Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Προσκύνημα στο χώρο της επίθεσης
Προσκύνημα στο χώρο της επίθεσης

(09/08/2000, 1840 GMT)

Δεν είναι έργο Τσετσένων η βομβιστική επίθεση λέει ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίθετα από τα όσα είχαν δηλώσει οι υφιστάμενοί του απέρριψε τις ικασίες περί Τσετσενικού "δακτύλου" στην βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε χθες το κέντρο της Μόσχας σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά άτομα. Ο κ. Πούτιν έφθασε μέχρι του σημείου να πεί ότι δεν αποκλείεται η επίθεση να ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε σπείρες εγκληματιών. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση, ο ένας είναι από την Τσετσενία και ο άλλος από το Νταγκεστάν.

Στα 30 δολλάρια το πετρέλαιο
Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα Ιουλίου φθάνοντας τα 30 δολλάρια το βαρέλι. Της αύξησης είχε προηγηθεί ανακοίνωση ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να μειώνονται. Οι  χώρες του ΟΠΕΚ έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν την παραγωγή του "μαύρου χρυσού" για να πέσουν οι τιμές αλλά, όπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, η αγορά παραμένει σε κατάσταση αβεβαιότητας γιατί δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο έχει αυξήσει τη παραγωγή η Σαουδική Αραβία η οποία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Απόσυρση γνωστών ελαστικών
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκατομμύρια λάστιχα αυτοκινήτων αποσύρονται καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι προκάλεσαν σειρά ατυχημάτων. Πιστεύεται ότι τα λάστιχα τα οποία κατασκευάζονται απο την εταιρεία Bridgestone/Firestone κομματιάζονται στις μεγάλες ταχύτητες. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι 14 εκατομμύρια λάστιχα έχουν κατασκευασθεί, εκ των οποίων, τα μισά περίπου είναι στην κυκλοφορία. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η απόσυρση - η οποία θα κοστίσει περισσότερο απο 200 εκατομμύρια δολλάρια στην Ιαπωνική εταιρεία - γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Νέα δολοφονική επίθεση στην Ισπανία
Νέο κρούσμα βίας στην Ισπανία - το τέταρτο σε διάστημα τριών ημερών - για το οποίο υπεύθυνη θεωρείται η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ. Ενας στρατιώτης δολοφονήθηκε στη πόλη Παμπλόνα της βορείου Ισπανίας με δύο πυροβολισμούς στο κεφάλι. Το νέο περιστατικό συμβαίνει μιά μέρα μετά την έκρηξη αυτοκινητοβόμβας στη περιοχή των Βάσκων, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός επιχειρηματία και τον τραυματισμό 11 άλλων ατόμων. Η ΕΤΑ διέκοψε τον περασμένο Δεκέμβριο την εκεχειρία που είχε κυρήξει.

Ενώπιον στρατοδικείου οι συλληφθέντες στη Γιουγκοσλαβία
Σε στρατοδικείο του Βελιγραδίου άρχισε η ακροαματική διαδικασία  στην υπόθεση των δύο Βρετανών αστυνομικών και των δύο Καναδών που συνελήφθησαν τη περασμένη εβδομάδα στο Μαυροβούνιο. Οι τέσσερις αντιμετωπίζουν κατηγορίες κατασκοπείας και υποκίνησης τρομοκρατικών ενεργειών. Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι δύο Βρετανοί αστυνομικοί συμμετείχαν σε τέτοιου είδους ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τη σύλληψή τους κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Ο Καναδάς καταδίκασε και αυτός με τη σειρά του τις κατηγορίες εναντίον των δύο Καναδών πολιτών.

Σεισμός 7 ρίχτερ στο Μεξικό
Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τον Ειρηνικό Ωκεανό δόνησε μεγάλες περιοχές του νοτιοδυτικού και κεντρικού Μεξικού συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας της χώρας. Μεξικανοί επίσημοι ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση δεν φαίνεται να προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Διπλωματικές αψιμαχίες Ιράκ-ΗΠΑ
To Ιράκ απέρριψε τις Αμερικανικές αντιδράσεις στην προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βαγδάτη του προέδρου της Βενεζουέλα, Χιούγκο Σαβέζ. Εκπρόσωπος της Ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουάσιγκτων επιμένει στην "βλακώδη ανάμειξη" -όπως χαρακτηριστικά είπε- στα εσωτερικά άλλων χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στην επίσκεψη Σαβέζ λέγωντας ότι δεν αρμόζει στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλα να είναι ο πρώτος ηγέτης που συναντάται με τον Σαντάμ Χουσείν.

Επανακτούν τον έλεγχο του Νότου τα στρατεύματα του Λιβάνου
Για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια, τα στρατεύματα του Λιβάνου αναπτύσσονται στα νότια της χώρας, επανακτώντας τον έλεγχο της περιοχής που βρισκόταν μέχρι πρότινος υπό ισραηλινή κατοχή. Περίπου χίλιοι στρατιώτες και αστυνομικοί σε φορτηγά, τζιπ και άλλα στρατιωτικά οχήματα έχουν ήδη καταφθάσει στην περιοχή. Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των μαχητών της Χεζμπολά από τότε που οι Ισραηλινοί απέσυραν τα στρατεύματά τους τον Μάιο.

Ο αρχαιότερος χάρτης άστρων
Οι σπηλιές του Lascaux στην νότιο Γαλλία - φημισμένες για τα προϊστορικά σχέδια ζώων που έχουν - απεκάλυψαν και ένα ακόμη αξιοθαύμαστο μυστικό τους : τον αρχαιότερο χάρτη άστρων, έργο και αυτό του προϊστορικού ανθρώπου. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο χάρτης των άστρων που ανακάλυψαν και ο οποίος είναι γεμάτος απο σχέδια ζώων και σύμβολα πνευμάτων, έγινε πριν από 16 χιλιάδες και πλέον χρόνια.

Ρωσία: Διασημότητες προειδοποιούν για τον κίνδυνο αυταρχισμού
Μία ομάδα επιφανών Ρώσων της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής της χώρας προειδοποίησαν για τον επερχόμενο κίνδυνο αυταρχισμού που απειλεί τις ελευθερίες στη χώρα. Οι 9 επιφανείς Ρώσοι- ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Μπόρις Μπερεζόφσκι - έστειλαν ανοιχτή επιστολή η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή Izvestia αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται να ιδρύσουν ένα νέο πολιτικό κίνημα το οποίο θα προωθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες στη Ρωσία.

Στεφάνι στη μνήμη Σόντερς από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Στεφάνι στον τάφο του Στίβεν Σόντερς, του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην πρεσβεία της Αθήνας, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη στις αρχές Ιουνίου, κατέθεσε σήμερα το  μεσημέρι ο αρχηγός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία. Απόλυτα έγκυρη πηγή ανέφερε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC ότι στις επαφές του στρατηγού Παραγιουδάκη στο Λονδίνο οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν για λογαριασμό της εταιρείας Βίκερς την πώληση αρμάτων μάχης Τσάλεντζερ στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Αντιδράσεις της οικογένειας του Αγκούστο Πινοσέτ
H οικογένεια του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αγκούστο Πινοσέτ αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να άρει την ασυλία του. Ο γιός του στρατηγού Πινοσέτ, Μάρκο Αντόνιο, είπε ότι ο πατέρας του δεν είναι σε θέση να προσαχθεί σε δίκη για καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της δικτατορίας του και δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την εντολή του δικαστηρίου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Χιλής Ρικάρδο Λάγος, κάλεσε τη χώρα να σεβαστεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προειδοποιώντας ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.