Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πλοίο του ρωσικού ναυτικού καταφθάνει στην περιοχή
Πλοίο του ρωσικού ναυτικού καταφθάνει στην περιοχή

(16/08/00, 09.00 GMT)

Μειώνονται οι ελπίδες για το πλήρωμα του υποβρυχίου
Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει τις προσπάθειες  για τη σωτηρία των 116 μελών του πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου που παραμένει παγιδευμένο στο βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς, στην Αρκτική. Στέλλουν τώρα ένα νέο σκάφος που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το υποβρύχιο. Οι προηγούμενες προσπάθειες απεδήχθησαν άκαρπες λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών. Ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού παραδέχτηκε πως τα σωστικά συνεργεία θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή τους μέχρι την Παρασκευή το αργότερο γιατί εξαντλούνται τα αποθέματα οξυγόνου που έχει το υποβρύχιο. Το ΝΑΤΟ ενημέρωσε ήδη Ρώσους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες για το πώς μπορεί η Συμμαχία να βοηθήσει το έργο των σωστικών συνεργείων. Ομάδα ανωτάτων Ρώσων αξιωματικών, μ'επικεφαλής τον υπαρχηγό του πολεμικού ναυτικού επισκέπτεται σήμερα το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα.

ΟΗΕ: Θύματα ρατσισμού οι Τσιγγάνοι στην Ευρώπη
Μία νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι Τσιγγάνοι, που ζουν στην Ευρώπη, πέφτουν θύματα ρατσισμού και πως παραβιάζονται ποικιλοτρόπως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους: "Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην Ευρώπη. Οι Τσιγγάνοι", τονίζει η έκθεση, "παραμένουν φτωχοί και αμόρφωτοι. Υφίστανται κάθε είδους διακρίσεις, διώκονται πολύ συχνά, δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις και ζουν διαρκώς με τον φόβο αυτών των επιθέσεων." Η έκθεση, που συνέταξε η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, που έχει την έδρα της στη Γενεύη, επιρρίπτει εν μέρει τις ευθύνες στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Πράσινο φώς για την κλωνοποίηση στη Βρετανία
Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να δόσει το πράσινο φως για την περιορισμένη χρήση της μεθόδου της κλωνοποίησης με στόχο την παραγωγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Θρησκευτικές οργανώσεις και ομάδες που αγωνίζονται κατά των αμβλώσεων προβάλλουν, ωστόσο, αντιρρήσεις γιατί, όπως υποστηρίζουν, η κλωνοποίηση αφορά την παραγωγή ενός εμβρύου που θα μπορούσε εν δυνάμει να αναπτυχθεί σε ανθρώπινο ον.

Στο έδαφος και τα Βρετανικά Κονκόρντ
Σήμερα θα γνωρίζουμε για ποιόν ακριβώς λόγο αποφασίστηκε  η ανάκληση του πιστοποιητικού αξιοπλοϊας των αεροσκαφών τύπου "Κόνκορντ". Χθες, οι Βρετανικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την λειτουργία όλων των αεροπλάνων αυτού του τύπου που διαθέτουν, ενώ η Αιρ Φρανς έχει αναστείλει ήδη επ'αόριστον όλες τις υπηερηχητικές πτήσεις από τον περασμένο μήνα, δηλ. μετά τη συντριβή του γαλλικού Κόνκορντ, κοντά στο Παρίσι, που είχε ως αποτέλεσμα εκατόν δεκατρία άτομα να βρουν το θάνατο.

Σημαντική αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου
Στα ύψη εκτοξεύθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για τη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων του μαύρου χρυσού.  Η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ ξεπέρασε τα 32 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, φθάνοντας έτσι στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού ενέργειας, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος υπαινίχθη ότι εξετάζει την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, σε μια μονομερή απόπειρα να επιτευχθεί προσωρινή μείωση των τιμών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Μεσανατολικό
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συγκαλέσει νέα ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, αλλά μόνον εάν οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων είναι έτοιμοι να προβούν σε ιστορικής σημασίας, όπως είπε, παραχωρήσεις. Ο κύριος Ρος, που αναμένεται αύριο στο Ισραήλ είπε ότι άν και η ειρηνευτική διαδικασία είναι περίπλοκη κάθε πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Νωρίτερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιόσι Μπεϊγίν, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, στη σύναψη συμφωνίας, ενώ ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ είπε πως οι συνομιλίες μπορεί να ξαναρχίσουν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Επεισόδιο στη Δυτική Οχθη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοινωσε ότι μέλη του τραυμάτισαν θανάσιμα εναν Παλαιστίνιο πολίτη, κατά τη διάρκεια ερευνών που έκαναν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι στρατιώτες, που προσπαθούσαν να εντοπίσουν ένα άτομο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι είταν μέλος του κινήματος Χαμάς, δέχθηκαν επίθεση από έναν άνδρα που νόμισε ότι είταν κλέφτες. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα γηραιό Παλαιστίνιο.

Τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος στον Γκόρ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, ανέλαβε από χθες την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι, άλλωστε, ο υποψήφιος του κόμματος αυτού για την προεδρία. Ο κ. Γκορ, που παρέστη σε συγκέντρωση στο Μίσιγκαν μαζί με τον πρόεδρο Κλίντον, τόνισε πως η κυβέρνηση είχε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες την τελευταία οκταετία για τη δημιουργία μιάς υγιούς οικονομίας και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει στον αντίπαλό του, τον υποψήφιο δηλ. του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζορτζ Μπους, να καταστρέψει τα επιτεύγματα αυτά.

Αποστολή εφοδιοπομπών των Ηνωμένων Εθνών στην Τσετσενία
Δύο εφοδιομπομπές των Ηνωμένων Εθνών, που μεταφέρουν 200 τόννους τροφίμων στέλνονται στην Τσετσενία, με σκοπό τον εφοδιασμό 35 χιλιάδων Τσετσένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, από τότε που άρχισε η Ρωσική εκστρατεία στην δημοκρατία αυτή. Τελικός προορισμός των εφοδιοπομπών είναι η Τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι και η περιοχή Ουρούς Μαρτάν.

Προσπάθειες για απελευθέρωση ομήρων στις Φιλιππίνες
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι διαπραγματευτές έφθασαν στο νησί Τζόλο στα νότια της χώρας για να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από Ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες εδώ και τέσσερις μήνες.

Επανένωση οικογενειών στην Κορέα
Αρχισαν χθές στην Βόρεια και Νότια Κορέα να ξανασμίγουν οικογένειες που είχαν χωριστεί κατά την διάρκεια του πολέμου της Κορέας, εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια. Εκατό περίπου Βορειοκορεάτες συνάντησαν χθές το πρωί συγγενείς τους στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Τις οικογένειες μετέφερε στην Σεούλ ένα Βορειοκορεατικό αεροσκάφος ενώ λίγο αργότερα, το ίδιο αεροσκάφος μετέφερε στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, Πιονγιάνγκ, εκατό Νοτιοκορεάτες για να δουν τους συγγενείς τους που ζουν εκεί.
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.