Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Αρχίζει το συνέδριο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ
Αρχίζει το συνέδριο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ






(14/08/00, 1000 GMT)

Αρχίζει το συνέδριο των Δημοκρατικών
Στο Λος Αντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζει σήμερα το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο θα επικυρώσει και τυπικά την υποψηφιότητα του Αλ Γκόρ για το προεδρικό αξίωμα. Ομως η πορεία προς το συνέδριο του κόμματος επισκιάσθηκε απο το ζεύγος Κλίντον ενώ ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασαν ανησυχίες ότι η δυναμική παρουσία του προεδρικού ζεύγους στις προ-συνεδριακές εκδηλώσεις αφαιρεί τον πρώτο ρόλο από τον  αντιπρόεδρο και υποψήφιο πρόεδρο Αλ Γκόρ. Ο κύριος Κλίντον αποφάσισε να ελαττώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Μερικές ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, ο συνυποψήφιος του κυρίου Γκόρ, γερουσιαστής Τζό Λίμπερμαν, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλυγουντ κατηγορώντας την ότι διαφθείρει την αμερικανική κουλτούρα και την νεολαία.

Ατύχημα σε ρωσσικό πυρηνικό υποβρύχιο
Πριν απο λίγο ανακοινώθηκε ότι ένα Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο το οποίο συμμετείχε σε ναυτικές ασκήσεις στη θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής, έπαθε βλάβη και προσάραξε στον βυθό της θάλασσας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού το πυρηνικό υποβρύχιο τύπου Οσκαρ δεν μετέφερε πυρηνικά όπλα και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος διαφυγής ραδιενέργειας.

Δυνάμεις του ΟΗΕ στη Μιτροβίτσα
Διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο αναπτύχθηκαν στον Σερβικό τομεά της πόλης Μιτροβίτσα στα βόρεια της επαρχίας, όπου εξακολουθιεί να επικρατεί ένταση ανάμεσα στις κοινότητες των Σέρβων και των Αλβανών. Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς εκπροσώπους οι ειρηνευτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεχγο μιάς μεταλλουργίας μολύβδου που προκαλεί σοβαρά προβλήματα μόλυνσης στην πόλη.Πλήθος εργαζομένων κατέφθασε έξω από το εργοστάσιο και ξέσπασαν μικρο-επεισόδια μεάνδρες της Γαλλικής στρατιωτικής αστυνομίας. Μερικοί  παρατηρητές δηλώνουν ότι αυτη η επιχείρηση αποτελεί πρόσχημα ώστε να αναλάβει ο ΟΗΕ τον έλεγχο της Μιτροβίτσα εν όψει των δημοτικών εκλογών που πρόκειται να γίνουν τον Οκτώβριο. Υπενθιμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν συμβεί επανειλημένα επεισόδια βίας ανάμεσα στις δυό κοινότητες, και ότι η Μιτροβίτσα είναι η μόνη πόλη στο Κοσσυφοπέδιο με σημαντικό πληθυσμό Σέρβων.

Ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Κροατών και Μουσουλμάνων στο Μόσταρ
Στην εθνικά διαιρεμένη πόλη του Μόσταρ στη Βοσνία, διεξήχθη χθές ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο γήπεδο της πόλης απο το 1993 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους. Οι Κροάτες της Ζρινίσκι Σπόρ επικράτησαν των μουσουλμάνων της Βελέζ με 2-0 σε αγώνα του πρωταθλήματος ο οποίος διεξήχθη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.Μουσουλμάνους φιλάθλους.

Σταματούν οι έρευνες γιά την δημιουργία γενετικά μεταλλαγμένων χοίρων
Επιστημονική ομάδα η οποία διερευνά την εκτροφή και την κλωνοποίηση γενετικά μεταλλαγμένων χοίρων, με σκοπό την παροχή οργάνων τους γιά μεταμοσχέσυεις σε ανθρώπους, δήλωσε ότι διακόπτει τις σχετικές έρευνες. Η ομάδα του Ινστιτούτου Ρόσλιν , που έχει την έδρα της στη Σκωτία, και χρηματοδοτείται από μία αμερικανική εταιρεία, δήλωσε ότι , κατά τη γνωμη των εμπειρογμωμόνων  της ο κίνδυνος να οδηγήσουν οι έρευνές τους στην διάδοση άγνωστων και ανεξέλεκτων ασθενειών από τους χοίρους στον άνθρωπο είναι ανεπίτρεπτος. Πολλοί επιστήμονες είναι της γνώμης ότι το AIDS  και η ασθένεια CJD  είναι παραδείγματα ασθενειών που μεταπήδησαν από ένα ζωικό είδος σε ένα άλλο.

Τουλάχιστον 15 νεκροί στο Κασμίρ
Οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν στο Κασμίρ που τελεί υπό ινδική διοίκηση. Σύμφωνα με Ινδό εκπρόσωπο, 10 αυτονομιστές αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης με τον ινδικό στρατό στα όρη Πιρ Παντζίλ. Νωρίτερα, τουλάχιστον 5 Ινδοί φρουροί των συνόρων είχαν σκοτωθεί και πάνω από 40 άλλοι τραυματισθεί από δύο εκρήξεις βομβών. Δύο αυτονομιστικές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη, μεταξύ των οποίων είναι και η κυριότερη οργάνωση των ανταρτών της περιοχής, οι "Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν". Η οργάνωση αυτή ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την εκεχειρία μετά την απόρριψη από την Ινδία του αιτήματός της να περιληφθεί και το Πακιστάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βαζπάγι, καταδίκασε τις επιθέσεις και δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες με οποιαδήποτε οργάνωση στο Κασμίρ.

