Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πανικό προκάλεσε η βόμβα στην διπλωματική συνοικία της Τζακάρτα
Πανικό προκάλεσε η βόμβα στην διπλωματική συνοικία της Τζακάρτα

(01/08/2000, 12:00 GMT)

Ινδονησία : Βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα Τζακάρτα
Εκρηξη βόμβας συγκλόνισε σήμερα την διπλωματική συνοικία, στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα.
Στόχος ήταν ο πρέσβυς των Φιλιππίνων στην Ινδονησία. Ο πρέσβυς και ο οδηγός του μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και στα μάτια και η κατάσταση τους χαρακτηρήστηκε σταθερή. Στην βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε μια περαστική και τραυματήσθηκαν 20 άλλοι. Η αντιπρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρρόγο, καταδίκασε την επίθεση και είπε ότι η παράλογη αυτή τρομοκρατική ενέργια δεν θα πετύχει τίποτα. Ο πρόεδρος Γουαχίντ της Ινδονησίας εξέφρασε την άποψη ότι η επίθεση μπορεί να συνδέεται με την αστάθεια στις νότιες Φιλιππίνες όπου δρούν αρκετές αυτνομιστικές Μουσουλμανικές οργανώσεις.

Τα Κονκόρντ της Air France παραμένουν παροπλισμένα
Δεν θα πραγματοποιήσουν άλλες πτήσεις τα 5 υπερηχητικά αεροσκάφη των Γαλλικών Αερογραμμών εάν δεν γίνουν σαφή τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή του Κονκόρντ κοντά στο Παρίσι την περασμένη Τρίτη. Αυτό αποφάσησαν οι γαλλικές αρχές επειδή οι  Γάλλοι και Βρετανοί ειδικοί που είχαν διήμερη συνάντηση στο Παρίσι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε νέες προτάσεις για να γίνουν πιο ασφαλή τα αεροσκάφη τύπου Κονκόρντ. Ωστόσο τα 7 Κονκόρντ των Βρετανικών Αερογραμμών εξακολουθούν να πραγματοποιούν πτήσεις.

Ο Τζόρτζ W. Μπούς αναγορεύτηκε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών
Στις ΗΠΑ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αναγόρευσε και επίσημα τον κυβερνήτη του Τέξας Τζόρτζ W. Μπούς ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας του ετήσιου συνεδρίου του. Οι Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν επίσης το πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Μπούς το οποίο προσπαθεί να τού προσδώσει την εικόνα ενός "φιλεύσπλαχνου συντηρητικού" υποψηφίου. Περίπου 30 χιλιάδες υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη της Φιλαδέλφεια για το συνέδριο.

Μετάταξη της Ελλάδας στις ώριμες αγορές προβλέπει η Morgan Stanley
Στην ίδια κατηγορία με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της από τον χρηματοοικονομικό οίκο Μόργκαν Στάνλεϊ. Εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, υπογράμμισε ότι η ένταξη της Ελλάδος στις ώριμες αγορές από τον Μάιο του 2001 αναμένεται να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, κάτι που τουλάχιστον συνέβη και στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Χιλή: Κρίνεται η τύχη Πινοσέτ στο Ανώτατο Δικαστήριο
Στην Χιλή το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να εκδόσει σήμερα την απόφασή του σχετικά με το εάν θα αρθεί η δικαστική ασυλία που απολαμβάνει ο πρώην δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέ. Εάν το Ανώτατο δικαστήριο συμφωνήσει με την απόφαση πρωτοβαθμίου δικαστηρίου, ο στρατηγός Πινοσέ μπορεί να προσαχθεί σε δίκη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια των 17 χρόνων του καθεστώτος του.

Το μέλλον της Ιερουσαλήμ συζητάει η Ολμπράιτ στο Βατικανό
Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλήν Ολμπράιτ, έχει συνομιλίες στο Βατικανό για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Το ενδιαφέρον του Βατικανού επικεντρώνεται στο μέλλον της Ιερουσαλήμ - το βασικό θέμα που προκάλεσε την αποτυχία των συνομιλιών στο Καμπ Νταίηβηντ - και ο Πάπας έχει επανηλλειμένα προτείνει να τεθεί η πόλη υπό ένα ειδικό, διεθνές καθεστώς λόγω της σημασίας της για Χριστιανού, Εβραίους και Μουσουλμάνους.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ισραηλινή κυβέρνηση - πρόεδρος εξελέγη ο Μοσέ Κατσάβ
Η Ισραηλινή Βουλή απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μειοψηφίας του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ που είχε καταθέσει το δεξιό κόμμα Λικούντ. Νωρίτερα όμως η Κνέσετ δεν εξέλεξε ως πρόεδρο της χώρας, όπως αναμενόταν, τον πρώην πρωθυπουργό και κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης, Σιμόν Πέρες. Ο κ. Πέρες έλαβε στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας μόνο 57 ψήφους ενώ ο αντίπαλος του, ο σχετικά άγνωστος πολιτικός Μοσέ Κατσάβ, που ανήκει στην παράταξη του Λικούντ, έλαβε 63 ψήφους.

