Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μπάρακ-Κατσάβ οι δύο νικητές
Μπάρακ-Κατσάβ οι δύο νικητές

(31/07/2000, 21:00 GMT)

Ισραήλ : επιβιώνει η κυβέρνηση - πρόεδρος ο Μοσέ Κατσάβ
Η Ισραηλινή Βουλή, η Κνέσετ, απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μειοψηφείας του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ που είχε καταθέσει το δεξιό κόμμα Λικούντ της αντιπολίτευσης. Το Λικούντ κατηγόρησε τον κ. Μπάρακ ότι προέβει σε απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρησε,  παραχωρήσεις προς την παλαιστινιακή πλευρά στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καμπ Νταίηβηντ. Νωρίτερα σήμερα, η Κνέσετ δεν εξέλεξε πρόεδρο της χώρας, όπως αναμενόταν, τον πρώην πρωθυπουργό και βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιμόν Πέρες. Ο κ. Πέρες έλαβε στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας μόνο 57 ψήφους ενώ ο αντίπαλος του, ο σχετικά άγνωστος πολιτικός Μοσέ Κατσάβ, που ανήκει στην παράταξη του Λικούντ έλαβε 63 ψήφους.

Σύλληψη ηγετικού στελέχους της Χαμάς
Η Παλαιστινιακή διοίκηση επιβεβαίωσε ότι συνελλήφθει ο Αμπντέλ Αζίζ Αλ Ραντίσι, ηγετικό στέλεχος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, ως ύποπτος δυσφήμησης, υποκίνησης ταραχών και ανατρεπτικής δράσης.Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι ο κ. Ραντίσι κατηγόρησε την Παλαιστινιακή διοίκηση και τους διαπραγματευτές της ότι πρόδοσαν τα εθνικά συμφέροντα των Παλαιστινίων στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Καμπ Νταίηβηντ που κατέληξαν σε αποτυχία.

Τέσσερις ολλανδοί κατηγορούνται για συνομωσία κατά του Μιλόσεβιτς
Οι Γιουγκοσλαβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν 4 Ολλανδούς με την κατηγορία ότι συνομωτούσαν εναντίον του Προέδρου Σλομποντάν Μιλόσεβιτς. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός πληροφοριών, Γκόραν Μάτιτς, πρόβαλε για τους δημοσιογράφους ταινία που έδειχνε όπλα και έναν από τους συλληφθέντες να ομολογεί ότι η ομάδα σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο. Ο κ. Μάτιτς είπε ότι κίνητρο τους ήταν οι αμοιβές που έχουν προσφερθεί για την σύλληψη αξιωματούχων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και πρόσθεσε ότι οι 4 είχαν επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες Δυτικών χωρών. Το υπουργείο εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις κατηγορίες.

Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Τουρκία
Οι Τουρκικές συνάμεις ασφαλείας συνέλλαβαν 99 λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα μεταδίδει ότι φέτος οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 5 χιλιάδες λαθρομετανάστες αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσοι κατάφεραν να διαφύγουν και να περάσουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απελευθερώνεται η αγορά ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές στην ΕΕ
Σε μιά απόφαση που θα έχει ίσως άμεση επίπτωση και στην Ελλάδα, το Ευρωπαικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η απαγόρευση σε πολίτη χώρας μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης της αγοράς ενός ακινήτου σε αλλη κοινοτική χώρα με το αιτιολογικό της "προστασίας της εθνικής ασφάλειας" αντικειται στον κοινοτικό νόμο.

Εκκληση για τον τερματισμό της αγοροπωλησίας βρεφών
Η ανώτατη αρμοστεία των ΗΕ για την προστασία των παιδιών - η UNISEF - απήυθυνε έκκληση για να τερματισθεί η αυξανόμενη αγοροπωλησία βρεφών για υιοθέτηση. Η UNISEF λέει ότι το φαινόμενο έχει ξεφύγει απο κάθε έλεγχο καθώς βρέφη κυρίως απο χώρες του τρίτου κόσμου πωλούνται για υιοθεσία σε ζευγάρια στη Δύση.

Συνελήφθη ύποπτος της δολοφονίας της μικρής Σάρα Πέιν
Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 41χρονο ώς ύποπτο για τη δολοφονία της 8χρονης Σάρα Πέιν. Ο ύποπτος είχε ανακριθεί απο την αστυνομία του Σάσσεξ λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση της Σάρα την 1 Ιουλίου. Η δολοφονία του μικρού κοριτσιού είχε συγκινήσει τη βρετανική κοινή γνώμη.

