Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Κριτική είχε ασκήσει ο Τ. Λίμπερμαν (αριστερά) στον πρόεδρο Κλίντον
Κριτική είχε ασκήσει ο Τ. Λίμπερμαν (αριστερά) στον πρόεδρο Κλίντον

(07/08/2000, 1800 GMT)

Δημοκρατικό προεδρικό δίδυμο Γκόρ - Λίμπερμαν στις Αμερικανικές εκλογές
Ο Γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν θα είναι ο συνυποψήφιος του αντιπροέδρου Αλ Γκόρ για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο κύριος Λίμπερμαν είναι ο πρώτος Εβραίος υποψήφιος για την αντιπροεδρία στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών.  Ο 58χρονος πολιτικός, από την πολιτεία του Κονέτικατ, ήταν από τους πρώτους Δημοκρατικούς που άσκησε δημόσια κριτική στον πρόεδρο Κλίντον για τις σχέσεις του με την Μόνικα Λεβίνσκι και - όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC απο την Ουάσιγκτων - αυτό θα βοηθήσει τον κύριο Γκόρ να πάρει αποστάσεις απο τα σκάνδαλα της προεδρίας Κλίντον.

Αντίπαλες με τις φλόγες 11 Αμερικανικές πολιτείες
Τεράστιες δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε 11 δυτικές Αμερικανικές πολιτείες, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει παρανάλωμα πυρός σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα. Είναι οι σφοδρότερες πυρκαγιές που πλήττουν την Αμερική εδώ και πενήντα χρόνια και στην προσπάθεια κατάσβεσης τους παίρνουν μέρος χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές.

Γιουγκοσλαβία: Για κατασκοπεία θα δικαστούν 4 αλλοδαποί
Την κατηγορία της κατασκοπείας αντιμετωπίζουν οι δύο Βρετανοί και δύο Καναδοί που κρατούνται από τον Γιουγκοσλαβικό ομοσπονδιακό στρατό σε στρατόπεδο της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα. Οι "4" συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα ενώ ταξίδευαν στα σύνορα Μαυροβουνίου - Σερβίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση εισαγγελέα του Γιουγκοσλαβικού στρατού οι κατηγορίες εναντίον τους περιλαμβάνουν την διάπραξη εγκλημάτων κατά της Γιουγκοσλαβικής έννομης τάξης και ασφάλειας καθώς και τρομοκρατικές ενέργειες. Οι "4" αναμένεται να μεταφερθούν στο Βελιγράδι, για να δικαστούν από στρατοδικείο.

Διχασμένη κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές η Σερβική αντιπολίτευση
Στη Γιουγκοσλαβία, ενώ πλησιάζουν οι εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, σοβαρό ρήγμα έχει προκύψει στους κόλπους της αντιπολίτευσης. 15 κόμματα θα κατεβούν στις εκλογές με κοινό υποψήφιο τον Βόϊσλαβ Κοστουνίτσα, αρχηγό του δεξιού Δημοκρατικού κόμματος, αλλά ο κ. Κοστουνίτσα δεν θα είναι ο μόνος αντίπαλος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς --χθες το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Κίνημα της Σερβικής Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, ανακοίνωσε ότι θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο, τον δήμαρχο του Βελιγραδίου Βόγια Μιχαήλοβιτς.

Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στα Ιμαλάϊα
Στα Ιμαλάϊα οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές. Στο Μπουτάν τα σωστικά συνεργεία έχουν ήδη ανασύρει τα πτώματα 150 και πλέον ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και που έθαψαν στην κυριολεξία τα χωριά τους. Στην επαρχία Ασάμ της βορειοανατολικής Ινδίας πλημμύρισε ο ποταμός Μπράχμαπούτρα, καλύπτοντας με τα νερά του πάνω από 2 εκατομμύρια σπίτια και προκαλώντας τον θάνατο 40 τουλάχιστον κατοίκων.

Ινδονησία: Δημόσια απολογία του προέδρου Ουαχίντ
Στην Ινδονησία ο πρόεδρος  Αμπντουραχμάν Ουαχίντ υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, για να βελτιωθεί η απόδοση της κυβέρνησής της οποίας ηγείται. Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, που συνεδρίασε στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, ο κ. Ουαχίντ ζήτησε δημόσια συγνώμη για τις ολιγωρίες -όπως τις χαρακτήρισε, της κυβέρνησης συνασπισμού του κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Σύνοδος Νοτιοαφρικανικών χωρών αποφασίζει δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου
Αρχηγοί κρατών από την Νότια Αφρική συναντώνται σήμερα στην Ναμίμπια, με κύριο αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για εγκαθίδρυση ζώνης ελευθέρου εμπορίου στην περιοχή. Οι ηγέτες που παίρνουν μέρος στην συνάντηση αυτή ανήκουν στην νεότευκτη Νοτιοαφρικανική Αναπτυξιακή Κοινότητα και αναμένεται να υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας για να δημιουργηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία ζώνη ελευθέρου εμπορίου, με συναλλαγές 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάμεσα σε 11 Νοτιοαφρικανικές χώρες.

