Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Η αστυνομία συλλαμβάνει αυτονομιστή ηγέτη στη Παμπλόνα
Η αστυνομία συλλαμβάνει αυτονομιστή ηγέτη στη Παμπλόνα

(10/08/2000, 1900 GMT)

Ενταση στην Ισπανία
Οξύνεται η πολιτική ένταση στην Ισπανία καθώς πραγματοποιήθηκαν αντίπαλες διαδηλώσεις απο τους υποστηρικτές αφ' ενός και τους αντιπάλους αφ' ετέρου της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών. Επεισόδια ξέσπασαν στη Παμπλόνα στα βόρεια της χώρας αλλά και στο Μπιλμπάο. Η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, το κόμμα Χέρι Μπατασούνα, οργανώνει διαδηλώσεις στις βασκικές περιοχές, εις μνήμηντων τεσσάρων μελών της που σκοτώθηκαν την Δευτέρα από βόμβα που οι ίδιοι μετέφεραν. Η ΕΤΑ τις τελευταίες μέρες έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις που έχουν προκαλέσει τον θάνατο δύο ατόμων.

Τουρκία: Διαφωνίες Ετσεβίτ-Σεζέρ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στον πρόεδρο Σεζέρ χωρίς καμμία τροποποίηση το διάταγμα για την απόλυση εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων που υποστηρίζουν ακραίες ισλαμικές ή αυτονομιστικές απόψεις. Την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα τονίζοντας οτι οι πειθαρχικές κυρώσεις στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ανθεί η πορνεία στα Σκόπια
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο IOM, που εδρεύει στην Γενεύη ανακοίνωσε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει γίνει ένας από τους κυριοτέρους προορισμούς των γυναικών που πέφτουν θύματα των εμπόρων λευκής σαρκός. Ο επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στα Σκόπια δήλωσε οτι η χώρα είναι ο πρώτος σταθμός για πολλές εκατοντάδες γυναίκες που υποχρεώνονται στην πορνεία από τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος.

Αμφιλεγόμενη επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας στο Ιράκ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ έφθασε στην Βαγδάτη για συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κύριος Τσάβεζ θα φιλοξενήσει στη χώρα του τον Σεπτέμβριο την Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και έχει δηλώσει ότι θέλει να επισκεφθεί όλες τις χώρες του Οργανισμού πριν την συνάντηση.

Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στην Ινδία
Ο αρχές στην Ινδία ανακοίνωσαν ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν απο έκρηξη αυτοκινητοβόμβας στη πόλη Σριναγκάρ, τη πρωτεύουσα της Ινδικής επαρχίας του Jammu και Kasmir. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι 4 αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος. Η οργάνωση Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, η οποία πριν απο δύο ημέρες ανακοίνωσε ότι τερματίζει την μονομερή κατάπαυση του πυρός στην αντιπαράθεση της με το Ινδικό κράτος, ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση.

Νέες υποθέσεις για τα αίτια της πτώσης του Κονκόρντ
Οι Γάλλοι ειδικοί που ερευνούν τα αίτια της πτώσης του Κονκόρντ της Air France ανακοίνωσαν ότι μία μικρή λωρίδα μετάλλου που βρέθηκε στον διάδρομο απογείωσης προκάλεσε το σκίσιμο στους τροχούς του αεροσκάφους. Αν και οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να βρούν τα αίτια της πτώσης του Κονκόρντ που κόστισε τη ζωή σε 113 άτομα, υπάρχουν εικασίες σύμφωνα με τις οποίες κομμάτια απο τον τροχό του αεροσκάφους τρύπησαν τις δεξαμενές καυσίμων προκαλώντας τη τεράστια φωτιά στο Κονκόρντ.

Γαλλία: απελευθερώθηκαν οι Ρωσικοί τραπεζικοί λογαριασμοί
Στη Γαλλία, το εφετείο απελευθέρωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ρωσικών διπλωματικών αποστολών στη Γαλλία. Οι λογαριασμοί είχαν "παγώσει" τον περασμένο Μάιο, όταν μία Ελβετική εταιρεία, η NOGA, υποστήριξε ότι το Ρωσικό δημόσιο της οφείλει εκατομμύρια δολλάρια. Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει ότι το θέμα αυτό είχε δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας.

Απηλλάγη ο Πολωνός πρόεδρος
Πολωνικό δικαστήριο απήλλαξε τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι απο τις κατηγορίες ότι είχε συνεργασθεί με τις μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας στην εποχή που το κομμουνιστικό κόμμα ήταν στην εξουσία. Ο κύριος Κβασνιέφσκι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Στην ακροαματική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο δικαστήριο αύριο θα εξετασθεί η υπόθεση του πρώην προέδρου Λέχ Βαλέσα.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ακτιβιστής στην Αίγυπτο
Οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου διέταξαν την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους του Σάντ Εντίν Ιμπραχίμ. Ο Ιμπραχίμ είναι ένας επιφανής ακτιβιστής για τις δημοκρατικές ελευθερίες στη χώρα και βρισκόταν υπό κράτηση από τα τέλη Ιουνίου. Ο κύριος Ιμπραχίμ κατηγορείται απο τις αρχές ότι παρανόμως χρηματοδοτείτο απο οργανώσεις του εξωτερικού.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.