφους. Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου αμύνης δήλωσαν ότι η μπροστινή καταπακτή διαφυγής του υποβρυχίου έχει αχρηστευθεί από έκρηξη μεγάλης ισχύος, η οποία προκάλεσε το ατύχημα το περασμένο Σάββατο. Αλλά η πλάγια θέση στην οποία κείτεται το "Κούρσκ" είναι λιγότερο άσχημη από όσο αρχικά υπολογιζόταν, γεγονός που ελπίζεται ότι θα διευκολύνει την επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος. Εντωμεταξύ συνεργείο Νορβηγών δυτών μεταβαίνει προς τον τόπο του ατυχήματος, ενώ βρετανική ομάδα διάσωσης που έχει μαζί της κι ένα υπερσύγχρονο μίνι-υποβρύχιο τύπου LR5, αναχώρησε από το Νορβηγικό λιμάνι Τρόντχαϊμ  προς την θάλασσα του Μπάρεντς. Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας Αλαν Χόσκινς, το βαθυσκάφος αυτό θα βοηθήσει αποτελεσματικά το έργο της διάσωσης.

Αποζημίωση τσιγγάνων - θυμάτων των Ναζί ζητά επιτροπή του ΟΗΕ
Τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν από την διεθνή κοινότητα να αποζημιώσει τις οικογένειες των τσιγγάνων που έπεσαν θύματα του Ναζιστικού καθεστώτος κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αντιμετώπιση των Φυλετικών Διακρίσεων, που εδρεύει στην Γενεύη, έκανε έκκληση για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων -όπως επισημαίνει, διώξεων και βίαιων επιθέσεων που υφίστανται οι Τσιγγάνοι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Επέτειος ενός χρόνου από τον σεισμό στη Τουρκία
Επιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη Τουρκία, ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 17 χιλιάδων ατόμων. Στο Γκολτσούκ, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη επισημαίνει ότι τα τραύματα του περυσινού σεισμού είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη, καθώς χιλιάδες άτομα έχασαν φίλους και συγγενείς κάτω από τα ερείπια των πολυκατοικιών.

Τουρκικές πρωτοβουλίες για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό προβλέπει Τούρκος δημοσιογράφος
Σημαντικές πρωτοβουλίες στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα αναλάβει η Άγκυρα κατά τη διετία 2002 έως 2004. Στην πρόβλεψη αυτή προέβη ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος και διευθυντής του τουρκικού CNN, Μεμέτ Αλί Μπιράντ, σε συνέντευξή στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, τονίζοντας ότι τότε εκπνέει και η σχετική προθεσμία που έχει δώσει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση στο συμβούλιο κορυφής του Ελσίνκι.

Συνομιλίες αμερικανού διαμεσολαβητή στην Μέση Ανατολή
Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Μεσανατολικό Ντένις Ρός πραγματοποιεί σήμερα συνομιλίες στο Ισραήλ, όπου βρίσκεται, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που οδήγησαν τον περασμένο μήνα στο ναυάγιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Κάμπ Ντέϊβιντ των ΗΠΑ. Πριν από την συνάντησή του με τον εκτελούντα χρέη υπουργού εξωτερικών του Ισραήλ Σλόμο Μπέν Αμί, ο κ. Ρός είπε στους δημοσιογράφους ότι θα προσπαθήσει να διαπιστώσει τον τρόπο λειτουργίας των Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνομιλητών του.

Λειτουργεί εκ νέου το αεροδρόμιο της Βαγδάτης
Στο Ιράκ επαναλειτούργησε σήμερα το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης - παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα στο Ιρακινό καθεστώς πριν δέκα χρόνια, μετά την εισβολή του στο Κουβέϊτ. Τα εγκαίνια του αεροδρομίου Σαντάμ έγιναν με την προσγείωση αεροσκάφους των Ιρακινών αερογραμμών που εκτέλεσε εσωτερική πτήση. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η ενέργεια έχει περισσότερο συμβολική σημασία, αφού όσο ισχύουν οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ιράκ, το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί μόνο ιδιωτικά αεροπλάνα.

Επανένωση αλλά και αποχωρισμός οικογενειών στην Κορέα
Συγκινητικές στιγμές εξελίχθηκαν και πάλι σήμερα στην Νότια και Βόρεια Κορέα καθώς τα μέλη οικογενειών που είχαν χωριστεί λόγω του πόλεμου πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια, και ξαναντάμωσαν την περασμένη Τρίτη, ετοιμάστηκαν να πάρουν και πάλι τον δρόμο της επιστροφής. Πολλά από τα ηλικιωμένα μέλη των οικογενειών που ξανάσμιξαν, εξέφρασαν την αγωνία τους ότι θα αποχωριστούν εκ νέου και δεν θα δούν ποτέ πιά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Χωρίς Νοτιοκορεάτες τα αμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια στην Νότια Κορέα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στην Νότιο Κορέα την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους τα γυμνάσια θα γίνουν παρά την ραγδαία βελτίωση στις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας, για πρώτη φορά όμως δεν θα λάβουν μέρος σε αυτά Νοτιοκορεάτες στρατιώτες, αλλά μόνο Αμερικανοί συνάδελφοί τους που σταθμεύουν στην Νότια Κορέα.

Περιοδεία ομάδας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ινδία
Ομάδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού άρχισε να περιοδεύει το κρατίδιο Ασάμ, στην βορειοανατολική Ινδία, εξετάζοντας τα  καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων πλημμυρών. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι οι παρατηρητές του θα επισκεφθούν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο για να διαπιστώσουν τις ανάγκες επισιτισμού και υγιεινής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων που έχουν μείνει άστεγοι από τις πλημμύρες.

Σφοδρές συγκρούσεις στρατού - ανταρτών στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν
Οι αρχές στην κεντροασιατική δημοκρατία του Κιργιστάν ανακοίνωσαν ότι 6 ακόμα στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των συνεχιζόμενων συγκρούσεων με Ισλαμιστές αντάρτες, στα νότια της χώρας. Το υπουργείο άμυνας της πρώην αυτής σοβιετικής δημοκρατίας λέει ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν άρχισαν οι συγκρούσεις στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν,  24 στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους.

Αιματηρές συγκρούσεις συμμοριών σε φυλακή της Βραζιλίας
Η αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 9 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επεισοδίων σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, κοντά στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. Μερικά από τα θύματα βρέθηκαν απανθρακωμένα ενώ άλλα έφεραν μαχαιριές. Αιτία των επεισοδίων ήταν η αντιδικία μεταξύ 2 συμμοριών εγκλείστων σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία λέει ότι έχει θέσει πλέον την κατάσταση υπό έλεγχο.

Γερμανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εξαγόρασε η British Telecom
Η μεγαλύτερη Βρετανική εταιρεία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών British Telecom ανέλαβε τον έλεγχο της Γερμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Viag Interkom, εξαγοράζοντας την πλειοψηφία των μετοχών της. Αν και η Viag Interkom είναι η μικρότερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Γερμανία, η κίνηση της BT θεωρείται σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που αποκτά πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε ξένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.