Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Το Βρετανικό μίνι-υποβρύχιο
Το Βρετανικό μίνι-υποβρύχιο

(17/08/00, 07.30 GMT)

Ξένη βοήθεια για την διάσωση του πληρώματος του Κούρσκ
Δύο ξένα συνεργεία θα βοηθήσουν τώρα το ρωσικό ναυτικό στη προσπάθεια διάσωσης των 100 και πλέον μελών του πληρώματος του ρωσικού υποβρυχίου. Μία ομάδα Νορβηγών δυτών αναχώρησε δια θαλάσσης για την Αρκτική, όπου επίσης πρόκειται να μεταβεί και ένα βρετανικό συνεργείο που θα έχει μαζί του κι ένα μίνι-υποβρύχιο το οποίο θα μεταφέρει νορβηγικό σκάφος. Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι η βοήθεια θα φτάσει στον προορισμό της πολύ αργά καθώς το βρετανικό συνεργείο δεν πρόκειται να φθάσει στη περιοχή του ναυαγίου πριν το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι ήχοι που προέρχονται από το υποβρύχιο είναι σποραδικοί και πολλές φορές χάνονται επί ώρες. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε εσπευσμένα στο Κρεμλίνο περιέγραψε την κατάσταση ως ιδιαίτερα κρίσιμη.

Επέτειος του καταστροφικού σεισμού στη Τουρκία
Ενας χρόνος έχει περάσει ακριβώς από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε πέρυσι την Τουρκία και που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα επτά χιλιάδες άτομα να βρουν το θάνατο. Στις 3 και 2 λεπτά ακριβώς το πρωί της Πέμπτης,  την ώρα δηλαδή που πέρυσι χτύπησε ο Εγκέλαδος, ο κόσμος άναψε κεριά εις μνήμην των νεκρών. Επιμνημόσυνες δεήσεις θα γίνουν, άλλωστε, σήμερα σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Τουρκία.

Πρωτοβουλίες της Αγκυρας για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό προβλέπει Τούρκος δημοσιογράφος
Σημαντικές πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα αναλάβει η Άγκυρα κατά τη διετία 2002 έως 2004. Στην πρόβλεψη αυτή προέβη ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος και διευθυντής του CNN Τουρκίας, Μεμέτ Αλί Μπιραντ, σε συνέντευξή στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, τονίζοντας ότι τότε εκπνέει και η σχετική προθεσμία που έχει δώσει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Συμβούλιο Κορυφής του Ελσίνκι. Ένα χρόνο μετά την ουσιαστική έναρξη της αποκαλούμενης διπλωματίας των σεισμών, ο κ. Μπιράντ τονίζει ότι οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα και την Τουρκία αναπνέουν πολύ πιο άνετα, μολονότι η επίλυση των σημαντικών διαφορών των δύο χωρών  παραμένει στο επίπεδο της προσδοκίας.

Κινητικότητα στο Μεσανατολικό
Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ντένις Ρος, σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στη γεφύρωση των διαφορών που οδήγησαν στην κατάρρευση, τον περασμένο μήνα, των ειρηνευτικών συνομιλιών του Κάμπ Ντέιβιντ. Ο κ. Ρος αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Νωρίτερα, αξιωματούχοι των δύο πλευρών είχαν ξαναρχίσει συνομιλίες με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, επισκέφθηκε τον Βασιλέα Αμπντουλά της Ιορδανίας. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, μιλώντας στην Ινδονησία, δήλωσε ότι επανεξετάζει τα σχέδια του για την ανακήρυξη  παλαιστινιακού κράτους στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ομιλία Λίμπερμαν στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος
Στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Λος Αντζελες, ο συνυποψήφιος του Αλ Γκόρ για την αντιπροεδρία, Τζο Λίμπερμαν, άσκησε έντονη κριτική στη πολιτική του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ιδιαίτερα στις πολιτικές του στα θέματα της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Ο κύριος Λίμπερμαν είπε ότι έφτασε η ώρα να γκρεμισθεί το τείχος των φυλετικών και σεξουαλικών διακρίσεων στην Αμερικανική κοινωνία. Κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος αντιπρόεδρος έπλεξε για μιά ακόμη φορά το εγκώμιο του υποψηφίου προέδρου, Αλ Γκόρ.

