Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ

(31/07/2000, 15:00 GMT)

Αιφνιδιαστική ήττα του Σιμόν Πέρες στην Ισραηλινή Βουλή
Ο πρώην πρωθυπουργός και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιμόν Πέρες ηττήθηκε στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας από τον σχετικά άγνωστο πολιτικό που ανήκει στο δεξιό κόμμα Λικούντ, ο Μοσέ Κατσάβ. Αν και θεωρειτό βέβαιο ότι θα κερδίσει την αναμέτρηση, ο κ. Πέρες έλαβε, στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, μόνο 57 ψήφους ενώ ο κ. Κατσάβ έλαβε 63. Ο Ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή σημειώνει ότι η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τον κ. Μπάρακ ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει και άλλη δοκιμασία στην Βουλή. Τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγορούν ότι προέβει σε απαράδεκτες παραχωρήσεις προς την παλαιστινιακή πλευρά στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καμπ Νταίηβηντ. Η κυβέρνηση του Εχούντ Μπαράκ δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στην Κνεσέτ, μετά την αποχώρηση τριών κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό στις αρχές του μήνα.

Συλλήψεις στο Βελιγράδι
Οι Γιουγκοσλαβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν 4 Ολλανδούς με την κατηγορία ότι συνομωτούσαν εναντίον του Προέδρου Σλομποντάν Μιλόσεβιτς. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός πληροφοριών, Γκόραν Μάτιτς, πρόβαλε για τους δημοσιογράφους ταινία που έδειχνε όπλα και έναν από τους συλλφθέντες να ομολογεί ότι η ομάδα σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο. Ο κ. Μάτις είπε ότι κίνητρο τους ήταν οι αμοιβές που έχουν προσφερθεί για την σύλληψη αξιωματούχων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και πρόσθεσε ότι οι 4 είχαν επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες Δυτικών χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει 5 εκατομμύρια δολλάρια για όποια πληροφορία οδηγήσει στην σύλληψη ανώτερων αξιωματούχων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με τους Γιουγκοσλάβους οι Ολλανδοί συνελλήφθησαν στα σύνορα Σερβίας - Μαυροβουνίου ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν Ολλανδούς που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Το υπουργείο εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις κατηγορίες.

Νέα προβλήματα στα Βρετανικά Κονκόρντ
Βρετανοί και Γάλλοι εμπειρογνώμονες συζητούν στο Παρίσι την ασφάλεια των αεροσκαφών τύπου Κονκόρντ. Η συνάντηση γίνεται μετά την συντριβή, την περασμένη Τρίτη αεροσκάφους Κόνκορντ της Air France και μετά από τρία περιστατικά -το Σαββατοκύριακο, που σημειώθηκαν σε Βρετανικά Κονκόρντ. Συγκεκριμένα η χθεσινή απογευματινή πτήση από Λονδίνο προς Νέα Υόρκη τελικά κατέληξε στο αεροδρόμιο Γκάντερ του Καναδά, όταν ο πιλότος και οι επιβάτες αντιλήφθηκαν οσμή καυσίμου μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους. Ενα δεύτερο Κόνκορντ  καθυστέρησε την αναχώρησή του από το Λονδίνο για 45 λεπτά λόγω προβλημάτων στο σύστημα ανεφοδιασμού καυσίμων, ενώ συναγερμός σήμανε κατά την προσγείωση ενός τρίτου αεροσκάφους στο Λονδίνο, όταν ακούστηκε ισχυρός κρότος. Στομεταξύ οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που διερευνούν τα αίτια της μοιραίας πτώσης της περασμένης Τρίτης επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά που προκάλεσε το δυστύχημα οφειλόταν σε διαρροή καυσίμων και όχι σε μηχανική βλάβη.

