Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο Ισμαήλ Τζέμ παραθέτει τις Τουρκικές θέσεις με άρθρο στην La Stampa
Ο Ισμαήλ Τζέμ παραθέτει τις Τουρκικές θέσεις με άρθρο στην La Stampa

(02/08/2000, 10:00 GMT)

Αρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ στην La Stampa για το Κυπριακό
Επιμένει η Τουρκία στην θέση της για συνομοσπονδία δύο κρατών στην Κύπρο, όπως φαίνεται από το άρθρο του υπουργού Εξωτερικών της, Ισμαήλ Τζέμ, που δημοσιεύει σήμερα η Ιταλική εφημερίδα "La Stampa". Υπό τον τίτλο "Κύπρος, οι προυποθέσεις για ένα ειρηνικό μέλλον", ο κ. Τζέμ παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η Αγκυρα προκρίνει την λύση της συνομοσπονδίας. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών λέει ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζεται η διαίρεση της Κύπρου ως το "τελευταίο τείχος στην Ευρώπη" και λέει ότι η εισβολή του 1974, ήταν "επέμβαση" της Τουρκίας για την σωτηρία των Τουρκοκυπρίων. Ο κύριος Τζέμ αποκλείει ως ενδεχόμενο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από την επίλυση του Κυπριακού και την είσοδο της ίδιας της Τουρκίας στην Κοινότητα. "Εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη" - γράφει - "η είσοδος της Κυπριακής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν μια έμμεση "Ενωση", πράγμα που αντίκειται -όπως λέει, στις συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης.

Παραίτηση του Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών
Ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Νταβίντ Λεβί υπέβαλε σήμερα το πρωί την παραίτηση του από την κυβέρνηση του Εχούντ Μπαράκ. Ο κύριος Λέβι  είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή εξαιτίας των παραχωρήσεων που έκανε ο κ. Μπαράκ προς τους Παλαιστινίους σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ο κ. Λεβί είχε στις αρχές της εβδομάδας προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί εάν ο κ. Μπαράκ δεν σχημάτιζε διακομματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμμετοχή του κόμματος Λικούντ. Εντωμεταξύ η Ισραηλινή βουλή υπερψήφισε μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, νομοθεσία που επιτρέπει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αιματηρές επιθέσεις αυτονομιστών στο Κασμίρ
Η αστυνομία στο υπό Ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν από 4 επιθέσεις Ισλαμιστών αυτονομιστών το τελευταίο 24ωρο. Τρείς από τις επιθέσεις συνέβησαν κατά την διάρκεια της νύκτας. Σύμφωνα με την Ινδική αστυνομία 14 Ινδουϊστές χωρικοί σκοτώθηκαν στην περιοχή Τζαμού από ενόπλους που επέδραμαν στα σπίτια τους. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε συμμαχία αυτονομιστικών οργανώσεων με την οποία απορρίπτουν την Ινδική προσφορά για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το Πακιστάν κατηγορεί η Ινδία για τις επιθέσεις στο Κασμίρ
Πριν από λίγο ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχάρι Βατζπάγι κατηγόρησε το Πακιστάν για ανάμειξη στις αιματηρές επιθέσεις στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Μιλώντας στην Ινδική βουλή ο κ. Βατζπάγι είπε ότι οι Ισλαμικές αυτονομιστικές οργανώσεις στο Κασμίρ είτε υποστηρίζονται είτε λαμβάνουν εντολές από το Πακιστάν. Ο Ινδός πρωθυπουργός είπε ότι παρά τις επιθέσεις η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την ειρηνική οδό και δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία.

Επίσκεψη αξιωματούχου ΟΗΕ στην Βαγδάτη
Ο αρμόδιος για το Ιράκ αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Μπενόν Σεβάν βρίσκεται στην Βαγδάτη για επίσκεψη που συμπίπτει με την επέτειο δέκα χρόνων από την Ιρακινή εισβολή στο Κουβέϊτ. Σύμφωνα με ανταποκριτή του ΒBC στην Ιρακινή πρωτεύουσα ο επίσημος λόγος για την επίσκεψη αυτή είναι η συνήθης επιθεώρηση των δραστηριοτήτων του ΟΗΕ, αλλά κυριαρχεί έντονη φημολογία ότι ο κύριος Σεβάν κομίζει νέο σχέδιο για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιρακινό καθεστώς μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

Γενική απεργία στην Ζιμπάμπουε
Γενική απεργία διοργανώνεται σήμερα στην Ζιμπάμπουε από το Κογκρέσσο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με σκοπό την έκφραση διαμαρτυρίας για την κατάρρευση της έννομης τάξης στην χώρα. Η απεργία υποστηρίζεται από το κίνημα δημοκρατικής αλλαγής της αντιπολίτευσης και από τους λευκούς ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων που έχουν καταληφθεί από οπαδούς του προέδρου της Ζιμπαμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΗΠΑ: Συλλήψεις 300 διαδηλωτών έξω από το Ρεπουμπλικανικό συνέδριο
Η αστυνομία στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τουλάχιστον 300 άτομα που συμμετείχαν στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις εναντίον της διεξαγωγής του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων στην πόλη αυτή. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την αστυνομία για επίδειξη βάναυση συμπεριφορά, στην προσπάθεια της να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Τα αμυντικά θέματα απασχόλησαν την χθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ενώ συνεχίστηκαν οι ομιλίες υποστήριξης του Τζόρτζ W Μπούς.

