Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πλοίο του ρωσικού ναυτικού καταφθάνει στην περιοχή
Πλοίο του ρωσικού ναυτικού καταφθάνει στην περιοχή

(15/08/00, 2130 GMT)

Νέες προσπάθειες διάσωσης του πληρώματος ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου
Η Ρωσία ξεκινά νέες προσπάθειες για τη διάσωση των 116 μελών του πληρώματος του υποβρυχίου, που παραμένει παγιδευμένο στο βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς. Οι ισχυροί άνεμοι και τα μποφόρ είχαν αποτρέψει τα σωστικά συνεργεία νωρίτερα να ξεκινήσουν την επιχείρηση διάσωσης. Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγο σε επικοινωνία με το πλήρωμα του υποβρυχίου, όμως τα σήματα άρχισαν σιγά σιγά να εξασθενούν. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν την επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη. Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη όλα τα ονόματα των επιβατών. Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα επισημαίνει ότι η επιχείρηση διάσωσης θα είναι μία αναμέτρηση με το χρόνο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την κατάσταση του πληρώματος. Το υπουργείο Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε ότι προσεφέρθη δύο φορές να στείλει βοήθεια στο ρωσικό ναυτικό, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση από τη Μόσχα.

Στο έδαφος και τα Βρετανικά Κονκόρντ
Οι Βρετανικές Αερογραμμές διακόπτουν άμεσα τις πτήσεις των υπερηχητικών τους αεροπλάνων τύπου Κονκόρντ, ακολουθώντας όπως λέει η σχετική ανακοίνωση συστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας των πτήσεων. Συμφωνα με πληροφορίες,  Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν στην  British Airways ότι προτίθενται να ανακαλέσουν το πιστοποιητικό αξιοπλοοίας του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών, χωρίς να έχει γνωστό το αιτιολογικό της απόφασής τους. Η British Airways διέκοψε στο παρελθόν τις πτήσεις των Κονκόρντ για μία μόνο ημέρα, μετά το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα που προκάλεσε η συντριβή Γαλλικού Κονκόρντ κοντά στο Παρίσι. Η λειτουργία των Γαλλικών αεροσκαφών αυτού του τύπου έχει διακοπεί από την ημέρα του δυστυχήματος.

Σημαντική αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου
Στα ύψη εκτοξεύθηκε σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για τη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων του μαύρου χρυσού.  Η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ ξεπέρασε σήμερα το μεσημέρι τα 32 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, φθάνοντας έτσι στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού ενέργειας, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος υπαινίχθη ότι εξετάζει την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, σε μια μονομερή απόπειρα να επιτευχθεί προσωρινή μείωση των τιμών.

Επανένωση οικογενειών στην Κορέα
Αρχισαν σήμερα στην Βόρεια και Νότια Κορέα να ξανασμίγουν οικογένειες που είχαν χωριστεί κατά την διάρκεια του πολέμου της Κορέας, εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια. Εκατό περίπου Βορειοκορεάτες συνάντησαν το πρωί συγγενείς τους στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Τις οικογένειες μετέφερε στην Σεούλ ένα Βορειοκορεατικό αεροσκάφος ενώ λίγο αργότερα, το ίδιο αεροσκάφος μετέφερε στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, Πιονγιάνγκ, εκατό Νοτιοκορεάτες για να δουν τους συγγενείς τους που ζουν εκεί.

Επίτευξη συμφωνίας με τους Παλαιστινίους προβλέπει ο Ισραηλινός υπουργός δικαιοσύνης
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού δικαιοσύνης Γιόσι Μπέϊλιν, η χώρα του βρίσκεται στα πρόθυρα επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους. Μιλώντας στο Ισραηλινό ραδιόφωνο, ο κ. Μπέϊλιν είπε ότι ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βρίσκονται κοντύτερα στην υπογραφή της συμφωνίας όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, και άφησε να εννοηθεί ότι στην τελική διαπραγμάτευση σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρός που φτάνει στην Μέση Ανατολή την Κυριακή.

Αποστολή εφοδιοπομπών των Ηνωμένων Εθνών στην Τσετσενία
Δύο εφοδιομπομπές των Ηνωμένων Εθνών, που μεταφέρουν 200 τόννους τροφίμων στέλνονται στην Τσετσενία, με σκοπό τον εφοδιασμό 35 χιλιάδων Τσετσένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, από τότε που άρχισε η Ρωσική εκστρατεία στην δημοκρατία αυτή. Τελικός προορισμός των εφοδιοπομπών είναι η Τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι και η περιοχή Ουρούς Μαρτάν.

