Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο Τζωρτζ Μπούς με τον Ντικ Τσένυ
Ο Τζωρτζ Μπούς με τον Ντικ Τσένυ

(25/07/2000, 06.30 GMT)

Ο Μπούς επιλέγει τον Ντικ Τσένυ- σύμφωνα με πληροφορίες
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσαν ότι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Τζορτζ Μπούς, επέλεξε τον Ντικ Τσένυ ως υποψήφιο για το αξίωμα του Αντιπροέδρου. Ο Ντικ Τσένυ διετέλεσε υπουργός άμυνας όταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ο πατέρας του κ. Μπούς και ήταν ένας από τους σχεδιαστές του πολέμου κατά του Ιράκ μετά την εισβολή της χώρας αυτής στο Κουβέιτ.

Η Γουάσινγκτον : να συλληφθούν οι Ιρακινοί που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου
Η Αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερή φάκελο για τα εγκλήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν ανώτερα στελέχη της Ιρακινής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός πρέσβυς αρμόδιος για υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου είπε στο BBC, ότι ο φάκελος θα παραδοθεί στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να πεισθούν να συλλάβουν τους ύποπτους που πραγματοποιούν επισκέψεις στις χώρες τους. Ανάμεσα στους 7 που κατηγορούνται είναι ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, οι δύο γίοι του και ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ.

Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις γιά το Μεσανατολικό
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής διευθέτησης του Μεσανατολικού. Οι συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Καμπ Νταίηβηντ συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα σε εικοσιτετράωρη πλέον βάση.  Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι συμμετέχοντες έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια κόπωσης όμως ο κ. Κλίντον θα παραμείνει στις διαπραγματεύσεις όσο πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική επιτυχίας, προειδοποίησε όμως ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τις πρώτες ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Το μέλλον της Ιερουσαλήμ, λένε οι πληροφορίες, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Ανάπτυξη κυανόκρανων στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι την Τετάρτη θα αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Στην επιστολή του ο κ. Ανάν ανέφερε ότι είναι βέβαιος πως οι Ισραηλινοί δεν εισέρχονται πλέον στα εδάφη του Λιβάνου και ότι έχει την συγκατάθεση για την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του προέδρου και του πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Βίαια επεισόδια στη Βόρεια Κύπρο
Στην κατεχώμενη Βόρεια Κύπρο 18 άτομα τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, στη διάρκεια διαδήλωσης των θυμάτων τραπεζικού σκανδάλου. Πάνω απο 70 άτομα συνελλήφθησαν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων , ηγετικά στελέχη των συνδικάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών. Η αστυνομία επενέβει όταν οι διαδηλωτές κατέλαβαν το Κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Σήμερα οργανώνεται καθιστική εκδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Εναρξη νέας φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό
Με προοπτική να υπάρξει πραγματική διαπραγμάτευση και με στόχο στο τέλος αυτής της φάσης να κατατεθεί από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ολοκληρωμένη δέσμη ιδεών, άρχισε χθες στη Γενεύη ο νέος κύκλος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως έχει προγραμματισθεί ένας ακόμη γύρος, που θα αρχίσει στις 12 Σεπτεμβρίου και θα συνεχισθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Καταδικάστηκαν οι δολοφόνοι Τούρκου συντάκτη
Στην Τουρκία στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών έναν Ισλαμιστή και σε ισόβια 4 άλλους για την δολοφονία του Τσετίν Εμέτς, συντάκτη της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας και δύο άλλων ατόμων. Οι πέντε καταδικασθέντες ήταν μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κίνημα η οποία έχει στόχο την εδραίωση ισλαμικού κράτους στην Τουρκία.

Τουρκία: Πιθανή ματαίωση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβιτ δήλωσε στην εφημερίδα Μιλιέτ ότι μπορεί να ματαιώσει τα σχέδια γιά την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα, στο Ακουγιού κοντά στα παράλια της Μεσογείου. Σημειώνεται ότι το έργο αυτό προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία γιά τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον τουρισμό.

Γιουγκοσλαβία: Το κοινοβούλιο εγκρίνει νομοσχέδιο γιά την εκλογή προέδρου
Στο Βελιγράδι το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση θα επιτρέψει στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς να διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την εκλογή του προέδρου απ' ευθείας από το λαό. Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς γιά να επανεκλεγεί χρειάζεται το 50%  των ψήφων άσχετα από το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες. Εν τω μεταξύ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Ζόραν Ντζίντζιτς, σε συνέντευξη του στο BBC είπε ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την υιοθέτηση κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

Αντιφατικές αντιδράσεις στην πρόταση για εκεχειρία στο Κασμίρ
Αντιφατικές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση για μονομερή εκεχειρία που έκανε ο ηγέτης μίας από τις κυριότερες οργανώσεις που μάχονται κατά της Ινδικής διοίκησης στο Κασμίρ. Ο πρόεδρος της συντονιστικής οργάνωσης των αυτονομιστικών οργανώσεων χαιρέτησε την πρόταση την οποία όμως απέρριψε ο ηγέτης μίας άλλης φιλο-πακιστανικής οργάνωσης.

Ισπανία : Νέα βομβιστική επίθεση στην περιοχή των Βάσκων
Στην περιοχή των Βάσκων σημειώθηκε νέα βομβιστική επίθεση ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να εκκενώσει την περιοχή μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στη πόλη Γκέτξο κοντά στο σπίτι Γερουσιαστή του κυβερνώντος Λαϊκού κόμματος. Η κ. Πιλάρ Αρέστι δεν τραυματίσθηκε όμως τραυματίσθηκαν 4 άτομα και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια.

Νέο βήμα στην μάχη κατά της ελονοσίας
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν ένα νέο σημαντικό βήμα για την δημιουργία γενετικά μεταλλαγμένου κουνουπιού που δεν θα μπορεί να μεταδίδει στον άνθρωπο το παράσιτο της ελονοσίας.

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ανταρτών της Κολομβίας
Στη Γενεύη άρχισαν διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της Κολομβιανής κυβέρνησης και εκπροσώπων της δεύτερης σε μέγεθος ανταρτικής οργάνωσης, του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού. Οι συνομιλίες διενεργούνται μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Κολομβίας να αναγνωρίσει πολιτικά το Εθνικό Απελεθερωτικό Μέτωπο. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων στις προτάσεις γιά τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Κολομβία.

Μεταγραφή ρεκόρ
Ο Πορτογάλλος άσσος του ποδοσφαίρου, Λουίς Φίγκο, είναι ο πλέον ο πιό ακριβός παίκτης στον κόσμο. Η Ρεάλ Μαδρίτης, που κέρδισε φέτος το Ευρωπαϊκό κύπελο, εξασφάλισε την μεταγραφή του έναντι 56 εκατομμυρίων δολλαρίων. Είχαν προηγηθεί φήμες και ο ίδιος ο Φίγκο αρνήθηκε 3 φορές ότι πρόκειται να εγκαταλείψει την κυριότερη αντίπαλο της Ρεάλ, την Βαρκελώνη.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.