Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Κατεστραμμένο λεωφορείο
Κατεστραμμένο λεωφορείο

(13/08/2000, 2145 GMT)

Τουλάχιστον 15 νεκροί στο Κασμίρ
Οι ινδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν στο Κασμίρ που τελεί υπό ινδική διοίκηση. Σύμφωνα με Ινδό εκπρόσωπο, 10 αυτονομιστές αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης με τον ινδικό στρατό στα όρη Πιρ Παντζίλ. Νωρίτερα, τουλάχιστον 5 Ινδοί φρουροί των συνόρων είχαν σκοτωθεί και πάνω από 40 άλλοι τραυματισθεί από δύο εκρήξεις βομβών. Δύο αυτονομιστικές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη, μεταξύ των οποίων είναι και η κυριότερη οργάνωση των ανταρτών της περιοχής, οι "Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν". Η οργάνωση αυτή ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την εκεχειρία μετά την απόρριψη από την Ινδία του αιτήματός της να περιληφθεί και το Πακιστάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βαζπάγι, καταδίκασε τις επιθέσεις και δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες με οποιαδήποτε οργάνωση στο Κασμίρ.

Μέτρα κατά των ακροδεξιών εξτρεμιστών στη Γερμανία
Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας δήλωσε πως οι πολιτικοί της χώρας, αλλά και η κοινωνία, δεν έχουν κάνει πολλά πράγματα για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών της άκρας δεξιάς. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου,  Πολ Σπίγκελ,  είπε πως οι αρχές θα πρέπει να απαγορεύσουν τις ρατσιστικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο και να εφαρμόσουν τα ίδια αυστηρά μέτρα που ήδη λαμβάνουν κατά της παιδικής πορνογραφίας. Μιλώντας σε τελετή που έγινε στην Φρανκφούρτη, ο κ. Σπίγκελ δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να μιλούν ανοιχτά στα παιδιά τους για την απειλή που συνιστούν οι νεο-Ναζί. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η λειτουργία της μεγαλύτερης ακροδεξιάς οργάνωσης της χώρας, του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, αν αυτό συστήσει η επιτροπή που ερευνά το θέμα.

40 νεκροί στην Κιργιζία
Συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα με μεγάλη σφοδρότητα οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Κιργιζίας και τους μουσουλμάνους αντάρτες. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι στέλλονται ενισχύσεις στις ορεινές περιοχές της νοτίου Κιργιζίας. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 40 άτομα, μεταξύ των οποίων και 10 στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες. Οι συγκρούσεις γίνονται στα σύνορα της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, σε μία περιοχή δηλ. όπου υπάρχουν πολλοί μικροί εθνοτικοί θύλακες. Οι τρεις αυτές χώρες αποφάσισαν να συντονίσουν την εκστρατεία τους από την πόλη Χότζεντ του βορείου Τατζικιστάν, όπου πιστεύεται ότι έχουν την έδρα τους πολλοί μουσουλμάνοι αντάρτες.

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων η πλειοψηφία των Ιρανών βουλευτών
Το ήμισι και πλέον των μελών του ιρανικού κοινοβουλίου, με επιστολή που απηύθυνε προς το έθνος, τονίζει ότι θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις.  Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα μία εβδομάδα μετά την απόφαση του πνευματικού ηέτη της χώρας, Αγιατολά Αλί Χαμενεϊ, να εμποδίσει τα μέτρα που στόχο είχαν τη χαλάρωση των περιορισμών που υφίσταται ο Τύπος. Οι βουλευτές κατηγορούν τους συντηρητικούς ότι εκμεταλλεύονται την κρίση για να εκδικηθούν όσους υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Οπως τονίζουν, η αποτυχία των μεταρρυθμίσεων θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στην ιρανική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρο το ισλαμικό σύστημα διακυβέρνησης. Μετά την παρέμβαση του Αγιατολά Χαμενεϊ την περασμένη Κυριακή, έκλεισε μία από τις δύο εφημερίδες που υποστήριζαν τις μεταρρυθμίσεις και συνελήφθησαν πολλοί δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων κι ένας στενός σύμμαχος του προέδρου Χαταμί.

Το Μεσανατολικό θα συζητήσει η Ισλαμική Διάσκεψη
Οι εκπρόσωποι της Ισλαμικής Διάσκεψης θα συζητήσουν την ερχόμενη Κυριακή στην Τεχεράνη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η συνάντηση θα γίνει μετά από αίτημα του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο κ. Αραφάτ θα προσπαθήσει να πείσει τα μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης να υποστηρίξουν τα σχέδιά του για την ανακήρυξη, τον ερχόμενο μήνα, ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί επιμένουν πως η αδιαίρετη πόλη είναι η δική τους πρωτεύουσα και λόγω αυτής ακριβώς της διαφοράς κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα οι διαπραγματεύσεις που γίνονταν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στο Καμπ Ντέιβιντ, κοντά στην Ουάσνγκτον.

Σταμάτησαν τα πειράματα σε χοίρους
Οι επιστήμονες στη Σκοτία που κλωνοποίησαν το πρώτο πρόβατο, τη Ντόλι, εγκατέλειψαν τις προσπάθειες που αποσκοπούσαν στην δημιουργία οργάνων από χοίρους που θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους. Οπως δήλωσε ένα μέλος της ομάδας του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο, σταμάτησαν οι έρευνες γιατί υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί, μέσω αυτών των οργάνων, να μεταδίδονταν στους ανθρώπους νέοι θανατηφόροι ιοί. Η εταιρεία Geron Bio-med, που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια, αποφάσισε να μη χρηματοδεί πλέον τις έρευνες του Ινστιτούτου λόγω αυτών των ανησυχιών.

Νέα νίκη του Hakkinen
Ο Mika Hakkinen, με ΜακΛάρεν, κέρδισε το ουγγρικό γκραν πρι. Δεύτερος ήρθε ο Michael Schumacher και τρίτος, επίσης με ΜακΛάρεν, ο David Coulthard.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.