ΗΠΑ: Στο προσκήνιο του συνεδρίου των Δημοκρατικών ο Αλ Γκόρ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον παρέδωσε συμβολικά τη σκυτάλη στον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Σε μία συγκέντρωση στο Μίτσιγκαν, ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι ο Αλ Γκορ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στον 21ο αιώνα. Ο Αλ Γκορ τον ευχαρίστησε και υποσχέθηκε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την αμερικανική οικονομία εάν εκλεγεί. Ο κ. Γκορ αναμένεται να βρεθεί σε λίγες ώρες στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος στο Λος Αντζελες, όπου θα του δοθεί και επισήμως το χρήσμα του υποψηφίου του κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ελεγχόμενη έκκρηξη βομβιστικού μηχανισμού στην βόρεια Ισπανία
Οι Ισπανικές αρχές ασφαλείας προέβησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη ενός βομβιστικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, στην πόλη Χουέσκα της Καταλωνίας. Οι αρχές πιστεύουν ότι τα 100 κιλά εκρηκτικής ύλης που ανατίναξαν προορίζονταν για να χρησιμοποιηθούν σε βομβιστική επίθεση της Βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά των εκρηκτικών έπαθε βλάβη και έτσι αποτράπηκε η επίθεση.

Ιαπωνία: τελετή σε μνημείο πεσόντων
Ιάπωνες πολιτικοί επισκέφθηκαν ένα αμφιλεγόμενο μνημείο στο κεντρικό Τόκιο που έχει αναγερθεί εις μνήμην όσων έχασαν τη ζωή τους στους πολέμους του 19ου και του 20ου αιώνα, στους οποίους περιλαμβάνονται και καταδικασθέντες εγκληματίες πολέμου. Μαζί με τους πολιτικούς προσήλθαν στο μνημείο και χιλιάδες πρώην στρατιώτες ορισμένοι από τους οποίους είταν ντυμένοι με τις στολές που φορούσαν τον καιρό του πολέμου. Οι ετήσιες επισκέψεις στο μηνείο Γιασουκούνι, την επέτειο της παράδοσης της Ιαπωνίας στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν επικριθεί από τους γείτονές της, γιατί θεωρούν τις επισκέψεις αυτές σύμβολο ενός υποβόσκοντος ιαπωνικού μιλιταρισμού.

Το Κασμίρ ανήκει στην Ινδία, δηλώνει ο Ατάλ Μπεχάρι Βαζπάγι
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βαζπάγι, σε διάγγελμά του με αφορμή την 53η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας του, διακήρυξε πως το Κασμίρ είναι και θα παραμείνει τμήμα της Ινδίας. Το Πακιστάν, πρόσθεσε ο κύριος Βαζπάγι, δεν μπορεί να λάβει μέρος στις συνομιλίες για το Κασμίρ και κατηγόρησε το καθεστώς της Ισλαμαμπάντ ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τους τρομοκράτες που δρουν στο Κασμίρ, --κάτι που το Πακιστάν συνεχώς το αρνείται.

Κυβερνητικός ανασχηματισμός στο Πακιστάν
Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός Παρβέζ Μουσάραφ προχώρησε σήμερα στον πρώτο κυβερνητικό ανασχηματισμό,   σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια νομιμοποίησης του ρόλου του στρατού στο πολιτικό μέλλον της χώρας. Συγκεκριμένα άλλαξε η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων, με την προσθήκη -για πρώτη φορά, τεσσάρων πολιτικών.

Προσπάθειες για απελευθέρωση ομήρων στις Φιλιπίνες
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Φιλιππινών λένε πως προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα Μανίλα ένα Λιβυκό αεροσκάφος, στα πλαίσια των προσπαθειών απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από Ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες εδώ και 3 μήνες. Ο κύριος διαμεσολαβητής της κυβέρνησης Ρόμπερτ Αβενταχάδο είπε ότι το αεροσκάφος έστειλε ο ηγέτης της Λιβυής Μουαμάρ Καντάφι, καθώς αξιωματούχοι της χώρας αυτής προσπαθούν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους αντάρτες.

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για την ειρήνη στο Κογκό
Κατέρρευσαν οι συνομιλίες που γίνονταν στην πρωτεύουσα της Ζάμπια, Λουζάκα, με στόχο την αναβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Δημοκρατία του Κογκό. Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Λουζάκα, ο πρόεδρος του Κογκό, Λοράν Καμπίλα, αρνήθηκε να προβεί σε παραχωρήσεις σε δύο βασικά σημεία: συγκεκριμένα, αρνήθηκε να επιτρέψει την εγκατάσταση παρατηρητών του ΟΗΕ και επίσης αρνήθηκε να δεχθεί τον πρώην πρόεδρο της Μποτσουάνα, Σερ Κετουμίλε Μασίρε, ως προεδρο των συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις ομάδες των ανταρτών.

Αγιος ο Τσάρος Νικόλαος της Ρωσίας
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να ανακυρήξει Αγιο τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας, τον Νικόλαο τον Δεύτερο, καθώς και την οικογένεια του. Η απόφαση ελήφθη στο Συμβούλιο Επισκόπων που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα. Ο Πατριάρχης Αλέξιος είχε νωρίτερα προειδοποιήσει την Σύνοδο των Επισκόπων να μην βιαστεί διότι, όπως είπε, εάν η διαδικασία δεν είναι απόλυτα εξονυχιστική θα μπορούσε να διχάσει την Εκκλησία. Η βασιλική οικογένεια της Ρωσίας εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους στην επανάσταση του 1918.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.