Ινδία: Απαγωγή κινηματογραφικού ινδάλματος από λήσταρχο
Ενας από τους γνωστότερους Ινδούς ηθοποιούς του κινηματογράφου, ο Ρατζκουμάρ απήχθη από τον πλέον διαβόητο ληστή της χώρας, τον Βιραπάν. Η γυναίκα του δημοφιλούς ηθοποιού είπε ότι ένοπλοι με αρχηγό τον Βιραπάν εισέβαλαν μέσα στο σπίτι του Ρατζκουμάρ, στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού και απήγαγαν τον σύζυγό της και τρείς συγγενείς του. Οταν η είδηση της απαγωγής άρχισε να γίνεται γνωστή εκατοντάδες θαυμαστές του Ρατζκουμάρ κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της πολιτείας Ταμίλ Ναντού, πυρπολώντας καταστήματα και αυτοκίνητα και στήνωντας οδοφράγματα. Μέχρις στιγμής ο ληστής δεν έχει προβάλει αιτήματα, αλλά η αστυνομία πιστεύει ότι στόχος του είναι να εξασφαλίσει αμνηστεια. Ο Βιραπάν καταζητείται για πάνω από 100 φόνους, παράνομο κυνήγι ελέφαντος και λαθρεμπόριο.

Φήμες για παραίτηση Σεβενεμάν στην Γαλλία
Στην Γαλλία εντείνονται οι φήμες ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του ένα από τα ισχυρότερα στελέχη της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης,  ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν. Ο κ. Σεβενεμάν έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπίν γύρω από το πολιτικό μέλλον της Κορσικής. Ο κ. Σεβενεμάν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ένέδωσε  στις απαιτήσεις των αυτονομιστών της Κορσικής, όταν την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει στους κατοίκους του μεσογειακού αυτού νησιού ένα είδος περιορισμένης αυτονομίας.

ΗΠΑ: Αρχίζει το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στην Φιλαδέλφεια
Πάνω απο 40 χιλιάδες οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος βρίσκονται στην πόλη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών για το τετραήμερο συνέδριο του κόμματος στη διάρκεια του οποίου θα υιοθετηθεί επίσημα ως υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κυβερνήτης του Τέξας, Τζωρτζ Μπούς Τζούνιορ. Αρκετές χιλιάδες αντίπαλοι του κ. Μπούς πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική των Ρεπουμπλικάνων σε θέματα όπως τα πυρηνικά όπλα, τους νόμους για κατοχή όπλων και την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

Συνεχίζεται η προσέγγιση Βόρειας και Νότιας Κορέας
H Βόρεια και η Νότια Κορέα αποφάσισαν να ανοίξουν και πάλι τα διπλωματικά γραφεία αντιπροσώπευσής τους στο μεθοριακό φυλάκιο Παμουνγιόγκ. Η ανακοίνωση έγινε μόλις ολοκληρώθηκαν οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες που διεξήχθησαν ανάμεσα στις δύο χώρες στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ. Τα γραφεία θα αρχίσουν να λειτουργούν στις 15 Αυγούστου την ημέρα που οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Κορέας από την Ιαπωνία. Οι διμερείς συνομιλίες επίσης κατέληξαν σε συμφωνία επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τις δύο χώρες.

Επανεκλογή του προέδρου Ούγκο Τσάβεθ στην Βενεζουέλα
Στη Βενεζουέλα, ο Ούγκο Τσάβεθ επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας με μεγάλη διαφορά, στις χθεσινές προεδρικές εκλογές. Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων, ο κ. Τσάβεθ προηγείται τουλάχιστον κατά 20% του κυριότερου αντιπάλου του, Φρανσίσκο Αρίας. Στις εκλογές για το Κογκρέσο οι σύμμαχοι του κ. Τσάβεθ κέρδισαν την πλειοψηφεία των εδρών. Τα αποτελέσματα των εκλογών χαρακτηρίστηκαν από τους ανταποκριτές, θριαμβευτική αποδοχή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που δρομολόγησε ο κ. Τσάβεθ. Ωστόσο η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης δείχνει ότι η αντιπολίτευση θα έχει μια ισχυρή παρουσία.

Σρι Λάνκα : δικάζεται στρατηγός για φόνους και βασανισμούς αριστερών
Αρχισε στη Σρι Λάνκα η δίκη στρατηγού εν αποστρατεία ο οποίος κατηγορείται ότι βασάνισε και δολοφόνησε αριστερούς αντάρτες. Ο στρατηγός Ανάντα Βηρασεκάρα κατηγορείται ότι είχε παίξει βασικό ρόλο στην λειτουργία στρατοπέδου όπου βασανήστηκαν και εκτελέστηκαν μέλη Μαρξιστικής οργάνωσης στη διάρκεια της εξέγερσης κατά των αρχών στα τέλη τςη δεκαετίας του 1980.

