Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Η κα. Ολμπράιτ και οι κκ. Μπάρακ και Αραφάτ
Η κα. Ολμπράιτ και οι κκ. Μπάρακ και Αραφάτ

(23/07/2000, 22.45 GMT)

Σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες γιά το Μεσανατολικό
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν  ότι το μέλλον των συνομιλιών γιά τη Μέση Ανατολή σε μεγάλο βαθμό θα γίνει σαφές μετά την επιστροφή του προέδρου Κλίντον στο Καμπ Ντέιβιντ όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συνεχίζεται το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ. Νωρίτερα ο πρόεδρος Κλίντον που έχει ήδη επανέλθει στην Ουάσιγκτον, πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ,  υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γιά το Μεσανατολικό.

Βατικανό: Υπό διεθνές καθεστώς η Ιερουσαλήμ
Ο πάπας Ιωάννης Παύλος γιά άλλη μία φορά επανέλαβε ότι το Βατικανό θα ήθελε να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς γιά την πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο Πάπας είπε ότι μόνο ένα διεθνές καθεστώς θα εξασφαλίσει τη διατήρηση των τριών μονοθειστικών θρησκειών και των ιερών τόπων που σχετίζονται με τις θρησκείες αυτές.

Ομάδα των Οκτώ: Εκστρατεία κατά του Ειντς
Η σύνοδος των επτά περισσότερο προηγμένων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας έληξε με την υπόσχεση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες γιά τον περιοσμό των θανάτων λόγω του Ειντς κατά 25%  μέσα σε δέκα χρόνια. Την ίδια περίοδο οι Οκτώ θα επιδιώξουν να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν από φυματίωση και ελονοσία κατά 50%.

Μεγάλη πυρκαγιά στο Κολοράντο
Στο Κολοράντο των ΗΠΑ  οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες γιά τον έλεγχο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον εθνικό δρυμώνα Μέσα Βέρντε. Η πυρκαγιά άρχισε την περασμένη Πέμπτη όταν κεραυνός έπληξε την περιοχή. Από τον δρυμώνα έχουν απομακρυνθεί περίπου 1000 τουρίστες ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε ιστορική περιοχή ερυθροδέρμων. Εκτός από το Κολοράντο, πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στη Νότια Καλιφόρνια και στην πολιτεία του Ορεγκον. Οι καταστροφές υπολογίζεται ότι είναι οι μεγαλύτερες από το 1996.

Δημοψήφισμα στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Στο δημοψήφισμα που για λόγους οργανωτικούς σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες θα συνεχισθεί και αύριο στην Ακτή του Ελεφαντοστού στη Δυτική Αφρική, ο στρατιωτικός ηγέτης της χώρας ζήτησε από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν το νέο σύνταγμα. Ο στρατηγός Γκουέι, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία πέρυσι και έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τον επόμενο  Σεπτέμβριο, ισχυρίσθηκε ότι τα οργανωτικά προβλήματα προκλήθηκαν από τους αντιπάλους του που θέλησαν να μπουκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Κένυα: Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης
Αποκαθίσται σταδιακά η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κένυα μετά την κατάρρευση του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Η πρωτεύουσα Ναιρόμπι καθώς κι άλλες σημαντικές πόλεις δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν όλη τη νύχτα χθες Σάββατο. Το πρόβλημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρατεταμένη ξηρασία που έχει περιορίσει την απόδοση των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Βρετανική Κολομβία: Αποζημιώσεις διεκδικούν οι Ινδιάνοι
Στο Δυτικό Καναδά τα μέλη της φυλής των Ινδιάνων Σκουάμις προσέρχονται σήμερα στις κάλπες γιά να ψηφίσουν αν θα αποδεχθούν την πρόταση γιά την παροχή αποζημίωσης ύψους  60 εκατομμύριων δολάριων. Η αποζημίωση δίνεται γιά την έκταση της γής που περιήλθε στον έλεγχο των λευκών πρίν από 80 χρόνια στο κέντρο του Βανκούβερ.

Γυναίκες-αξιωματικοί στο Μπαγκλαντές
Γιά πρώτη φόρα οι ενόπλες δυνάμεις στο Μπαγκλαντές έχουν αρχίσει εκστρατεία γιά τη στρατολόγησει γυναικών-αξιωματικών. Εκατοντάδες γυναίκες έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση να γίνουν αξιωματικοί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Οι γυναίκες δεν πρόκειται να ενταχθούν σε μάχιμες μονάδες μπορούν όμως να ζητήσουν να κάνουν όλες τις άλλες δουλειές των αξιωματικών.

Νίκη του Αμστρογκ στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας
Ο αμερικανός  ποδηλάτης Λανς Αμστρογκ κέρδισε γιά δεύτερη συνεχή χρονιά τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας (Tour de France). O Αμστρογκ τερμάτισε στο Παρίσι ύστερα από κούρσα 3.600 χιλιομέτρων. Πέρυσι η καριέρα του αμερικανού ποδηλάτη είχε απειληθεί σοβαρά επειδή είχε προσβληθεί από καρκίνο.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.