Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Εκκλήσεις για παραγραφή χρεών του τρίτου κόσμου
Εκκλήσεις για παραγραφή χρεών του τρίτου κόσμου

(20/07/2000, 2230 GMT)

Εκκλήσεις για παραγραφή χρεών του τρίτου κόσμου
Στην Ιαπωνία, οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων χωρών, οι οποίοι θα μετάσχουν στη διάσκεψη κορυφής του Ομίλου των Οκτώ, συναντήθηκαν με αντιπροσώπους των αναπτυσσομένων χωρών. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις προσπάθειες ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και υγειονομικών συστημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών ζήτησαν από τους ηγέτες των πλουσιότερων χωρών να παραγράψουν τα χρέη του Τρίτου Κόσμου.

Φυσιολογικά εξελίσσεται η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών
Στην εξαμηνιαία του έκθεση προς το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής τράπεζας, Αλαν Γκρήνσπαν, επισημαίνει ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, μετά από μία ανησυχητική περίοδο, όπως λέει, αλματώδους ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έκθεση, προβλέπεται ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 4% και αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των πληθωριστικών τάσεων. Ομως ο κ. Γκρήνσπαν προειδοποιεί ότι η ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και νέες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του ποσοστού του πληθωρισμού.

Με την Μαντλίν Ολμπράιτ συνεχίζεται η διάσκεψη για το Μεσανατολικό
Στο Καμπ Ντέιβιντ, συνεχίζεται η διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό, παρά τις επίμονες διαφορές που εκφράζονται από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, κυρίως για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Η Υπουργός Εξωτερικών, Μανλίν Ολμπράιτ ανέλαβε τον ρόλο του μεσολαβητή μετά την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για τη διάσκεψη κορυφής του Ομίλου των Οκτώ που αρχίζει αύριο στην Ιαπωνια.Η κ. Ολμπράιτ είχε πρώτα συνάντηση με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές και συνέχισε με ανεπίσημες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Η απάντηση της Γουάσιγκτον στην πρόταση της Βόρειας Κορέας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι είναι διατεθειμένες να αναζητήσουν τρόπους για να βοηθήσουν την Βόρεια Κορέα στο διαστημικό της πρόγραμμα εάν η Πιονγκγιάνγκ δεχθεί να σταματήσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ανακοινώσει ότι η Βόρειος Κορέα ενδέχεται να εγκαταλείψει το πυραυλικό της πρόγραμμα αν άλλες χώρες της διαθέσουν τεχνολογία για την εξερεύνηση, για ειρηνικούς σκοπούς, του διαστήματος.Η Γουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει διευκρηνήσεις από την Μόσχα για το τι ακριβώς προτείνει η Βόρειος Κορέα.

Δηλώσεις Φερχόιγκεν για ενδεχόμενα ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε σήμερα στο Σίτι του Λονδίνου, ο επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, διευκρίνησε ότι τα ενδεχόμενα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δύο και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετα. Η να γίνει δεκτή η Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος ή να μην ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την επίτευξη κάποιας οριστικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Ποινική δίωξη Αμερικανών για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2002
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απήγγειλε τις κατηγορίες της δωροδοκίας, απάτης και συνομωσίας εναντίον δύο Αμερικανών αξιωματούχων της ομάδας που διεκδίκησε με επιτυχία την διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2002 στη πόλη Σολτ Λέικ Σίτυ. Οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες. Το Αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης άρχισε ανακρήσεις για το πως διεκδίκησε τους αγώνες η Σολτ Λέικ Σίτυ μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι η πόλη προσέφερε χρηματικά ποσά, υποτροφίες και άλλα δώρα στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που θα επέλεγαν τον τόπο διεξαγωγής των αγώνων.

Προειδοποιήσεις Βρετανών βουλευτών για το φράγμα Ιλίσου της Τουρκίας
Βρετανοί βουλευτές προειδοποίησαν την κυβέρνηση του Λονδίνου να μην αναμειχθεί στην κατασκευή του αμφιλεγόμενου φράγματος Ιλίσου στην νοτιοανατολική Τουρκία. Η προειδοποίηση έγινε από τα μέλη της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Βρετανικού κοινοβουλίου που επισκέφθηκαν την περιοχή που θα κατασκευαστεί το φράγμα, στην οποία κατοικούν κυρίως Κούρδοι. Ο βουλευτής Πήτερ Λόυντ τόνισε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει η Τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καταστρώσει σχέδιο για την αποκατάσταση την χιλιάδων κατοίκων της περιοχής που θα μείνουν άστεγοι με την κατασκευή του φράγματος.

