Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χασάρου Μαγιάμι
Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χασάρου Μαγιάμι

(11/08/2000, 11.45 GMT)
 

Αυξάνονται τα επιτόκια στην Ιαπωνία παρά τις αντιρήσεις της κυβέρνησης
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ενάντια στις επιθυμίες της κυβέρνησης . Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια αυξάνονται από το μηδέν σχεδόν, στο 0,25%. Σύμφωνα με την τράπεζα τα επιτόκια είχαν μειωθεί σχεδόν στο μηδέν για την αντιμετώπιση του αντιπληθωρισμού πριν από ενάμυσι χρόνο, αλλά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ιαπωνική οικονομία δεν δικαιολογεί πλέον το μέτρο αυτό.Η κυβέρνησει αντίθετα αντιτέθηκε στην αύξηση προβάλοντας το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να υπονομεύση την ευαίσθητη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ριζοσπαστικές προτάσεις για τις ένοπλες δυνάμεις εξετάζει η Μόσχα
Την ανασυγκρότηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εξετάζει σήμερα το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στη Μόσχα. Στην κορυφή της αντζέντας βρίσκεται η πρόταση μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων που εποπτεύουν την ασφαλή λειτουργία των στρατηγικών πυρηνικών πυραύλων της Ρωσίας, που έχουν προκαλέσει εντονότατη διένεξη μεταξύ του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργού άμυνας της χώρας.Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ανατόλι Κβάσνιν, υποστηρίζει ότι οι μονάδες των στρατηγικών πυραύλων θα πρέπει να μειωθούν από εικοσι δύο σε δύο, και ότι στο εξής θα υπάγονται στο επιτελείο αεροπορίας.

Ο Βαλέσα κατηγορείται για συνεργασία με τους Κομμουνιστές
Πολωνικό δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του  σχετικά με το αν ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Λεχ Βαλέσα, ήταν πληροφοριοδότης της μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού καθεστώτος στη δεκαετία του εβδομήντα χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Μπόλεκ. Οι καταγγελίες εναντίον του κ. Βαλέσα αναφέρονται στην περίοδο λίγο πριν ο πρώην πρόεδρος αναλάβει την ηγεσία του ανεξάρτητου συνδικάτου Αλληλεγγύη, το οποίο πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες για την ανατροπή της τότε κομμουνιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας. Ο Λεχ Βαλέσα αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η όλη υπόθεση είναι το αποτέλεσμα πολιτικής βεντέτας με στόχο την υστεροφημία του.

700 εκατομμύρια αποζημίωση καλείται να πληρώσει ο Κάρατζιτς
Αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθει ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς,  πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολλάρια ως αποζημίωση σε ομάδα μουσουλμάνων γυναικών που κατήγγειλαν ότι βιάστηκαν και βασανίστηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου. Οι γυναίκες κατηγορούν τον Κάρατζιτς ότι κατηύθυνε την εκστρατεία συστηματικής βίας κατά των Μουσουλμάνων της Βοσνίας. 

Απόφαση ορόσημο για το Yahoo
Γαλλικό δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα εάν η γιγαντιαία αμερικανική επιχείρηση του Ιντερνετ Υαhoo συμμορφώθηκε με προηγούμενη απόφαση  που την υποχρέωνε να πάψει να επιτρέπει την πώληση αναμνηστικών του καθεστώτος των ΝΑΖΙ σε γάλλους πολίτες μέσω σελίδας ηλέκτρονικών πληστηριασμών. Στην Γαλλία είναι παράνομη η πώληση και η έκθεση οποιουδήποτε αντικειμένου εξωθεί στον ρατσισμό αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες  όπου και εδρεύει το Yahoo, το σύνταγμα εγκυάται την ελευθερία του λόγου. Η εταιρεία λέει ότι είναι τεχνικά αδύνατο να εγκυηθεί ότι γάλλοι πολίτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Συνάντηση Αραφάτ-Πούτιν στη Μόσχα
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ ότι η Μόσχα θα εξακολουθήσει να προσφέρει υποστήριξη στους Παλαιστίνιους για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Κατά την διάρκεια συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες, στα πλαίσια της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Αραφάτ στη Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή.

Η ΕΤΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για δώδεκα επιθέσεις
Η βάσκικη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη για δώδεκα βομβιστικές και άλλες επιθέσεις από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο. Αλλά η προκύρηξη  της οργάνωσης, που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της χώρας των Βάσκων, δεν έκανε καμία αναφορά στην βία αυτής της εβδομάδας που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα. Συλλαλητήρια τόσο υπέρ όσο και κατά της ΕΤΑ έλαβαν χώρα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις και οι ηγέτες της οργάνωσης έχουν ζητήσει από τους Βάσκους να συμμετάσχουν σε μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο.

Το βερολίνο εξετάζει την απαγόρευση της δράσης ακροδεξιού κόμματος
Ειδική επιτροπή της γερμανικής κυβέρνησης ξεκίνησε τις εργασίες της με σκοπό να αποφασίσει εάν θα απαγορευθεί η δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα. Υπουργοί και αξιωματούχοι ζητούν την απαγόρευση μετά από σειρά επιθέσεων κατά ξένων από νεο-Ναζί τους οποίους οι αρχές συνδέουν με το κόμμα. Αλλά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC  στο Βερολίνο, όλοι αναγνωρίζουν ότι η απόφαση το συνταγματικό δικαστήριο θα ανέπτρεπε μία αφόσαση να απαγορευθεί η δράση του κόμματος.
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.