Νέες διαδηλώσεις Σέρβων στη Μιτροβίτσα
Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ετοιμάζουν νέες διαδηλώσεις σήμερα κατά της απόφασης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων να πάρουν υπό τον έλεγχο τους μία μεταλλουργία μολύβδου στην εθνικά διαιρεμένη πόλη της Μιτροβίτσα. Ανδρες της Γαλλικής, Βρετανικής και Δανικής ειρηνευτικής δύναμης κατέλαβαν τη μεταλλουργία τη Δευτέρα το πρωί με το αιτιολογικό ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα μόλυνσης στην πόλη.

Αεροπειρατεία απο τις ... λίγες στη Βραζιλία
Οπλοφόροι κατέλαβαν ένα Μπόινγκ 737 που εκτελούσε δρομολογιο του εσωτερικού, ανάγκασαν τον πιλότο να προσγειωθεί σε έναν απόμακρο αεροδιάδρομο στην επαρχία της χώρας έκλεψαν περίπου 2,5 εκατομμύρια δολλάρια χρηματαποστολής μιάς κρατικής τράπεζας και ... εξαφανίσθηκαν με ένα αυτοκίνητο που τους περίμενε.  Ο ανταποκριτής του BBC στη Βραζιλία μεταδίδει ότι οι ληστές γίνονται όλο και πιό τολμηροί: Τον Ιούνιο μία συμμορία εισήλθε σε ένα αεροδρόμιο μέρα μεσημέρι και με απειλή όπλων άρπαξε 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Νομο για κλωνοποίηση κυττάρων ανθρώπινων εμβρύων προωθεί η βρετανική κυβέρνηση
Το πράσινο φως για την κλωνοποίηση εμβρύων με μοναδικό σκοπό την παραγωγή οργάνων του ανθρώπινου σώματος για μεταμοσχεύσεις έδωσε χθές η Βρετανική κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή τονίζεται ότι η υπάρχουσα εδώ και χρόνια τεχνολογία δεν θα χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση για την παραγωγή ζωντανών ανθρώπινων ομοιοτύπων υπογραμμίζεται δε ότι θα θεσπιστεί νέα νομοθεσία που θα περιορίζει τις έρευνες της ανθρώπινης κλωνοποίησης αποκλειστικά στον τομέα παραγωγής οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Παρατεταμένη ξηρασία απειλεί με λιμό την Ανατολική Αφρική
Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ανατολική Αφρική απειλούνται με λιμοκτονία εξ αιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας αλλά και τις εμφύλιες συρράξεις που μαίνονται σε μεγάλα τμήματα της περιοχής. Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Σίτησης αναφέρει ότι η βοήθεια προς τις περιοχές αυτές θα πρέπει να είναι μεγάλη και άμεση.

Επαναλειτουργεί το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης
Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θέτει από σήμερα σε λειτουργία το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το αεροδρόμιο Σαντάμ έκλεισε πριν από δέκα χρόνια, μετά την ήττα του Ιράκ από τις δυτικές δυνάμεις. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η ενέργεια έχει περισσότερο συμβολική και λιγώτερο ουσιαστική σημασία, αφού όσο ισχύουν οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ιράκ, το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί μόνο ιδιωτικά αεροπλάνα.

Νέοι μουσώνες απειλούν την Ινδία
Στην Βορειοανατολική Ινδία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μουσώνες θα πλήξουν το επόμενο 24ωρο τις περιοχές που μόλις πρόσφατα είχαν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα πέντε εκατομμύρια κάτοικοι να έχουν μείνει άστεγοι. Εν τω μεταξύ ομάδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού φτάνει σήμερα στο κρατίδιο Ασάμ για να εκτιμίσει τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων πλημμυροπαθών.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.