Ρωσία: Αποστρατεία έξη ανώτατων στρατιωτικών
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάλλαξε από τα καθήκοντά τους έξη ανώτατους στρατιωτικούς, που υπηρετούσαν στο υπουργείο Αμύνης. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι αποστρατείες αυτές είναι μέρος των αλλαγών ρουτίνας που γίνονται στις ένοπλες δυνάμεις. Αλλά ο αναλυτής του BBC για την Ρωσία λέει ότι ανάμεσα στους αξιωματικούς αυτούς περιλαμβάνονται και στενοί συνεργάτες του υπουργού άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ.

Διαμάχη ΗΠΑ - Λιβερίας για τον πόλεμο των διαμαντιών
Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ των ΗΠΑ και της Λιβερίας για την σχέση του παράνομου εμπορίου διαμαντιών στην Δυτική Αφρική με τον  πόλεμο στην Σιέρα Λεόνε. Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είπε πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο  Λιβεριανός πρόεδρος Τσάρλς Τέηλορ έλαβε μεγάλες χρηματικές προμήθειες από το εμπόριο διαμαντιών, από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην Σιέρα Λεόνε. Αλλά ο υπουργός εξωτερικών της Λιβερίας Μόνι Κάπταν απέρριψε τις καταγγελίες ως αβάσιμες.

Ισλαμικός νόμος και σε άλλο Νιγηριανό κρατίδιο
Το κρατίδιο της Κατσίνα στην Βόρεια Νιγηρία εισήγαγε τον Ισλαμικό νόμο Σαρία στην ποινική του νομοθεσία. Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Κατσίνα είπε ότι δεν θα οργανωθούν εορτασμοί για την θέσπιση του νόμου, όπως είχε γίνει σε άλλα γειτονικά κρατίδια, γιατί -όπως σημείωσε, οι αρχές δεν επιδιώκουν τον εκφοβισμό της Χριστιανικής μειονότητας στην περιοχή.

Θα ελέγχονται οι πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Σουδάν
Η κυβέρνηση του Σουδάν ειδοποίησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι όλες οι πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν προορισμό το νότιο Σουδάν θα πρέπει να ελέγχονται πρώτα από τις αρχές, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Η απόφαση της Σουδανικής κυβέρνησης έχει,  σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Χαρτούμ, εξοργίσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που θεωρούν ότι μπορεί έτσι να καταστραφεί το πρόγραμμα παροχής βοήθειας προς την χώρα.

Κατηγορίες Αμερικανού αξιωματούχου κατά Ινδονησίας
Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ινδονησίας για ολιγωρία στην προσπάθεια αφοπλισμού των παραστρατιωτικών συμμοριών που δρούν στο Δυτικό Τιμόρ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην περιοχή Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ είπε στο BBC ότι αντιδραστικά -όπως τα χαρακτήρισε, στοιχεία του Ινδονησιακού στρατού παρέχουν υποστήριξη στους παραστρατιωτικούς.

Φίτζι: ποινική δίωξη κατά του αρχιπραξικοπηματία Τζόρτζ Σπέϊτ
Η αστυνομία των νησιών Φίτζι επιβεβαίωσε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Τζόρζτ Σπέϊτ, ο οποίος ηγήθηκε ανταρσίας με αποτέλεσμα την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, αλλά εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν σχετίζεται με την προανάκριση που διεξάγεται εναντίον του κ. Σπέϊτ για προδοσία.

Διαρροή τοξικών ουσιών στην Βραζιλία
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Πέτρομπρας λέει ότι περίπου χίλια λίτρα τοξικών ουσιών διέρευσαν από πετρελαιαγωγό κοντά στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέϊρο. Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την διαρροή και επεξεργάζονται σχέδια για τον καθαρισμό του εδάφους που έχει μολυνθεί. Η διαρροή έγινε αντιληπτή το Σαββατοκύριακο όταν κάτοικοι της πόλης Παρακάμπι ανέφεραν συμπτώματα μαζικής ναυτίας και ισχυρή οσμή χημικών ουσιών.

Καταδίκη της Βρετανίας για νομοθεσία κατά του ομαδικού σέξ ανδρών
Το Ευρωπαικό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη Βρετανία για την νομοθεσία της στό θέμα του ομαδικού σέξ από άνδρες. Ενας Βρετανός που είχε καταδικασθεί για προσβολή των ηθών επειδή διατηρούσε βιντεοταινίες με όργια στα οποία συμμετείχαν και τρείς φίλοι του κατέφυγε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η βρετανική νομοθεσία αντιβαίνει την ιδιωτική ζωή καθώς οι βιντεοταινίες δεν προορίζονταν για εμπορική εκμετάλλευση.

Συνελήφθη ύποπτος της δολοφονίας της μικρής Σάρα Πέιν
Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 41χρονο άνδρα που θεωρεί ώς ύποπτο για τη δολοφονία της 8χρονης Σάρα Πέϊν. Ο ύποπτος είχε ανακριθεί απο την αστυνομία του Σάσεξ λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση της Σάρα, την 1 Ιουλίου. Η δολοφονία του μικρού κοριτσιού έχει προκαλέσει συγκίνηση στην Βρετανική κοινή γνώμη.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.