Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Τις διαμαρτυρίες τους εκφράζουν οι περιβαλλοντολόγοι στον Ομιλο των Οκτώ
Τις διαμαρτυρίες τους εκφράζουν οι περιβαλλοντολόγοι στον Ομιλο των Οκτώ

(21/07/2000, 1300 GMT)

Ανακοινωθέν για την παραγραφή χρεών του Τρίτου Κόσμου στην Οκινάουα
Οι ηγέτες των πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών, οι οποίοι συναντώνται στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο συμφωνούν ότι πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την παραγραφή του χρέους του Τρίτου Κόσμου. Οι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμεση που ανέλαβαν κατά την περυσινή διάσκεψη στη Γερμανία ότι θα παραγράψουν περίπου εκατό δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρέη των αναπτυσσομένων χωρών. Κατά τη διάσκεψη εκφράσθηκαν και οι διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της Βορείου Κορέας να σταματήσει τις προσπάθειες ανάπτυξης του πυραυλικού της συστήματος.

Συμφωνούν με την αμερικανική πρόταση οι Ισραηλινοί στο Καμπ Ντέιβιντ
Στο Καμπ Ντέιβιντ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου συνεχίζεται η διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό, οι Ισραηλινοί έδωσαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικές με τις προτάσεις που κατέβαλαν για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργικού Συμβουλίου, ο Μάικλ Μέλχιορ, τόνισε ότι η ισραηλινή πλευρά τάσσεται υπέρ του αμερικανικού σχεδίου να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι τον διοικητικό έλεγχο ορισμένων σημείων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Πάντως, ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή αναφέρει ότι ο Γιασέρ Αραφάτ διεκδικεί την κυριαρχία των Παλαιστινίων επί ολόκληρης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Αγνοια για την εξώδικο αγωγή της Ολυμπιακής δηλώνει η Speedwing
Πλήρη άγνοια δηλώνει ο εκπρόσωπος της British Airways εδώ στο Λονδίνο για την εξώδικο αγωγή της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά της Speeedwing, της θυγατρικής της BA, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες είχε αναλάβει τη διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα της Ελλάδος. Ο εκπρόσωπος της British Airways, σε δηλώσεις του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, εξέφρασε την έκπληξή του για το εξώδικο της Ολυμπιακής - το οποίο κατηγορεί τη βρετανική εταιρεία για παράνομη διαχείρηση και απόκρυψη στοιχείων - και δήλωσε ότι ίσως πρόκειται για ανακρίβειες των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ικανοποίηση Κύπρου για την τροπή στην υπόθεση Στροβιλίων
Την ικανοποίησή της εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση για την επιστολή που έστειλε χθες στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Κόφι Ανάν, σχετικά με την πρόσφατη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στα Στροβίλια. Ο κ. Ανάν στην επιστολή του ζητάει τη συνδρομή του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς στα Στροβίλια.

Αμβλύνουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Κούβας οι ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βουλή των αντιπροσώπων, εξέφρασε την υποστήριξή της στην άμβλυνση των κυρώσεων εναντίον της Κούβας, οι οποίες ας σημειωθεί βρίσκονται σε ισχύ εδώ και σαράντα περίπου χρόνια. Η βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε την άρση ορισμένων περιορισμών στους Αμερικανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Κούβα και την εξαίρεση των τροφίμων και των φαρμάκων από το εμπάργκο.

Ερευνητικό ινστιτούτο για τις γενοκτονίες στο Λονδίνο
Το πρώτο στον κόσμο ερευνητικό ινστιτούτο για τις γενοκτονίες εγκαινιάζεται σήμερα στη Βρετανία. Πρόκειται για το ινστιτούτο Aegis του Λονδίνου, στο οποίο θα συγκεντρωθούν επιστήμονες και πανεπιστημιακοί από διάφορες χώρες, προκειμένου να αναλύσουν το φαινόμενο και να ανακαλύψουν προειδοποιητικά σήματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πρόληψή του. Η οργάνωση διαθέτει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Αρχιεπίσκοπος της Νοτίου Αφρικής και η γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Δέκα εννέα άτομα νεκρά από πτώση ελικοπτέρου στη Ρωσία
Στη Ρωσία, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην Πετρούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δέκα εννέα επιβάτες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ αναφέρει ότι σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, οι επιβάτες ήταν αλεξιπτωτιστές. Τα αίτια της πτώσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Ετυμηγορία για την έφεση Βοσνιοκροάτη στρατιωτικού
Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης παραδίδει σήμερα την ετυμηγορία του για την έφεση που κατέθεσε ένας Βοσνιοκροάτης στρατιωτικός, ο οποίος είχε καταδικασθεί για ενθάρρυνση των βιασμών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Ο Αντο Φουρουντζίτζα καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης δέκα χρόνων το 1998 επειδή δεν απέτρεψε τον βιασμό μιας μουσουλμάνας, όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής μιας ομάδας ειδικών δυνάμεων. Η υπόθεσή του ήταν η πρώτη κατά την οποία ο βιασμός είχε θεωρηθεί έγκλημα πολέμου στο δικαστήριο.

Εκατό Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για υποθέσεις διαφθοράς
Η κινεζική κυβέρνηση αναφέρει ότι περίπου εκατό αξιωματούχοι καταδικάστηκαν για υποθέσεις διαφθοράς που σχετίζονται με την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος του κόσμου - η αξία του οποίου υπολογίζεται σε εκατομμύρια δολάρια. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι ενενήντα επτά αξιωματούχοι θα εκτίσουν μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης, ενώ ένας καταδικάστηκε σε θάνατο, γιατί θεωρείται ένοχος για την κατάχρηση περισσότερου από ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο αναφέρει ότι η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Γιανγκτζί έχει προκαλέσει τη μήνι κάποιων που πιστεύουν ότι θα προκαλέσει καταστροφές στο περιβάλλον.

Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του πρώην προέδρου της Ινδονησίας
Στην Ινδονησία, οι εισαγγελείς προβαίνουν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην προέδρου Σουχάρτο, τονίζοντας ότι πρόκειται να τον οδηγήσουν στη δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς τις επόμενες εβδομάδες. Οι εισαγγελείς κατέσχεσαν ένα πολυόροφο κτίριο στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα και μία βίλα του κ. Σουχάρτο. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας έχει κατηγορηθεί ότι διατηρούσε ονομαστικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία του προσέφεραν φοροαπαλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πλουτίσει ο ίδιος, η οικογένειά του και οι φίλοι του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι είναι πολύ άρρωστος για να συμμετάσχει σε ακροαματική διαδικασία.

Δικαστικές αποφάσεις για τους γάμους ομοφυλοφίλων στον Καναδά
Η κυβέρνηση της καναδικής επαρχίας της Βρετανικής Κολούμπια ανέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο της επαρχίας να αποφανθεί εάν είναι νόμιμοι οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων. Δύο ζευγάρια ομοφυλοφίλων της Βρετανικής Κολούμπια έκαναν αίτηση για να λάβουν άδειες γάμου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει τον γάμο ομοφυλοφίλων. Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανικής Κολούμπια πιστεύει ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί υπέρ των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, γεγονός που θα ωθήσει την κυβέρνηση στην έκδοση αδειών γάμου και για τους ομοφυλόφιλους.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.