Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών δοκιμών στο Καζακστάν
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών δοκιμών στο Καζακστάν

(29/07/2000,16:30 GMT)

Καζακστάν: Τέλος στις πυρηνικές δοκιμές
Το πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Σεμιπαλατίνσκ στο Καζακστάν είναι πλέον ανενεργό. Εκατό τόνοι εκρηκτικών χρησιμοποιήθηκαν για να θέσουν εκτός λειτουργίας την τελευταία υπόγεια σήραγγα. Περίπου 500 πυρηνικές βόμβες εξερράγησαν στο Σεμιπαλατίνσκ κατά την περίοδο που η τοποθεσία εχρησιμοποιείτο ως πεδίο πυρηνικών δοκιμών. Η κυβέρνηση του Καζακστάν υπολογίζει ότι πλέον του ενός εκατομμυρίου άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια όταν το πεδίο ήταν η βάση των πυρηνικών δοκιμών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Νέα δολοφονική επίθεση της ΕΤΑ
Στην Ισπανία ανώτατο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην περιοχή των Βάσκων. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πρόκειται γιά τον Χουάν Μαρία Χουαρέκι που δολοφονήθηκε στην πόλη Τολόζα. Η επίθεση έγινε σε μπαρ από δύο ενόπλους. Ο Χουαρέκι ήταν πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Γκουιπούζκοα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων την ευθύνη γιά τη δολοφονική επίθεση φέρει η ΕΤΑ. Η οργάνωση αυτή θεωρείται υπεύθυνη και για τις οκτώ επιθέσεις που έγιναν τις δύο τελεθταίες εβδομάδες.

Επισταμένες έρευνες γιά τα αίτια της συντριβής του Κόνκορντ
Συνεχίζονται οι εξονυχιστικές έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας κοντά στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε σε μία από τις μηχανές του αεροσκάφους προκλήθηκε όταν εξερράγη ένα από τα λάστιχα των τροχών. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι εξετάζονται με προσοχή τα συντρίμια του αεροσκάφους στο χώρο του δυστυχήματος και η αστυνομία δεν αποκλείει τον εντοπισμό κι άλλων πτωμάτων. 

Προσωρινός τερματισμός των εχθροπραξιών στο Κασμίρ
Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον της σημαντικότερης ισλαμικής αυτονομιστικής οργάνωσης στο Κασμίρ. Η οργάνωση αυτή αποφάσισε την κατάπαυση του πυρός στις αρχές της εβδομάδας. Την Παρασκευή η κυβέρνηση στο Δελχί ζήτησε από την οργάνωση Χίντου Μουζαχεντίν και από άλλες ομάδες ακραίων ισλαμιστών στο Κασμίρ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Δεκτή η Πιονγκγιάνγκ στο περιφερειακό φόρουμ της ASEAN
Οι συνομιλίες των χωρών της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ολοκληρώθηκαν με την ειδοχή της Βόρειας Κορέας στο Περιφερειακό Φόρουμ της Ενωσης. Η διάσκεψη έγινε στη Μπανγκόκ και ο υπουργός των Εξωτερικών της Ταϋλάνδης Σουρίν Φιτσουάν είπε ότι ο "πάγος στις σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ έχει σπάσει". Στη συνάντηση της Μπανγκόκ ο υπουργός των Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Πάεκ Ναμ Σουν είχε συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ. 

Σημαντικές συνομιλίες στη Σεούλ
Ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Βόρεια Κορέα έχουν αφιχθεί στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ μετά την υπογραφή των συμφωνιών στην ιστορική συνάντηση κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα. Πρόκειται γιά την πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπείας από τη Βόρεια Κορέα στη Νότια Κορέα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η κυβέρνηση της Σεούλ επιδιώκει τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων με την Πιονγκγιάνγκ και θα ήθελε να τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή γιά την ανταλλαγή πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκρούσεις στη Λίμα
Τα βίαια επεισόδια συνεχίσθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Περού Λίμα καθ'όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας. Χιλιάδες άτομα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ανάληψη της προεδρίας γιά τρίτη συνεχή φορά από τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν πολλά δημόσια κτίρια ενώ κραύγαζαν συνθήματα όπως "η δικτατορία θα πέσει". Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για τη διάλυση των διαδηλωτών. Εξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πολλά τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι τα χθεσινά επεισόδια βίας ήταν ενορχιστρωμένα από την κύβέρνηση. Ο κ. Φουτζιμόρι επανεξελέγη το Μάιο ύστερα από εκλογές τις οποίες η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει εκλογές "βίας και νοθείας".

Συνάντηση Σιράκ-Αραφάτ στο Παρίσι
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ αναμένεται στη Γαλλία όπου θα είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Αραφάτ στο εξωτερικό  στα πλαίσια των προσπαθειών να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα γιά τις παλαιστινιακές θέσεις μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του Καμπ Ντέιβιντ. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές ο κ. Αραφάτ θα επαναλάβει στο Παρίσι το παλαστινιακό αίτημα γιά ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου στο Μεσανατολικό από την πλευρά της ΕΕ.   

Η Ουάσιγκτον καταδικάζει την πολιτική Μιλόσεβιτς
Ο πρόεδρος Κλίντον επέκρινε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί απειλή για την ειρήνη. "Ο Μιλόσεβιτς είναι ο τελευταίος επιθετικός δικτάτορας της Ευρώπης", είπε ο κ. Κλίντον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε γραπτή δήλωση του δεσμεύεται να υποστηρίξει την αντιπολίτευση στη Σερβία στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και να στηρίξει την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου που επιδιώκει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στα πλαίσια της Γιογκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Η Μόσχα συνομιλεί με τον Ασλάν Μασχάντοφ
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο τον Τσετσένων Ασλάν Μασχάντοφ και με ηγετικό στέλεχος των ανταρτών. Σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου Πούτιν οι συνομιλίες εστιάζονται στη διαδικασία παράδοσης των ανταρτών και κατάθεσης των όπλων που διαθέτουν οι ανταρτικές δυνάμεις. .    

Πρόταση των ΗΠΑ γιά την αντιμετώπιση της βίας στις Μολούκες
Η υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να παράσχει βοήθεια στην κυβέρνηση της Ινδονησίας γιά την αντιμετώπιση της βίας στις Μολούκες Νήσους. Επειτα από συνομιλίες με τον υπουργό των Εξωτερικών της Ινδονησίας Αλγουί Σιχάμπ στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) , η κα. Ολμπράιτ είπε πως ο κ. Σιχάμπ της υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών για απομάκρυνση των ταραχοποιών από τις Μολούκες.  
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.