Εκρηξη σε εργοστάσιο πυρίτιδας στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνική αστυνομία διεξάγει έρευνες για τα αίτια της σημερινής έκρηξης σε εργοστάσιο πυρίτιδας, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό πενήντα κατοίκων στην παρακείμενη κωμόπολη Τακετόγιο, 250 χιλιόμετρα από το Τόκιο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη ήταν σαν σεισμός, ο ουρανός κοκκίνησε από την φωτιά που προκλήθηκε και από τα ωστικά κύματα της εκρήξεως εκτοξεύτηκαν ατικείμενα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ελαφρών τραυματισμών και υλικών ζημιών.

Συνάντηση Σερβικής αντιπολίτευσης με την ηγεσία του Μαυροβουνίου
Ηγέτες της Σερβικής αντιπολίτευσης συναντώνται σήμερα με στελέχη της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 24 Σεπτεμβρίου στην Γιουγκοσλαβία. Η αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει από την ηγεσία του Μαυροβουνίου να εγκαταλείψει την θέση της για αποχή από τις εκλογές και να ανταποκριθεί στο Αμερικανικό κάλεσμα για συμμετοχή σε αυτές υπό ένα κοινό υποψήφιο, ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Χιλή: Αναβολή της απόφασης για άρση της ασυλίας Πινοσέ
Στην Χιλή το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε την ανακοίνωση της απόφασής του σχετικά με την άρση ή όχι της δικαστικής ασυλίας που απολαμβάνει ο πρώην δικτάτορας της χώρας Αουγκούστο Πινοσέ. Μετά από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών το 20μελές δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα εκδοθείο εντός των προεχών ημερών, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ύπαρξης διχογνωμίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Σαντιάγκο.

Δεκάδες θύματα από πλημμύρες στην Ινδία
Τουλάχιστον 56 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πλημμύρες στο Ινδικό κρατίδιο του Χιματσάλ Πραντές. Ο κυβερνήτης του κρατιδίου Πρέμ Κουμάρ Ντουμάλ είπε ότι εξαιτίας ξαφνικής καταιγίδας τα νερά του ποταμού Σουτλέτζ πλημμύρισαν τουλάχιστον 200 οικίες στην περιοχή. Ο κ. Ντουμάλ που επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα δεκάδες κάτοικοι της περιοχής που αγνοούνται.

Εκκληση για απαγόρευση των νεοναζί στην Γερμανία
Ο υπουργός εσωτερικών στο Γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό κόμμα NPD, καθώς εντείνεται η ανησυχία εξαιτίας της αύξησης των βίαιων επεισοδίων από ομάδες της Γερμανικής ακροδεξιάς.  Ο υπουργός Γκύντερ Μπεκστάϊν είπε ότι πολιτική ελευθερία δεν σημαίνει ανοχή των Νεοναζιστικών ιδεών και της βίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον των Εβραίων και των μεταναστών έχει αυξηθεί πρόσφατα, ιδιαίτερα στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Διαρροή πετρελαίου σε ποταμό της Ισπανίας
Μεγάλη διαρροή πετρελαίου σημειώθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της κεντρικής Ισπανίας. Οπως υπολογίζεται 250 χιλιάδες λίτρα τοξικού καυσίμου διέρρευσαν χθές στον ποταμό Τάγο, προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα μήκους οκτώ χιλιομέτρων. Η υδροδότηση της παρακείμενης ιστορικής πόλης του Τολέδο διακόπηκε και οι Ισπανικές αρχές απήυθυναν προειδοποίηση στους αγρότες της περιοχής να μην χρησιμοποιήσουν νερό από τον ποταμό για την άρδευση των χωραφιών τους.

Ομηροι 165 υπάλληλοι της Shell στη Νιγηρία
Η διεθνής εταιρεία πετρελαίου, Shell, ανακοίνωσε ότι 165 απο τους υπαλλήλους της έχουν απαχθεί απο εγκαταστάσεις της εταιρείας στη νοτιοανατολική Νιγηρία και κρατούνται όμηροι για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι περίπου 30 οπλοφόροι κατέλαβαν τις πετρελαικές εγκαταστάσεις και συνέλαβαν τους υπαλλήλους ζητώντας την πρόσληψη τους στην εταιρεία.

Το μυστήριο του Τουταγχαμόν
Αιγύπτιος αρχαιολόγος ζήτησε να γίνουν νέες έρευνες για να λυθεί το μυστήριο που καλύπτει τον θάνατο του νεαρού Φαραώ Τουταγχαμόν. Ολλανδοί ερευνητές έδωσαν την αφορμή για την ανανέωση του ενδιαφέροντος υποστηρίζοντας ότι ο Τουταγχαμόν έπασχε από μια ασθένεια που προκαλούσε συσώρρευση λίπους στο σώμα του.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.