Μέτρα κατά των ακροδεξιών εξτρεμιστών στη Γερμανία
Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας δήλωσε πως οι πολιτικοί της χώρας, αλλά και η κοινωνία, δεν έχουν κάνει πολλά πράγματα για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών της άκρας δεξιάς. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου,  Πολ Σπίγκελ,  είπε πως οι αρχές θα πρέπει να απαγορεύσουν τις ρατσιστικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και να εφαρμόσουν τα ίδια αυστηρά μέτρα που ήδη λαμβάνουν κατά της παιδικής πορνογραφίας. Μιλώντας σε τελετή που έγινε στην Φρανκφούρτη, ο κ. Σπίγκελ δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να μιλούν ανοιχτά στα παιδιά τους για την απειλή που συνιστούν οι νεο-Ναζί. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η λειτουργία της μεγαλύτερης ακροδεξιάς οργάνωσης της χώρας, του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, αν αυτό συστήσει η επιτροπή που ερευνά το θέμα.

Επαφές Βορείου και Νοτίου Κορέας
Η Βόρειος και η Νότιος Κορέα άνοιξαν και πάλι τα γραφεία επαφών στο χωρίο Πανμουντζόμ στην μεθοριακή γραμμή μεταξύ τους. Η επαναλειτουργια αυτών των γραφείων εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών , κατά την διάρκεια της διάσκεψης κορυφής μετξύ τους τον Ιούνιο-που ήταν η πρώτη συνάντηση του είδους της εδώ και 50 χρόνια. Τα γραφεία αυτά είχαν εγκατασταθεί το 1992, αλλά έκλεισαν τέσσερα χρόνια αργότερα λόγω της αυξανόμενης πολιτικής έντασης ανέμεσα στις δύο χώρες. Εξάλλου ο ηγέτης της Βορείου Κορέας δήλωσε σε ανώτατα στελέχη του τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την Νότιο Κορέα που επισκέπτονται τη χώρα του ότι θα ήταν διατεθειμένος να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, υπό τον όρον να απαλειφθεί η Βόρειος Κορέα από την λίστα των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, που έχουν καταρτίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν αποχωρώ, λέει ο ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών
Στην Τσετσενία ο Ασλάν Μασχάντωφ που αναγνωρίζεται ως πρόεδρος από τις αυτονομιστικές δυνάμεις, απέρριψε πρόταση του ηγέτη της φιλορωσσικής ηγεσίας της δημοκρατίας, Αχμαντ Καντύρωφ, να αποχωρήσει προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή. Σε μύνημά του , που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο κ. Καντύρωφ κάλεσε τον κ. Μασχάντωφ να αποχωρήσει από την Τσετσενία, με προορισμό τη Μαλαισία όπου είναι εγκατεστημένος ο γυιός του. Κάλεσε επίσης τους αρχηγούς των αυτονομιστών να καταθέσουν τα όπλα τους , και να παραδοθούν . Υποσχέθηκε αμνηστεία σε όλους όσους, όπως είπε χαρακτηριστικα, δεν έχουν τα χέρια τους λερωμένα με αίμα. Εντούτοις ο κ. Μασχάντωφ απέρριψε διαρρήδην την πρόταση, λέγοντας ότι ούτε ο κ. Καντύρωφ, ούτε κανείς άλλος Τσετσένος έχει το ηθικό ή το νομικό δικαίωμα να προτείνει στον εκλεγμένο πρόεδρο να αποχωρήσει.

Ρεκόρ στην παραγωγή καννάβεως στο Μαρόκο
Στο Μαρόκο άρχισε η συγκομιδή της φετεινής σοδειάς της παράνομα καλλιεργούμεης ινδικής καννάβεως, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό όχι μόνον λόγω των ηυξημένων βροχοπτώσεων στην περιοχή, αλλά και λόγω της χαλάρωσης των επεμβάσεων από πλευράς της αστυνομίας. Ο βασιλιάς Μουχάμεντ του Μαρόκου πρόσφατα πραγματοποίησε περιοδεία σε περιοχές όπου καλλιεργείται η κάνναβις, και δεν επέκρινε την εν λόγω καλλιέργεια, παρόλα τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταματήσει η καλλιέργεια. Οι μεγαλύτερες ποσότητες της ουσίας εισάγονται λαθραία στην Ευρώπη από το στενό του Γιβραλτάρ. Παρόλο που η διακίνηση ναρκωτικών είναι παράνομη στο Μαρόκο, μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκάλυψε ότι οι εξαγωγές καννάβεως αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των εσόδων της χώρας σε συνάλλαγμα. Σημειώνεται επίσης ότι πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες προσελκύονται προς αυτές τις περιοχές της χώρας.

Αποκαλύψεις γιά τον Φόξ
Στο Μεξικό μία εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας αποκάλυψε ότι ο νεο-εκλεγείς πρόεδρος Βιθέντε Φόξ απασχολεί παράνομα τουλάχιστον 30 παιδιά στο αγρόκτημά του στην κεντρική πολιτεία Guanajuato. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα παιδιά μαζεύουν κρεμμύδια και πατάτες, και πληρώνονται γύρω στα 7 δολλάρια την ημέρα. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας είναι παράνομη η απασχόληση παιδιών κάτω των δεκατεσσάρων ετών, ενώ υπάρχουν περιορισμοί ως προς την απασχόληση παιδιών από τα 14 έως τα 16. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές είναι σύνηθες, παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος, να δουλεύουν τα παιδιά ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές της χώρας. Ο Βιθέντε Φοξ θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα τον Δεκέμβριο, ήταν δεν ο πρώτος υποψήφιος της αντιπολίτευσης που κατάφερε να εκλεγεί εδώ και 70 και πλέον χρόνια.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.