Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Επιμνημόσυνη τελετή γιά τα θύματα του Κονκόρντ
Επιμνημόσυνη τελετή γιά τα θύματα του Κονκόρντ

(28/07/2000,09:30 GMT)

Νέα στοιχεία για την πτώση του Κονκόρντ
Οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια της πτώσης του Κονκόρντ της Αιρ Φράνς την Τρίτη έδωσαν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες μιάς σειράς από βλάβες που συνέβησαν κατά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο Σάρλ Ντε Γκώλ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, και οι δύο αριστεροί κινητήρες παρουσίασαν βλάβη, ενώ δεν λειτούργησε και το σύστημα ανύψωσης του μηχανισμου προσγείωσης. Οι ειδικοί βρήκαν επίσης ότι τουλάχιστον ένας από τους λαστιχένιους τροχούς του Κόνκορντ εξερράγη κατά την απογείωση.
 

Συνάντηση Ωλμπράϊτ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας
Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μάντλην Ωλμπράϊτ έχει σήμερα συνάντηση  με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό της, Πάεκ Ναμσούν , στα πλαίσια την διάσκεψης της ΑΣΕΑΝ που πραγματοποιείται στην Ταϋλάνδη. Πρόκειται γιά την πρώτη συνάντηση τόσο υψηλού επιπέδου από τον Πόλεμο της Κορέας και μετά, και οι συνομιλιες μαλλον θα επικεντρωθουν στα πυραυλικα συστηματα των δυο χωρων.
Πριν συναντήσει τον κύριο Πάεκ, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογο της. Πιστεύεται ότι θέμα των συνομιλών ήταν το πυραυλικό αμυντικό πρόγραμμα που σχεδιάζει να αναπτύξει η Γουάσινγτον το οποίο έχει επικρίνει το Πεκίνο. Η κυρία Ωλμπράιτ χαρακτήρισε 'εποικοδομητικές' τις συνομιλίες - που διήρκεσαν διπλάσιο χρόνο απ'ότι είχε προγραμματιστεί.

Επίσκεψη Κοινοτικών αξιωματούχων στην Βιένη
Τρεις εκπροσωποί της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταβαίνουν σήμερα στην Αυστρία για να εξετάσουν τις συνθήκες για τις μειονότητες, τα δικαιώματα των προσφύγων και την εξέλιξη του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας. Η επίσκεψη, των πρώην πρωθυπουργών της Φιλλανδίας και της Ισπανίας, Μάρτι Αχτισάρι και Μαρσελίνο Ορέχα , και του Γερμανού ακαδημαϊκού Γόχεν Φρόβαϊν - μπορεί να καταλήξει στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει στην Βιένη οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω της συμμετοχής του κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Επεισόδιο αεροπειρατείας στο αεροδρόμιο Κέννεντυ
Ενοπλος κατέλαβε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Κέννεντυ της Νέας Υόρκης. Ο ένοπλος εισέβαλε στο πιλοτήριο του αεροσκάφους λίγο πριν την απογείωση του με προορισμό το Λας Βέγκας. Επέτρεψε όμως να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος οι 140 και πλέον επιβάτες και στη συνέχεια άφισε ελεύθερους και τον κυβερνήτη και συγκυβερνήτη με κατάλογο αιτημάτων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα του ενόπλου.

Γιά μποϋκοτάζ των εκλογών μιλά ο Ντράσκοβιτς
Στη Σερβία, ένας από τους κυριότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωσε ότι το κόμμα του μπορεί να μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Γιουγκοσλαβ'ια τον Σεπτέμβριο. Νωρίτερα η ηγεσία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου είχε απειλήσει με αποχή από τις προεδρικές εκλογές. Σε συνέντευξη του στο BBC, ο κύριος Ντράσκοβιτς είπε ότι χωρίς την συμμετοχή του Μαυροβουνίου οι εκλογές δεν θα είναι ομοσπονδιακές.ΟΙ εκλογές θα είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία, μετά την διένεξη του Κοσσυφοπεδίου, της δημοτικότητας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Επίσκεψη Αμάτο στην Αλβανία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο, επισκέπτεται σήμερα τα Τίρανα όπου θα συζητήσει με την Αλβανική ηγεσία μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης. Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τον θάνατο δύο Ιταλών αστυνομικών στη σύγκρουση του σκάφους τους - στα ιταλικά χωρικά ύδατα - με σκάφος που μετέφερε Αλβανούς λαθρομετανάστες.Ο κύριος Αμάτο δήλωσε ότι θα ζήτησει από την Αλβανική κυβέρνηση αυστηρόετρα μέτρα. Ιταλοί πολιτικοί που ανήκουν στην δεξιά παράταξη ζήτησαν από τον κύριο Αμάτο να διακόψει την παροχή βοήθειας στα Τίρανα μέχρι να συλλάβουν οι αλβανικές αρχές αυτούς που ελέγχουν τα δίκτυα λαθρομετανάστευσης.

