Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Η αστυνομία συλλαμβάνει αυτονομιστή ηγέτη στη Παμπλόνα
Η αστυνομία συλλαμβάνει αυτονομιστή ηγέτη στη Παμπλόνα

(10/08/2000, 2200 GMT)

Ενταση στην Ισπανία
Στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις , άλλες υπέρ και άλλες κατά της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων. Οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στις επιχειρήσεις της ΕΤΑ τήρησαν σιωπηλή διαμαρτυρία μπροστά στα δημαρχεία πολλών πόλεων σ' ολόκληρη τη χώρα, ενώ αυτοί που υποστηρίζουν το κίνημα των Βάσκων οργάνωσαν διαδήλωση εις μνήμη των τεσσαρων αυτονομιστών που σκοτώθηκαν  όταν εξερράγη δική τους βόμβα. Οι ηγέτες τους κάλεσαν τον κόσμο σε μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, και, σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Μπιλμπάο, η κατάσταση οξύνεται. Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν με την κηδεία του τελευτίου θύματος της ΕΤΑ, ενός αξιωματικού του στρατού που πυροβολήθηκε στο κεφάλι μπροστά στο σπίτι του.

Νέα παρουσία του ΟΗΕ στην Αφρική ζητεί ο κ. Αννάν
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, ζήτησε από τον Οργανισμό να αναλάβει άλλη μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, στο Κέρας της Αφρικής. Ο κ. Αννάν θέλει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας γιά την ανάπτυξη τεσσάρων και πλέον χιλιάδων ανδρών στα σύνορα Αιθιοπίας- Ερυθραίας. Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι είναι απαραίτητη μία τέτοιας κλίμακας  επιχείρηση γιά την επιτήρηση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες τον Ιούνιο.

Τέσσερεις κυανόκρανοι τραυματίζονται στο Τιμόρ
Τέσσερεις κυανόκρανοι από το Νεπάλ και ένας άμαχος από το Τιμόρ τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια επεισοδίων μεταξύ πολιτοφυλακών που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι δύο κυανόκρανοι τραυματίσθηκαν σοβαρά στην ανταλλαγή πυροβολισμών που έγινε στο δυτικό μέρος του νησιού. Πρόκειται γιά το πλεόν πρόσφατο μιάς σειράς συμπλοκών μεταξύ των κυανοκράνων και πολιτοφυλακών που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ.

Νέες υποθέσεις για τα αίτια της πτώσης του Κονκόρντ
Οι Γάλλοι ειδικοί που ερευνούν τα αίτια της πτώσης του Κονκόρντ της Air France ανακοίνωσαν ότι μία μικρή λωρίδα μετάλλου που βρέθηκε στον διάδρομο απογείωσης προκάλεσε το σκίσιμο στους τροχούς του αεροσκάφους. Αν και οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να βρούν τα αίτια της πτώσης του Κονκόρντ που κόστισε τη ζωή σε 113 άτομα, έχουν διατυπωθεί εικασίες σύμφωνα με τις οποίες κομμάτια απο τον τροχό του αεροσκάφους τρύπησαν τις δεξαμενές καυσίμων προκαλώντας τη τεράστια φωτιά στο Κονκόρντ.

Τουρκία: Διαφωνίες Ετσεβίτ-Σεζέρ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στον πρόεδρο Σεζέρ χωρίς καμμία τροποποίηση το διάταγμα για την απόλυση εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων που υποστηρίζουν ακραίες ισλαμικές ή αυτονομιστικές απόψεις. Την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα τονίζοντας οτι οι πειθαρχικές κυρώσεις στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ανθεί η πορνεία στα Σκόπια
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο IOM, που εδρεύει στην Γενεύη ανακοίνωσε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει γίνει ένας από τους κυριοτέρους προορισμούς των γυναικών που πέφτουν θύματα των εμπόρων λευκής σαρκός. Ο επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στα Σκόπια δήλωσε οτι η χώρα είναι ο πρώτος σταθμός για πολλές εκατοντάδες γυναίκες που υποχρεώνονται στην πορνεία από τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος.

Αμφιλεγόμενη επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας στο Ιράκ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ έφθασε στην Βαγδάτη για συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κύριος Τσάβεζ θα φιλοξενήσει στη χώρα του τον Σεπτέμβριο την Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και έχει δηλώσει ότι θέλει να επισκεφθεί όλες τις χώρες του Οργανισμού πριν την συνάντηση.

Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στην Ινδία
Ο αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν απο έκρηξη αυτοκινητοβόμβας στη πόλη Σριναγκάρ, τη πρωτεύουσα της Ινδικής επαρχίας του Jammu και Kasmir. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι 4 αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος. Η οργάνωση Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, η οποία πριν απο δύο ημέρες ανακοίνωσε ότι τερματίζει την μονομερή κατάπαυση του πυρός στην αντιπαράθεση της με το Ινδικό κράτος, ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση.

Σταματούν οι εκδηλώσεις κατά των παιδεραστών
Στην πόλη Πόρτσμουθ της Νότιας Αγγλίας άτομα που οργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες μέρες με στόσο άτομα που έχουν καταδικαστεί γιά σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων αποφάσισαν να σταματήσουν τις εκδηλώσεις αυτές. Η αστυνομία, η οποία επέκρινε τις εν λόγω εκδηλώσεις, δήλωσε ότι 5 οικογένειες που εσφαλμένα θεωρηθηκαν ότι είχαν ένα μέλος που ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία ατόμων αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Τα επειδόδια στο Πόρτσμουθ ήταν η πιό οργανωμένη αντίδραση στην δημοσίευση από μία βρετανική εφημεριδα των ονομάτων και των διευθύνσεων ατόμων που έχουν καταδικασθεί γιά σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.