Καταδίκη της Βρετανίας για τη νομοθεσία κατά των οργίων
Το Ευρωπαικό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη Βρετανία για την νομοθεσία της στά θέματα των ομοφυλοφιλικών οργίων. Ενας Βρετανός ο οποίος είχε καταδικασθεί για προσβολή των ηθών επειδή διατηρούσε βιντεοταινίες με όργια στα οποία συμμετείχαν και τρείς φίλοι του κατέφυγε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η βρετανική νομοθεσία αντιβαίνει την ιδιωτική ζωή καθώς οι βιντεοταινείες δεν προορίζοντο για την αγορά.

Ινδία: Απαγωγή κινηματογραφικού ινδάλματος από λήσταρχο
Ενας από τους γνωστότερους Ινδούς ηθοποιούς του κινηματογράφου, ο Ρατζκουμάρ απήχθη από τον πλέον διαβόητο ληστή της χώρας, τον Βιραπάν. Η γυναίκα του δημοφιλούς ηθοποιού είπε ότι ένοπλοι με αρχηγό τον Βιραπάν εισέβαλαν μέσα στο σπίτι του Ρατζκουμάρ, στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού και απήγαγαν τον σύζυγό της και τρείς συγγενείς του. Οταν η είδηση της απαγωγής άρχισε να γίνεται γνωστή εκατοντάδες θαυμαστές του Ρατζκουμάρ κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της γειτονικής πολιτείας Καρνατάκα πυρπολώντας καταστήματα και αυτοκίνητα και στήνωντας οδοφράγματα.

Εκρηξη βόμβας σε τραίνο στην Ινδία
Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν απο έκρηξη βόμβας σε επιβατικό τραίνο στην βορειοανατολική επαρχία της χώρας, την Ασσάμ. Οι Ινδικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί γιατί υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματισμένοι. Μέχρι στιγμής καμμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης.

ΗΠΑ: Αρχισε το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών
Πάνω απο 40 χιλιάδες οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος βρίσκονται στην πόλη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών για το τετραήμερο συνέδριο του κόμματος στη διάρκεια του οποίου θα υιοθετηθεί επίσημα ως υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κυβερνήτης του Τέξας, Τζωρτζ Μπούς Τζούνιορ. Αρκετές χιλιάδες αντίπαλοι του κ. Μπούς πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική των Ρεπουμπλικάνων σε θέματα όπως τα πυρηνικά όπλα, τους νόμους για κατοχή όπλων και την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

Κινέζος αξιωματούχος καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά
Στην Κίνα ανώτατο στέλεχος του Λαϊκού Κογκρέσου καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά, και συγκεκριμμένα για δωροληψία. Ο Τσένγκ Κετζιέ ήταν αντιπρόεδρος μόνιμης επιτροπής του σώματος, είναι σύμφωνα με ανταποκριτές ο πιό υψηλόβαθμος αξιωματούχος που καταδικάστηκε ποτέ στην εσχάτη των ποινών για το αδίκημα της διαφθοράς, στην Κίνα.

Η UNESCO σε συνομιλίες για την διάσωση των Μπολσόι
Στη Μόσχα ο επικεφαλής της UNESCO, Κοσίρο Ματσουούρα είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα την διάσωση του φημησμένου Θεάτρου Μπολσόι και αλλών ιστορικών κτιρίων της Ρωσίας που έχουν αρχίσει να καταρρέουν. Δεν ανακοινώθηκε καμμία νέα πρωτοβουλία μετά τις συνομιλίες, όμως εκπρόσωπος της UNESCO δήλωσε πως ο Οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών ελπίζει να εξασφαλίσει βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Η Δ.Ο.Ε. συζητά την χρήση νέου αντιντόπινγκ τέστ στο Σύδνεϋ
Αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συναντώνται στη Λωζάνη της Ελβετίας για να συζητήσουν εάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ θα χρησιμοποιηθεί ένα καινούριο τέστ που για πρώτη φορά περιλαμβάνει την λήψη δείγματος από το αίμα των αθλητών και ανιχνεύει την ύπαρξη της απαγορευμένης ουσίας ΕPO. Πρόκειται για την ερυθροποιητίνη, μια ουσία που έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σειράς από σκάνδαλα χρήσης απαγορευμένων ουσιών, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αξιόπιστος τρόπος ανίχνευσής της.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.