Κλείνει η Ουνιτά
Στην Ιταλία ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνεί την απώλεια της Ουνιτά - της εφημερίδας του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος στη δυτική Ευρώπη,που ανακοίνωσε ότι κλείνει λόγω χρεών που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολλάρια. Η Ουνιτά ιδρύθηκε πριν από 76 χρόνια από τον Μαρξιστή φιλόσοφο Αντόνιο Γκράμσι και η κυκλοφορία της, στην δεκαετία του 70, είχε φτάσει τις 250 χιλιάδες φύλλα ημερησίως. Η κυκλοφορία μειώθηκε πολύ μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.

Προστασία των προσωπικών στοιχείων στο Διαδίκτυο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν σχέδια που είχαν υποβληθεί από εταιρείες που διαφημίζονται στο Ιντερνετ και τις ανησυχίες ως προς την μυστικότητα των προσωπικών στοιχείων των χρηστών που διακινούνται μέσω του Ιντερνετ.Σύμφωνα με όμιλο ο οποίος εκπροσωπεί 90% των εταιρειών που διαφημίζονται στο Διαδίκτυο,οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την διοχέτευση των προσωπικών τους στοιχείων πέραν του συγκεκριμένου δικτύου. Οι πολίτες επίσης θα πρέπει να είναι σε θέση να δούν τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί σχετικά με αυτούς.

Αγνωστα τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης
Η Γερμανική αστυνομία δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να ανακαλύψει κανένα πολιτικό κίνητρο πίσω από την βομβιστική επίθεση σε σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου στο Ντύσσελντορφ την Πέμπτη, επίθεση κατά την οποία τραυματίσθηκαν εννέα άτομα.Εντούτοις δεν αποκλείουν την πιθανότητα να επρόκειτο γιά ρατσιστική επίθεση με στόχο μετανάστες. Δύο από τα θύματα της επίθεσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ αυτών και μία έγκυος που έχασε το κυοφορουμενο έμβρυο.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λίμα
Χιλιάδες Περουβιανοί πήραν μέρος σε συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα, Λίμα, για να καταγγείλουν τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι ο οποίος ορκίζεται για την τρίτη κατά σειρά θητεία του στην προεδρία. Στον λόγο του, ο πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Αλεχάντρο Τολέδο είπε ότι η επανεκλογή του κυρίου Φουχιμόρι ήταν παράνομη.

Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ ανακοίνωσε χθές μιά σειρά μέτρων για τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας. Τα μέτρα θεωρούνται τα πιό τολμηρά απο την ίδρυση του συστήματος υγείας εδώ στη Βρετανία πρίν απο 50 χρόνια.Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων έγινε εφικτό μετά την ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού εθνικής οικονομίας, Gordon Brown, ότι προτίθεται να αυξήσει μεσα στα επομενα 5 χρονια, τις δαπάνες για την υγεία κατά 30% .

Προτάσεις ΗΠΑ για καταδίκη εγκληματιών πολέμου από τη Σιέρα Λεόνε
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν στις ενέργειες γιά τον διορισμό διεθνούς δικαστικήςααρχής με τον σκοπό να προσαχθούν σε δίλη οι υπεύθυνοι εγκλημάτων πολέμου στη Σιέρα Λεόνε. Ο αμερικανός απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χολμπρουκ, δήλωσε ότι σχεδιο ψηφίσματος έχει ήδη υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εγκιθεί σε γενικές γραμμέςα πό τα μέλη του. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο κ. Χολμπρουκ, να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου, ποιυ διέπραξαν ωμότητες. ΟΙ αντάρτες έχουν κατηγορηθεί ότι έκοβαν τα μέλη των αντιπάλων τους , με τον σκοπό να εκφοβίσουν τους άμαχους πολίτες.

Αποζημίωση από τις ΗΠΑ ζητεί Σουδανός επιχειρηματίας
Επιχειρηματίας από το Σουδάν ανάγγειλε ότι θα καταφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολλαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιά τις ζημιές που υπέστη το εργοστάσιό του φαρμακευτικών ειδών από πύραυλο Κρούζ, πριν από δύο χρόνια. Ηεν λόγω επίθεση εντασσόταν στο πλαίσιο των αμερικανικών αντιποίνων γιά τον βομβαρδισμό των Αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία. Ο πρόεδρος Κλίντον είχε δηλώσει τότε ότι το εν λόγω εργοστάσιο ενέχετο στην παρασκευή χημικών όπλων. Εντούτοις ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου δήλωσε ότι απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατοι.

Αγνωστα τα κίνητρα γιά την βόμβα στο Ντύσσελντορφ
Η Γερμανική αστυνομία δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να ανακαλύψει κανένα πολιτικό κίνητρο πίσω από την βομβιστική επίθεση σε σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου στο Ντύσσελντορφ την Ππεμπτη, επίθεση κατά την οποία τραυματίσθηκαν εννέα άτομα.Εντούτοις δεν αποκλείουν την πιθανότητα να επρόκειτο γιά ρατσιστική επίθεσημε στόχο τους μετανάστες. Δύο από τα θύματα της επίθεσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ αυτών και μία έγκυος που έχασε το κυοφορουμενο έμβρυο.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.