Η Βοσνιακή αστυνομία κατά των Μουτζαχεντίν
Στην κεντρική Βοσνία-Ερζεγοβίνη η τοπική αστυνομία άρχισε να διαλύει τα οδοφράγματα που είχαν στήσει Μουσουλμάνοι μισθοφόροι για να εμποδίσουν τις αρχές να τους απομακρύνουν από τα σπίτια Σέρβων που έχουν καταλάβει. Οι Μουτζαχεντίν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, που πολέμισαν στο πλευρό των Μουσουλμανικών δυνάμεων, έχουν εγκατασταθεί σε σερβικά χωριά και αρνούνται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία του Νταίητον.

Αποφυλακίστηκε με εγγύηση Σέρβος στο Κοσσυφοπέδιο
Δικαστήριο διέταξε να αποφυλακιστεί με εγγύηση ο Σέρβος, Νταλιμπόρ Βούκοβιτς του οποίου η σύλληψη προκάλεσε ταραχές στην διχασμένη πόλη Μιτροβίτσα. Ο Βούκοβιτς θα δικαστεί με τις κατηγορίες του εμπρησμού και διαρρήξεων σε βάρος Αλβανοφώνων, τον ερχόμενο μήνα. Η σύλληψη του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Σέρβων της Μιτροβίτσα που κατηγορούν τις αρχές για μεροληψία και ότι δεν έχουν προβεί σε συλλήψεις σε σχέση με τις επιθέσεις που δέχονται οι ίδιοι από τους Αλβανόφωνους.

Απετράπησαν βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία σύμφωνα με τις αρχές
Στη Ρωσία, οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αποτρέψουν σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Μόσχα και σε 4 άλλες πόλεις. Αρκετά άτομα, που χαρακτηρίσθηκαν μέλη τρομοκρατικών ομάδων, συνελλήφθησαν και σύμφωνα με τις αρχές ορσιμένοι έχουν ήδη ομολογήσει. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν κατασχεθεί εκρηκτικές ύλες και μηχανισμοί τηλεχειρισμού.

Στη Χιλή συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για τον Πινοσέτ
Στο Ανώτατο δικαστήριο της Χιλής συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι καταθέσεις της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης  για να αποφασησθεί εαν μπορεί να δικαστεί ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της χώρας, Αουγκούστο Πινοσέτ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενας απο τους συνηγόρους του Πινοσέτ ισχυρίστηκε ότι ο στρατηγός δεν ήταν υπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο για τις ενέργειες στρατιωτικού αποσμάτος που εκτέλεσε πάνω από 70 αντίπαλους του στρατιωτικού καθεστώτος λίγο μετά το πραξικόπημα το 1973. Χθες το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του Πινοσέτ να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, πράγμα που θα καθυστερούσε τις διαδικασίες εναντίον του.

Δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων δίνει σε μεταλλωρύχους η βρετανική δικαιοσύνη
Στη Βρετανία, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι τρεις χιλιάδες μεταλλωρύχοι από τη Νότιο Αφρική μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις στα βρετανικά δικαστήρια για τις ασθένειες που επροκλήθησαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Οι μεταλλωρύχοι πάσχουν από ορισμένα είδη καρκίνου και ζητούν αποζημιώσεις από την εταιρεία Cape plc. Οι διεκδικήσεις τους αφορούν μία περίοδο πριν από πενήντα χρόνια, όταν οι μεταλλωρύχοι συμμετείχαν σε εξορύξεις αμιάντου στη Νότιο Αφρική.

Διάσκεψη για τη λαθρομετανάστευση στο Παρίσι
Διεθνής διάσκεψη για την παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Σεβαναμάν να κατηγορεί τις διεθνείς συμμορίες και σπείρες εγκληματιών ότι εμπορεύονται ανθρώπους. Η διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν τριάντα χώρες, πραγματοποιείται μετά το θάνατο πενήντα οκτώ Κινέζων, οι οποίοι μεταφέρονταν σε ένα φορτηγό στο βρετανικό λιμάνι Ντόβερ.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.