Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Τοκυο: η πρώτη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δέκα χρόνια
Τοκυο: η πρώτη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δέκα χρόνια

(11/08/2000, 18.20 GMT)
 

Αυξήθηκαν τα επιτόκια στην Ιαπωνία παρά τις αντιρήσεις της κυβέρνησης
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ενάντια στις επιθυμίες της κυβέρνησης . Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια αυξάνονται από το μηδέν σχεδόν, στο 0,25%. Σύμφωνα με την τράπεζα τα επιτόκια είχαν μειωθεί σχεδόν στο μηδέν για την αντιμετώπιση της ύφεσης πριν από 18 μήνες, αλλά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ιαπωνική οικονομία δεν δικαιολογεί πλέον το μέτρο αυτό. Η κυβέρνησει αντίθετα αντιτέθηκε στην αύξηση προβάλοντας το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάκαμψη.

Δικαστήριο απορρίπτει καταγγελίες για συνεργασία Βαλέσα με Κομμουνιστές
Πολωνικό δικαστήριο απέρριψε καταγγελίες ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Λεχ Βαλέσα ήταν πληροφοριοδότης της μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού καθεστώτος στη δεκαετία του εβδομήντα χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Μπόλεκ. Οι καταγγελίες εναντίον του κ. Βαλέσα αναφέρονταν στην περίοδο λίγο πριν ο πρώην πρόεδρος αναλάβει την ηγεσία του ανεξάρτητου συνδικάτου Αλληλεγγύη, το οποίο πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες για την ανατροπή της τότε κομμουνιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας. Ο Λεχ Βαλέσα είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η όλη υπόθεση είναι το αποτέλεσμα πολιτικής βεντέτας με στόχο την υστεροφημία του.

Την συμβουλή ειδικών θα ζητήσει γαλλικό δικαστήριο για το Yahoo
Γαλλικό δικαστήριο ανέβαλε την έκδοση απόφασης για το εάν η γιγαντιαία αμερικανική επιχείρηση του Ιντερνετ Υαhoo συμμορφώθηκε με προηγούμενη απόφαση που την υποχρέωνε να πάψει να επιτρέπει την πώληση αναμνηστικών του καθεστώτος των ΝΑΖΙ σε γάλλους πολίτες μέσω σελίδας ηλέκτρονικών πληστηριασμών. Το δικαστήριο είπε ότι θα ζητήσει την συμβουλή ειδικών πριν λάβει την οριστική του απόφαση. Στην Γαλλία είναι παράνομη η πώληση και η έκθεση οποιουδήποτε αντικειμένου εξωθεί στον ρατσισμό αλλά η εταιρεία λέει ότι είναι τεχνικά αδύνατο να εγγυηθεί ότι γάλλοι πολίτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Κατάσχεση 500 κιλών εκρηκτικών υλών στην Β. Ιρλανδία
Ισχυρή βομβιστική επίθεση αποφεύχθηκε, λένε οι δυνάμεις αφαλείας στην Βόρεια Ιρλανδία, με την κατάσχεση σχεδόν πεντακοσίων κιλών εκρηκτικών υλών κοντά στην πόλη Λόντοντέρι.  Πιστεύεται ότι η υπό κατασκευή βόμβα προοριζόταν να εκραγεί κατά την διάρκεια πορείας προτεσταντών στην πόλη το Σάββατο.

Η ΕΤΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για δώδεκα επιθέσεις
Η βάσκικη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη για δώδεκα βομβιστικές και άλλες επιθέσεις από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο. Αλλά η προκήρυξη  της οργάνωσης δεν έκανε καμία αναφορά στην βία αυτής της εβδομάδας που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα. Συλλαλητήρια τόσο υπέρ όσο και κατά της ΕΤΑ έλαβαν χώρα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις και οι ηγέτες της οργάνωσης έχουν ζητήσει από τους Βάσκους να συμμετάσχουν σε μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο.

190 λαθρομετανάστες με προορισμό την Ελλάδα συλλαμβάνονται στην Τουρκία
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 190 λαθρομετανάστες με προορισμό την Ελλάδα τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή. Οι λαθρομετανάστες, από το Αφγάνιστάν, το Ιράκ , το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους θα απελαθούν μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Σύλληψη ηγέτη μουσουλμανικής οργάνωσης στην Τουρκία
Το δικαστήριο κρατική ασφάλειας στην Αγκυρα εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του ηγέτη μίας από τις πιο ισχυρές μουσουλμανικές οργανώσεις της χώρας. Ο Φετουλά Γκιλέν είναι ο ηγέτης του κινήματος "Το Φως" που χρηματοδοτεί σχολεία στην Τουρκία, όπως επίσης και σε χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ασίας. Ελέγχει επίσης μία εφημερίδα και έναν τηλεοπτικό σταθμό. Συνελήφθη  με την κατηγορία ότι  υπονομεύσε τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Το Bερολίνο εξετάζει την απαγόρευση της δράσης ακροδεξιού κόμματος
Ειδική επιτροπή της γερμανικής κυβέρνησης ξεκίνησε τις εργασίες της με σκοπό να αποφασίσει εάν θα απαγορευθεί η δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα. Υπουργοί και αξιωματούχοι ζητούν την απαγόρευση μετά από σειρά επιθέσεων κατά ξένων από νεο-Ναζί τους οποίους οι αρχές συνδέουν με το κόμμα.
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.