Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Τον σημαντικότερο λόγο της ζωής του απευθύνει ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος
Τον σημαντικότερο λόγο της ζωής του απευθύνει ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος

(04/08/2000, 1400 GMT)

Το βλέμα στραμμένο στο Λευκό Οίκο έχει ο Μπους
Ο κυβερνήτης του Τέξας George W. Bush απεδέχθη και επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στη Φιλαδέλφια. Στην ομιλία του, η οποία απετέλεσε και την κορύφωση του συνεδρίου, ο κ. Bush συνέδεσε άρρηκτα τον αντίπαλό του στην αναμέτρηση και αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Άλ Γκορ, με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Κατηγόρησε και τους δύο ότι κατασπατάλησαν τον πλούτο της χώρας και ότι συνέβαλαν τα μέγιστα στην απώλεια της αμερικανικής ισχύς και επιρροής διεθνώς.

Εκκληση για διεθνή επέμβαση στις νήσους Μολούκες
Στην Ινδονησία η εθνική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα επανέλαβε την έκκληση για ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στις νήσους Μολούκες. Είναι η πρώτη φορά που κρατικός οργανισμός της Ινδονησίας ζητάει άμεσα την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή όπου στις συγκρούσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 4 χιλιάδες άνθρωποι.

Αντιδράσεις προκαλούν οι συλλήψεις στην Γιουγκοσλαβία
Η Βρετανία καταδίκασε την σύλληψη από τις γιουγκοσλαβικές αρχές δύο Βρετανών και δύο Καναδών οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία και ότι σχεδίαζαν επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Το Foreign Office σε ανακοινωθέν του λέει ότι οι δύο Βρετανοί εργάζονταν για τον Οργανισμό για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, τον ΟΑΣΕ, στο Κοσσυφοπέδιο εκπαιδεύοντας αστυνομικούς και χαρακτηρίζει την σύλληψη απαράδεκτη γιατί όπως λέει, οι γιουγκοσλαβικές αρχές δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο. Ο Καναδάς εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του για τις συλλήψεις ενώ ο ΟΑΣΕ χατακτήρισε τις κατηγορίες παράλογες.

Κοσσυφοπέδιο : απέδρασαν 3 Σέρβοι που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου
Τρείς Σέρβοι που κατηγορούνται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου δραπέτευσαν από το νοσοκομείο στο οποίο κρατούντο. Η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι οι Σέρβοι είχαν μεταφερθεί από κρατητήριο σε νοσοκομείο της πόλης Μιτροβίτσα καθ'υπόδειξη ξένων ιατρών και ότι διενεργούνται ανακρίσεις.

Αυστηρότερη νομοθεσία για την μετανάστευση στην Ισπανία
Η Ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει σήμερα αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα για την μετανάστευση, μέτρα που μπορεί να οδηγήσουν στην απέλαση δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην θέσπιση των μέτρων παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα νέα μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν τον Ιανουάριο και θα επιτρέπουν στις αρχές να απελαύνουν τους μετανάστες των οποίων η αίτηση για άδεια παραμονής στην Ισπανία, έχει απορριφθεί.

Ηχογραφημένο μύνημα του αιχμάλωτου Ινδού πρωταγωνιστή
Ο διάσημος Ινδός ηθοποιός του κινηματογράφου, Ραζκουμάρ, που απήχθει από τον καταζητούμενο ληστή Βιραπάν την Κυριακή, έστειλε ηχογραφημένο μύνημα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στο οποίο έλεγε ότι είναι καλά και προειδοποιούσε τις αρχές να μην οργανώσουν στρατιωτική επιχείρηση για να τον απελευθερώσουν. Στο μύνημα του ο Ραζκουμάρ έλεγε επίσης ότι η Ινδική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τα προβλήματα του απαγωγέα του και έκανε έκκληση στους θαυμαστές του να αποφεύγουν τις βιαίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι Ευρωπαίοι δεν θα στείλουν παρατηρητές στις εκλογές της Λευκορωσίας
Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ολοκλήρωσε της επίσκεψη της στην Λευκορωσία ανακοινώνοντας ότι δεν έχει νόημα η αποστολή διεθνών παρατηρητών στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει επανηλειμένα τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι δεν ανέχεται καμμία αντιπολιτευόμενη φωνή, ενώ ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο εξωτερικό.

