Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ιστορική χειραψία της Μαντλήν Ωλμπράϊτ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό της
Ιστορική χειραψία της Μαντλήν Ωλμπράϊτ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό της

(28/07/2000,15:30 GMT)

Πρώτη συνάντηση υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ - Βορείου Κορέας
Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μάντλην Ωλμπράϊτ συναντήθηκε σήμερα με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό της, Πάεκ Ναμσούν, στα πλαίσια την διάσκεψης περιφερειακής ασφάλειας του ΑΣΕΑΝ στην Ταϋλάνδη. Πρόκειται γιά την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου από τον Πόλεμο της Κορέας. Μιλώντας μετά τις συνομιλίες, η κ. Ωλμπράϊτ τις χαρακτήρισε ως ιστορική κίνηση μακριά από την εχθρότητα-όπως είπε, του παρελθόντος. Επεσήμανε δε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιό ευθεία και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας.

Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Μιλόσεβιτς για τις Γιουγκοσλαβικές προεδρικές εκλογές
Στην Γιουγκοσλαβία μια ημέρα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 24 Σεπτεμβρίου, το Σοσιαλιστικό κόμμα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ηγέτη του -και προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Μιλόσεβιτς θεωρείται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την Γιουγγκοσλαβική προεδρία, εκτός εάν η αντιπολίτευση καταλήξει σε κοινό υποψήφιο. Εντωμεταξύ σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα International Herald Tribune, ο πρόεδρος Κλίντον και ο Γερμανός καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ λένε ότι θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης.

Στο έδαφος όλα τα Γαλλικά Κονκόρντ
Η διοικηση της Αιρ Φράνς ανακοινωσε την αναστολή ολων των πτήσεων των αεροπλάνων Κονκόρντ μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του Κονκόρντ την περασμένη Τρίτη, προκαλώντας τον θάνατο 113 ατόμων. Εντωμεταξύ οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια της πτώσης έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για μία σειρά βλαβών που συνέβησαν κατά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο Σάρλ Ντε Γκώλ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους η μηχανική βλάβη μπορεί να προκλήθηκε από σκασμένο λάστιχο του αεροσκάφους.

Προειδοποιήσεις Κλίντον για το Μεσανατολικό
Λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το Μεσανατολικό, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον προειδοποίησε για τυχόν ενέργειες που θα έβλαπταν την ειρηνευτική διαδικασία. Σε συνέντευξη του στην Ισραηλινή τηλεόραση, ο κ. Κλίντον είπε ότι τέτοιες ενέργειες θα ήταν λαθεμένες και θα είχαν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου απευθύνονται προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, που έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι θα προβεί στην κήρυξη ανεξάρτητου κράτους τον Σεπτέμβριο, ασχέτως της προόδου των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Συνομιλίες Ρώσων - Τσετσένων με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου
Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι έχουν αρχίσει συνομιλίες με τον Τσετσένο ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ, μετά από ένα χρόνο αιματηρών συγκρούσεων στην Τσετσενία. Ο απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν στην περιοχή Βίκτορ Καζάντσεφ, είπε ότι μοναδικός σκοπός των συνομιλιών είναι η λήξη των εχθροπραξιών. Μιλώντας σε ομάδα Τσετσένων προσφύγων στην γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας, ο κύριος Καζάντσεφ σημείωσαε ότι ακόμα και αυτές οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν κουραστεί από τον πόλεμο.

Απελευθέρωση παραστρατιωτικών στην Βόρεια Ιρλανδία
Στην Βόρειο Ιρλανδία αποφυλακίστηκαν σήμερα οι τελευταίες ομάδες των παραστρατιωτικών -κρατουμένων στις φυλακές Maze κοντά στο Μπέλφαστ, όπως προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Προτεστάντες φυλακισμένοι είπαν κατά την έξοδό τους από τις φυλακές ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της μακροχρόνιας διένεξης στην περιοχή. Ενώ από την πλευρά τους οι αποφυλακισθέντες - μέλη του ΙΡΑ δήλωσαν ότι παραμένουν αδούλωτοι και αποφασισμένοι για επίτευξη του σκοπού τους, μιας σοσιαλιστικής και ενωμένης Ιρλανδίας.

