Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

16 εκατομμύρια στρέμματα έχουν κάψει οι εφετινές πυρκαγιές στις ΗΠΑ
16 εκατομμύρια στρέμματα έχουν κάψει οι εφετινές πυρκαγιές στις ΗΠΑ

(05/08/2000, 1830 GMT)

ΗΠΑ: Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται 9 δυτικές πολιτείες
Εκατοντάδες στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί στις ΗΠΑ για βοηθήσουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών που εξακολουθούν να καίνε σε 9 δυτικές πολιτείες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη 70 μεγάλες πυρκαγιές από την πολιτεία Μοντάνα στα βόρεια, μέχρι και το Νέο Μεξικό στα νότια των ΗΠΑ. Εξάλλου τις Αμερικανικές προσπάθειες κατάσβεσης ενισχύουν και 200 πυροσβέστες από τον Καναδά που μετέβησαν στις περιοχές που έχουν πληγεί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αμερικανικής δασικής υπηρεσίας αυτές οι εφετινές πυρκαγιές είναι οι καταστροφικότερες τα τελευταία 30 χρόνια, δεδομένου ότι 16 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Συνομιλίες Αραφάτ - Τουρκικής ηγεσίας στην Αγκυρα
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ στην Αγκυρα, στα πλαίσια της επίσκεψής που στόχο έχει να κερδίσει διεθνή υποστήριξη για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Μετά το τέλος των συνομιλιών ο κ. Ετσεβίτ επαναβεβαίωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει κατ' αρχήν την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, αλλά δεν είπε εάν η χώρα του θα υποστηρίξει το σχέδιο του κ. Αραφάτ για κήρυξη Παλαιστινιακού κράτους στις 13 Σπετεμβρίου. Η επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη στην Αγκυρα γίνεται μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, στο Κάμπ Ντέϊβιντ των ΗΠΑ.

Ιράν: Σύλληψη μεταρρυθμιστή κληρικού
Ενας προεξέχων Ιρανός μεταρρυθμιστής κληρικός συνελήφθη μετά την επιστροφή του στο Ιράν από την Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο  Χασάν Γιουσέφι συνελήφθη από την αστυνομία μόλις έφτασε στην οικία του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης -όπου οι υποστηρικτές του τού επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Ο κ. Εσκεβαρί κατηγορείται για ενέργειες που στρέφονται εναντίον της εθνικής ασφάλειας, διασπορά προπαγάνδας και προσβολή των Ισλαμικών αξιών, λόγω ομιλίας του σε πολιτική εκδήλωση, στην οποία υποστήριξε ότι οι Ιρανές μπορούν να επιλέγουν εάν θα φορούν την παραδοσιακή Ισλαμική ενδυμασία.

Στρατεύματα του ΟΗΕ αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο
Στην τελική της φάση βρίσκεται η ανάπτυξη δυνάμεων κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο, δύο μήνες μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κατευθύνονται προς την περιοχή, από την βάση τους στην Νακούρα, μετά την παραχώρηση σχετικής άδειας από τον πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ η επιχείρηση εγκατάστασης των κυανόκρανων στρατευμάτων και καθαρισμού της περιοχής από νάρκες θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες.

Διπλωματικές πιέσεις προς Βελιγράδι για απελευθέρωση 4 συλληφθέντων
Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς τις Γιουγκοσλαβικές αρχές σχετικά με την σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση 2 Βρετανών και 2 Καναδών, οι οποίοι κατηγορούνται από το Βελιγράδι για υπονόμευση της Γιουγκοσλαβίας. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν απήυθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των "4" όσο το δυνατόν συντομότερα. Ενώ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, για τον οποίο εργάζονταν οι 2 Βρετανοί, είπε ότι αυτοί θα πρέπει είτε να αφεθούν ελεύθεροι είτε να απαγγελθούν εναντίον τους κατηγορίες. Βρετανοί και Καναδοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το Σαββατοκύριακο θα μπορέσουν να έλθουν σε επαφή με τους 4 συλληφθέντες.

Σύλληψη Μουσουλμάνου πρώην υπουργού στην Βοσνία
Η αστυνομία της Βοσνίας συνέλαβε έναν από τους πιό γνωστούς Μουσουλμάνους επιχειρηματίες της χώρας, το οποίον βαραίνουν υποψίες για διαφθορά. Με την παρουσία αστυνομικού των Ηνωμένων Εθνών η αστυνομία της Βοσνιακής πρωτεύουσας Σαράγεβο προέβη στην σύλληψη του Αλία Ντελημουστάφιτς, ο οποίος διετέλεσε υπουργός εξωτερικού εμπορίου κατά την διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Αργότερα ο κ. Ντελημουστάφιτς εξαγόρασε -μαζί με τον αδελφό του, την τράπεζα BH Banka, η οποία όμως κήρυξε πτώχευση πέρυσι, μετά από κατηγορίες του Αμερικανικού Κονγκρέσου ότι διασπάθισε κονδύλια ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, που ανήκαν στην Αμερικανική πρεσβεία.

Απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD εξετάζει η Γερμανική κυβέρνηση
Η Γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), το οποίο κατηγορείται για προώθηση του νεοναζισμού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε-Κάρστεν Χάγιε, είπε ότι θα συνεδριάσει άμεσα ομάδα εργασίας για να αποφασίσει εάν η λειτουργία του κόμματος μπορεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική. Η ανακοίνωση γίνεται μία ημέρα μετά από έκκληση της ομοσπονδίας Γερμανών εργοδοτών να απολυθούν από τις δουλειές τους όσοι συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του NPD.

Συνεχίζεται η προσέγγιση Νότιας και Βόρειας Κορέας
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι στρατιώτες της θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα επιχείρηση για τον καθαρισμό των ναρκοπεδίων γύρω από την σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την χώρα με την Βόρεια Κορέα, πριν τον πόλεμο της Κορέας. Η ανακοίνωση γίνεται μια εβδομάδα μετά την συμφωνία μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας για επανέναρξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο χωρών. Εξάλλου αντιπροσωπεία 50 Νοτιοκορεατών δημοσιογράφων πραγματοποιεί από σήμερα οκταήμερη επίσκεψη στην Βόρεια Κορέα,  μετά από προσωπική πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κίμ Τζόνγκ Ιλ. Παρατηρητές λένε ότι η επίσκεψη των δημοσιογράφων αποτελεί μία ακόμα ένδειξη για την συνεχιζόμενη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Μακελειό από ενέδρα στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες ομάδα ενόπλων σκότωσε 16 και τραύματισε άλλους 10 ανθρώπους κατά την διάρκεια ενέδρας σε αυτοκινητόδρομο της επαρχίας Κοταμπάτο, στα νότια της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοπλοι σταμάτησαν τρία αυτοκίνητα, διέταξαν τους επιβάτες να αποβιβαστούν, και αφού τους λήστεψαν άνοιξαν αδιακρίτως πύρ εναντίον τους. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι η επίθεση έγινε από αντάρτες του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Μόρο, αλλά η οργάνωση αυτή αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

Επίκειται δεύτερος γύρος συνομιλιών Ινδίας - αυτονομιστών του Κασμίρ
Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διοικητές της αυτονομιστικής οργάνωσης Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, που δρά στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ, προετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με την εκεχειρία που κηρύχθηκε στην περιοχή. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη και όπως ανακοίνωσαν, ο νέο γύρος των συνομιλιών θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Αντάρτες καταδικάζουν την επίσκεψη Κλίντον στην Κολομβία
Οι "Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας" που αποτελούν την μεγαλύτερη Κολομβιανή ανταρτική οργάνωση, καταδίκασαν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον στην χώρα, χαρακτηρίζοντας της ως παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας. Η μονοήμερη επίσκεψη Κλίντον, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου, γίνεται προκειμένου να επιδειχθεί αλληλλεγγύη προς τις Κολομβιανές αρχές, στον αγώνα που διεξάγουν κατά των ναρκωτικών.

Παγώνουν οι σχέσεις Αφρικής - Ασίας στο ποδόσφαιρο
Η Αφρικανική συνομοσπονδία ποδοσφαίρου διέκοψε τις σχέσεις της με την ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Ασίας, διαμαρτυρόμενη με αυτό τον τρόπο για τον ρόλο που έπαιξαν οι Ασιάτες - μέλη της εκτελεστικής επιτροπης της ΦΙΦΑ στην πρόσφατη ψηφοφορία για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2006. Υπενθυμίζεται ότι στην επίμαχη τελική ψηφοφορία που έγινε στις αρχές Ιουλίου στην Ζυρίχη, τα τέσσερα ανώτατα στελέχη της ΦΙΦΑ που προέρχονται από Ασιατικές χώρες έριξαν την ψήφο τους υπέρ της Γερμανίας και όχι υπέρ της Νότιας Αφρικής με αποτέλεσμα η διοργάνωση να ανατεθεί στην Γερμανία.

Πιθανή λύση στο πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πυρηνικής βιομηχανίας, η αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν επικίνδυνα για αιώνες, μπορεί να λυθεί σύντομα. Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα νέο  τύπο κεραμικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δοχείων για τα πυρηνικά απόβλητα. Προς το παρόν αυτά αποθηκεύονται σε γυάλινα δοχεία και θάβονται.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.