Την απόλυση αντιμετωπίζουν οι ακροδεξιοί στη Γερμανία
Η Ομοσπονδία Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε να απολύονται οι ακροδεξιοί εάν επιδεικνύουν ρατσιστική και επιθετική συμπεριφορά στον τόπο εργασίας τους. Η αποψη αυτή εκφράστηκε από εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας μετά τις προειδοποιήσεις για την ανάπτυξη που γνωρίζουν τελευταία οι ακροδεξιές οργανώσεις και τις πρόσφατες επιθέσεις Νεο-ναζιστών κατά ξένων. Πριν από δύο μέρες ο Γερμανός Υπουργός περιβάλλοντος είχε ζητήσει να κυρηχθούν εκτος νόμου τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα.

Καναδοί στρατιώτες καταλαμβάνουν αμερικανικό πλοίο
Οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά έκαναν επιδρομή σε αμερικανικό εμπορικό πλοίο, γιατί οι ιδιοκτήτες του αρνήθηκαν να παραδόσουν το φορτίο του,  καναδικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου διακοσίων εκατομμυρίων δολλάριων, μέχρι να πληρωθούν. Μία περίπου ώρα χρειάστηκε για να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το πλοίο οι στρατιώτες αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Το πλοίο μετέφερε περίπου εξακόσια τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία είχα χρησιμοποιηθεί από τις Καναδικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Κορυφώνονται στο Λονδίνο οι εορτασμοί για την Βασιλομήτορα
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κεντρικό Λονδίνο για να γιορτάσει την εκατοστή επέτειο των γενεθλείων της Βασιλομήτορος. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν να δούν την άμαξα που την μετέφερε από την κατοικία της στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου η Βασίλισσα Ελισάβετ παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της μητέρας της.

Ο Μαντέλα διατεθειμένος να συμβάλλει για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή
Ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα λέει ότι είναι διατεθειμένος να έρθει σε επαφή με ηγέτες από άλλες χώρες σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μαντέλα έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνάντηση με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ ο οποίος επισκέπτεται τη Νότια Αφρική.

Πιθανή λύση στο πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πυρηνικής βιομηχανίας, η αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν επικίνδυνα για αιώνες, μπορεί να λυθεί σύντομα. Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα νέο  τύπο κεραμικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή δοχείων για τα πυρηνικά απόβλητα. Προς το παρόν αυτά αποθηκεύονται σε γυάλινα δοχεία και θάβονται. Αλλά η ραδιενέργεια προκαλεί φθορές στο γυαλί με αποτέλεσμα να μπορεί να παραμείνει ασφαλώς σε αυτά το δοχεία για μόλις εκατό περίπου χρόνια. Οι επιστήμονες λένε ότι η ραδιενέργεια δεν προκαλεί φθορές στο νέο αυτό κεραμικό υλικό και έτσι τα απόβλητα θα μπορούν να αποθηκεύονται ασφαλώς για χιλιάδες χρόνια.

Νέες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι καπνοβιομηχανίες
Μερικές από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες του κόσμου κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν για περισσότερα από είκοσι χρόνια με σκοπό να υπονομεύσουν τα μέτρα κατά του καπνίσματος και να παραπλανήσουν τους καπνιστές για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει βρετανικό ιατρικό περιοδικό, οι καπνοβιομηχανίες προσπάθησαν να προωθήσουν τα υποτιθέμενα οφέλη του καπνίσματος και αρνούνταν την σχέση του τσιγάρου με ασθένειες όπως ο καρκίος των πνευμόνων.

Πλημμύρες στο Καμερούν
Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Καμερούν μεταδίδουν ότι η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Ντουάλα επλήγη από σοβαρές πλημμύρες, οι οποίες έχουν προκαλέσει ζημιές στο ένα τρίτο των κατοικιών. Τρεις μέρες βροχοπτώσεων έχουν αναγκάσει τους κατοίκους της πόλης,  να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζητήσουν καταφύγιο σε δέντρα και οροφές ψηλών κτιρίων. Επίσης από τις βροχές έσπασε υπέστη σοβαρές ζημιές η γέφυρα που ενώνει την πόλη με την πρωτεύουσα Γιαούντε.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.