Σύλληψη μεταρρυθμιστή δημοσιογράφου στο Ιράν
Στο Ιράν η αστυνομία συνέλαβε τον γνωστό δημοσιογράφο Αχμέντ Ζεϊνταμπαντί. Σύμφωνα με το επίσημο Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ο κ. Ζεϊνταμπαντί συνελήφθη επειδή δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο που εκδικάζει τα αδικήματα Τύπου, μετά από κλήση που τού είχε επιδοθεί. Η οικογένεια του συλληφθέντος δήλωσε ότι η αστυνομία κατέσχεσε αντικείμενα, βιβλία και άλλο υλικό από το σπίτι του. Ο κ. Ζεϊνταμπαντί δούλευε σε μια σειρά έντυπα μεταξύ των οποίων και η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Χαμσαχρί.

Τραυματισμοί διαδηλωτών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου
Τουλάχιστον 4 άτομα τραυματίστηκαν στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά την διάρκεια βίαιης αντιπαράθεσης και ενώ οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών εγκαθίστανται στην περιοχή. Το επεισόδιο σημειώθηκε στο φυλάκιο Φατιμά Γκέϊτ, μια περιοχή που τυπικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, όταν τα Ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πύρ κατά διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες.

Σκάνδαλο από υβριστικά σχόλια ραββίνου για Εβραίους και Παλαιστινίους
Στο Ισραήλ ο πνευματικός ηγέτης του τρίτου σε δύναμη θρησκευτικού κόμματος Sas, ραββίνος Ομπαντία Γιουσέφ, προσπάθησε σήμερα να πάρει αποστάσεις από τα χθεσινά υβριστικά του σχόλια εναντίον των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και των Παλαιστινίων, σχόλια που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστινίους. Ο κ. Γιουσέφ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και την Ισραλινή τηλεόραση υποστήριξε ότι οι Εβραίοι -θύματα των Ναζί υπέφεραν για παλαιότερες αμαρτίες τους, ενώ χαρακτήρισε τους Παλαιστινίους ως φίδια.

Κριτική κατά καπνοβιομηχανιών από διεθνές αντικαπνιστικό συνέδριο
Στο επίκεντρο κατηγοριών έχουν βρεθεί οι καπνοβιομηχανίες κατά την διάρκεια του μεγαλύτερου διεθνούς αντικαπνιστικού συνεδρίου, που πραγματοποιείται από χθές στο Σικάγο των ΗΠΑ.  Ο εκρόσωπος της Αμερικανικής αντικαρκινικής εταιρείας χαρακτήρισε τις βιομηχανίες καπνού ως ανήθικο κλάδο που βάζει τα κέρδη του πιό πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Οι οργανωτές του συνεδρίου λένε ότι εάν η τάση αύξησης του αριθμού των καπνιστών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνεχιστούν, 10 εκατομμύρια άτομα θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, το έτος 2030.

Πέθανε ο δημοφιλής ηθοποιός σερ Αλεκ Γκίνες
Ενας απο τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς του Βρετανικού θεάτρου αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο σέρ Αλεκ Γκινες, πεθανε χθές σε ηλικια 86 ετων. Ο Αλεκ Γκίνες έγινε γνωστός ερμηνεύοντας αρχικά κλασικούς ρόλους στο θέατρο Old Vic, εδώ στο Λονδίνο, αλλά στην εβδομηντάχρονη καριέρα του γνώρισε την παγκόσμια καταξίωση και την αγάπη του κοινού μέσα από τις εμφανίσεις του σε πλήθος κινηματογραφικών επιτυχιών.

10 πλανήτες ανακαλύφθηκαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα
Την ύπαρξη 10 ακόμη πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα ανακοίνωσε σήμερα διεθνής ομάδα αστρονόμων. Οι επιστήμονες είχαν μέχρι στιγμής στοιχεία για την ύπαρξη 50 παρόμοιων πλανητών, στοιχεία όμως μή επαρκή για την ενδελεχή έρευνα των μακρυνών αυτών πλανητών. Ενας από τους 10 νεοανακαλυφθέντες πλανήτες προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτόν επικρατούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές του πλανήτη Δία. Ο νεοανακαλυφθείς αυτός πλανήτης είναι ο πιό κοντινός στη Γη, κοντά στο άστρο "Εψιλον Ηριδανό" -που μοιάζει με τον δικό μας Ηλιο, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι βρίσκεται εντός του φάσματος παρακολούθησης του διαστημικού τηλεσκοπίου της ΝΑΣΑ, Humbble.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.