Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Διαμαρτυρίες για τον αριθμό-ρεκόρ των εκτελέσεων στο Τέξας
Διαμαρτυρίες για τον αριθμό-ρεκόρ των εκτελέσεων στο Τέξας

(10/08/2000, 03.30 GMT)

Δύο νέες εκτελέσεις στην Πολιτεία του Τέξας
Οι αρχές του Τέξας εκτέλεσαν ένα κατάδικο που όπως λένε οι συνήγοροί του ήταν διανοητικά καθυστερημένος. Παρά τις εκκλήσεις τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από το εξωτερικό για να αποδοθεί χάρη, ο Ολιβερ Κρουζ εκετλέστηκε με θανατηφόρο ένεση. Είχε ομολογήσει ότι πριν 12 χρόνια είχε βιάσει και σκοτώσει μια γυναίκα ενώ ήταν μεθυσμένος και υπό την επίρροια ναρκωτικών. Ο δικηγόρος του λέει πως ο Κρουζ είχε διανοητική ηλικία δωδεκάχρονου, αλλά η ενάγουσα αρχή διαφωνησε. Εκρπόσωπος του κυβερνήτη του Τέξας και προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπικανών, Τζορτζ Μπους του νεότερου -ο οποίος υπέγραψε την καταδίκη- είπε ότι το Τέξας έχει πλυάριθμα μέτρα για να εμποδίσει την εκτέλεση διανοητικά καθυστερημένων ατόμων. Λίγο πριν την εκτέλεση του Κρουζ, ας σημειωθεί, εκτελέστηκε ένας ακόμη κατάδικος που είχε δολοφονήσει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων πριν 14 χρόνια.

Δύο εκατομμύρια οι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ο πληθυσμός των φυλακισμένων στη χώρα έχει αυξηθεί κατά πάνω από 3/4 την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας πλέον τον αριθμό ρεκόρ των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Περίπου τα δύο τρίτα από αυτούς είναι μαύροι ή λατινοαμερικανικής καταγωγής. Οπως λέει η έκθεση ο συνωστισμός των κρατουμένων στις φυλακές είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε ολόκληρη τη χώρα. Η αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων οφείλεται εν μέρει, σύμφωνα με την έκθεση, με την επιβολή αυστηρότερων ποινών για τα βίαια εγκλήματα και τα αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Ενταση στην Ισπανία
Οξύνεται η πολιτική ένταση στην Ισπανία καθώς σήμερα οι οπαδοί της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ, έχουν καλέσει τον λαό σε κινητοποιήσεις. Η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, το κόμμα Χέρι Μπατασούνα, οργανώνει διαδηλώσεις στις βασκικές περιοχές, υπέρ τεσσάρων μελών της ΕΤΑ που σκοτώθηκαν την Δευτέρα από βόμβα που μετέφεραν. Είναι άγνωστο τί ανταπόκριση θα έχει το κάλεσμα στις κινητοποιήσεις. Η ΕΤΑ τις τελευταίες μέρες έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις της σκοτώνοντας δύο άτομα.

Η CIA κατηγορεί την Κίνα για βοήθεια προς το Πακιστάν
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών -η CIA- κατηγόρησε την Κίνα ότι στο δεύτερο μισό του 1999 αύξησε την βοήθεια προς το Πακιστάν για την ανάπτυξη των βαλλιστικών του πυραύλων. Νέα έκθεση της CIA λέει ότι είναι πιθανόν οι επαφές των δύο πλευρών να συνεχίζονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημένα εγείρει το θέμα στις συνομιλίες τους με το Πεκίνο. Αλλά η Κίνα και το Πακιστάν διέψευσαν έντονα ότι συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν το πρόγραμμα πυραύλων μακρού βεληνεκούς του Πακιστάν.

Αποσύρονται λάστιχα αυτοκινήτων στις ΗΠΑ
Εκατομμύρια λάστιχα αυτοκινήτων αποσύρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί εάν τα λάστιχα αυτά συνδέονται με μία σειρά θανατηφόρων αυτοκινητικών δυστυχημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες από αυτοκινητιστές, που λένε ότι τα λάστιχα διαλύονται σε υψηλές ταχύτητες και κυρίως όταν η θερμοκρασίες είναι υψηλές. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας, της ιαπωνικής Bridgestone Firestone δήλωσε ότι η απόσυρση είναι ένα προληπτικό μέτρο για τα περίπου εξίμισι εκατομμύρια λάστιχα, που έχουν τοποθετηθεί σε μικρά φορτηγά και σε αυτοκίνητα 4Χ4.

Αθώοι οι δύο συλληφθέντες για την επίθεση στη Μόσχα
Οι ρωσικές αρχές είπαν ότι τα δύο άτομα που είχαν συλληφθεί χθες μετά την βομβιστική επίθεση στο μετρό της Μόσχας δεν είχαν καμμία σχέση με την επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι. Ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν Τσετσένος. Νωρίτερα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει από τους ρώσους να μην επιρρίψουν την ευθύνη  στον τσετσενικό λαό. Αλλά πολλοί είναι αυτοί που έχουν συνδέσει την επίθεση με τη σύρραξη στη δημοκρατία αυτή του Καυκάσου.

Τα τέλεια αθλητικά παπούτσια
Καναδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι σχεδίασαν νέα ειδικά παπούτσια που θα βοηθήσουν τους δρομείς να πετύχουν νέα παγκόσμια ρεκόρ στους Ολυμπιακούς αγώνες που αρχίζουν τον Σεπτέμβριο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παπούτσια αυτά κατασκευάζονται από συνηθισμένα υλικά με τρόπο ώστε να συντονίζονται στις δονήσεις των μυών του κάθε δρομέα. Αρκετοί αθλητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα αυτά παπούτσια στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.