Κατάσχεση ποσοτήτων όπλων σε Σλοβενία και Κροατία
Η αστυνομία της Σλοβενίας ανακοίνωσε την κατάσχεση ποσότητας όπλισμού, που περιλάμβανε εκτοξευτές ρουκετών, χειροβομβίδες και πυρομαχικά, τα οποία βρέθηκαν σε φορτηγό που οδηγούσε ένας Κροάτης. Η ανακάλυψη έγινε λίγες ώρες μετά την κατάσχεση άλλης μεγάλης ποσότητας όπλων, από την Κροατική αστυνομία στο λιμάνι Σπλίτ της Αδριατικής. Στο Σπλίτ βρέθηκαν βαρειά πολυβόλα, πυρομαχικά, και εκρηκτικοί μηχανισμοί και η Κροατική αστυνομία συνέλαβε αριθμό υπόπτων, που κατηγορούνται για το παράνομη διακίνηση των όπλων αυτών προς την Βόρειο Ιρλανδία.

Επίσκεψη Κοινοτικών αξιωματούχων στην Βιένη
Τρεις εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβαίνουν σήμερα στην Αυστρία για να εξετάσουν τις συνθήκες για τις μειονότητες, τα δικαιώματα των προσφύγων και την εξέλιξη του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας. Η επίσκεψη των τριών "σοφών" -όπως ονομάζονται, μπορεί να καταλήξει στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει στην Βιένη οι Ευρωπαίοι εταίροι της λόγω της συμμετοχής του κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Στην Αλβανία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο, επισκέπτεται σήμερα τα Τίρανα όπου και συζήτησε με την Αλβανική ηγεσία μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης. Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τον θάνατο δύο Ιταλών αστυνομικών στη σύγκρουση του σκάφους τους - στα ιταλικά χωρικά ύδατα - με σκάφος που μετέφερε Αλβανούς λαθρομετανάστες. Ο κύριος Αμάτο δήλωσε ότι  ζήτησε από την Αλβανική κυβέρνηση την λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης.

Κλείνει η Ουνιτά
Στην Ιταλία ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνεί την απώλεια της L' Unita - της εφημερίδας του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος στη δυτική Ευρώπη, που ανακοίνωσε ότι κλείνει λόγω χρεών που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολλάρια. Η Ουνιτά ιδρύθηκε πριν από 76 χρόνια από τον φιλόσοφο Αντόνιο Γκράμσι και η κυκλοφορία της, στην δεκαετία του 70, είχε φτάσει τις 250 χιλιάδες φύλλα ημερησίως. Η κυκλοφορία μειώθηκε πολύ μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.

Αναστολή επιθετικών επιχειρήσεων της Ινδίας στο Κασμίρ
Ο Ινδικός στρατός ανακοίνωσε τον τερματισμό των επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον των ανταρτών, στο υπό Ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ, απαντώντας έτσι στην πρόταση εκεχειρίας της Ισλαμικής οργάνωσης Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν. Ο στρατηγός Μπασάντ Σίνγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι σταμάτησαν όλες οι επιχειρήσεις κατά θέσεων των ανταρτών αλλά σημείωσε ότι ο Ινδικός στρατός θα παραμείνει σε κατάσταση επιφυλακής.

Νέα κυβέρνηση στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι, ο πρόεδρος Χοσέφα Ιλοίλο όρκισε το νέο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται υποστηρικτές του πραξικοπηματία Τζόρτζ Σπέϊτ, που πρόσφατα είχε καταλάβει το κοινοβούλιο και κράτησε τα μέλη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ως ομήρους, για δύο μήνες. Η νέα κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει ούτε άτομα Ινδικής καταγωγής που αποτελούν το 40% του πληθυσμού των νησιών Φίτζι.

Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ ανακοίνωσε χθές μιά σειρά μέτρων για τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας. Τα μέτρα θεωρούνται τα πιό τολμηρά απο την ίδρυση του συστήματος υγείας εδώ στη Βρετανία πρίν απο 50 χρόνια.Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων έγινε εφικτό μετά την ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού εθνικής οικονομίας, Gordon Brown, ότι προτίθεται να αυξήσει μεσα στα επομενα 5 χρονια, τις δαπάνες για την υγεία κατά 30% .

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.