Συνεχίζεται η προσέγγιση Βόρειας και Νότιας Κορέας
H Βόρεια και η Νότια Κορέα αποφάσισαν να ανοίξουν και πάλι τα διπλωματικά γραφεία αντιπροσώπευσής τους στο μεθοριακό φυλάκιο Παμουνγιόγκ. Η ανακοίνωση έγινε μόλις ολοκληρώθηκαν οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες που διεξήχθησαν ανάμεσα στις δύο χώρες στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ. Οι διμερείς συνομιλίες επίσης κατέληξαν σε συμφωνία επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τις δύο χώρες.

Κινέζος αξιωματούχος καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά
Στην Κίνα ανώτατο στέλεχος του Λαϊκού Κογκρέσου καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά, και συγκεκριμμένα για δωροληψία. Ο Τσένγκ Κετζιέ ήταν αντιπρόεδρος μόνιμης επιτροπής του σώματος, είναι σύμφωνα με ανταποκριτές ο πιό υψηλόβαθμος αξιωματούχος που καταδικάστηκε ποτέ στην εσχάτη των ποινών για το αδίκημα της διαφθοράς, στην Κίνα. Την ίδια ώρα που κατεδικάζετο ο Τσενγκ Κετζιέ το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδιδε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού κόμματος σύμφωνα με την οποία ξεκινάει εκστρατεία διαπαιδαγώγησης κατά της διαφθοράς.

Η UNESCO  σε συνομιλίες για την διάσωση των Μπολσόι
Στη Μόσχα άρχισαν συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής κυβέρνησης και της UNESCO για την δίασωση του κτιρίου που στεγάζει τα φημισμένα μπαλλέτα και θεατρικό όμιλο Μπολσόι. Ο επικεφαλής της UNESCO, κοσίρο Ματσουούρα και οι συνεργάτες του συζητούν πως μπορούν τα Ηνωμένα Εθνη να βοήθησουν στην αναπαλαίωση του κτιρίου. Τα θεμέλια και οι τείχοι του κτιρίου έχουν αρχίσει να καταρρέουν, Οι ειδικοί είχαν αποφανθεί πριν από 13 χρόνια ότι πρέπει να κλείσει και έχουν υπολογίσει ότι οι επικσευές θα κσοτίσουν πανώ από 200 εκατομμύρια δολλάρια.

Η Δ.Ο.Ε. συζητά την χρήση νέου αντιντόπινγκ τέστ στο Σύδνεϋ
Αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συναντώνται σήμερα στη Λωζάνη της Ελβετίας για να συζητήσουν εάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ θα χρησιμοποιηθεί ένα καινούριο τέστ που για πρώτη φορά περιλαμβάνει την λήψη δείγματος από το αίμα των αθλητών και ανιχνεύει την ύπαρξη της απαγορευμένης ουσίας ΕPO. Πρόκειται για την ερυθροποιητίνη, μια ουσία που έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας σειράς από σκάνδαλα χρήσης απαγορευμένων ουσιών, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αξιόπιστος τρόπος ανίχνευσής της.

Περιβαλλοντικές προειδοποιήσεις για την Κίνα
Ενας από τους σημαντικότερους Κινέζους επιστήμονες προειδοποίησε ότι το ευαίσθητο οικοσύστημα της Κίνας καταστρέφεται, ως αποτέλεσμα της έλλειψης νερού και της προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη. Μιλώντας σε διεθνές περιβαλλοντικό συνέδριο ο Τσέν ΚίνκΤάο είπε ότι το ένα πέμπτο της Κίνας απειλείται από αποσάρθρωση των εδαφών, ενώ  κάθε χρόνο απερημώνονται σχεδόν 3 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ισραηλινοί χειρούργοι τοποθέτησαν τεχνητή καρδιά
Στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε η πρώτη εγχείρηση μεταμόσχευσης μόνιμης τεχνητής καρδιάς. Οι Ισραηλινοί χειρούργοι είπαν ότι η συσκευή λειτουργεί καλά προς το παρόν,  αν και ο 64χρονος ασθενής είναι ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Η νέα τεχνητή καρδιά, ένας μεταλικός μηχανισμός που ζυγίζει 350 γραμμάρια και οι διαστάσεις του είναι 10 επί 8 εκατοστά, τοποθετήθηκε δίπλα στην καρδιά του ασθενούς.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.