Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο Μπιλ Κλίντον συνομιλεί με τον Εχούντ Μπαράκ
Ο Μπιλ Κλίντον συνομιλεί με τον Εχούντ Μπαράκ

(19/07/2000, 1915 GMT)

Συνεχίζεται τελικά η διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι η διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό στο Καμπ Ντέιβιντ συνεχίζεται παρά τις απειλές περί αποχώρησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ. Ο κ.Μπάρκ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Κλίντον στην οποία κατηγορούσε τους Παλαιστίνιους ότι δεν είναι διατεθειμένοι να λάβουν σκληρές αποφάσεις για την επίτευξη ειρήνης. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εργαστεί σκληρά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να επιτευχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία, πριν αναχωρήσει αύριο για την Ιαπωνία. Το θέμα που εμποδίζει την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες είναι το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Διαδήλωση χιλιάδων Τουρκοκυπρίων για τη σύλληψη του εκδότη της Αβρούπα
Με αίτημα την παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς διαδήλωσαν χθες βράδυ στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Λευκωσίας αρκετές χιλιάδες Τουρκοκύπριοι. Αφορμή για την πορεία ήταν η σύλληψη του εκδότη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αβρούπα και άλλων πέντε ατόμων με την κατηγορία της κατασκοπείας υπ'ερ της κυπριακής κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι και οι πέντε κατηγορούμενοι αφέθηκαν χθες βράδυ ελεύθεροι με δικαστική απόφαση. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου οι τουρκοκυπριακές αρχές άφησαν ελευθερους τους πέντε με την αιτιολογία της διεξαγωγής περαιτέρω έρευνας για το θέμα.

Παραβιάσεις κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη
Στην Κύπρο, τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά και οι μετακινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στις κατεχόμενες περιοχές, ενδέχεται να συνδέονται με τους αυριανούς εορτασμούς των Τουρκοκυπρίων για την 26η επέτειο από την εισβολή.

Δηλώσεις Πούτιν για τερματισμό του πυραυλικού προγράμματος της Βορείου Κορέας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από την Βόρειο Κορέα όπου ευρίσκεται ότι η χώρα αποφάσισε να τερματίσει το πυραυλικό της πρόγραμμα. Μιλώντας μετά τις συνομιλίες του με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η προσφορά της Βορείου Κορέας γίνεται υπό τον όρο να αποκτήσει η χώρα αυτή πρόσβαση στην πυραυλική τεχνολογία άλλων χωρών για την έρευνα του διαστήματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το πυραυλικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, χρησιμοποιώντας το μάλιστα ως αφορμή για την ανάπτυξη του δικού τους αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος.

Ξεκίνησαν οι ακροάσεις για την υπόθεση Πινοσέτ στη Χιλή
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής ξεκίνησε τριήμερη ακρόαση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασισθεί εάν ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της χώρας, Αουγκούστο Πινοσέτ, πρόκειται να δικασθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαστήριο θα εξετάσει εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία εναντίον του Πινοσέτ και εάν ο ίδιος βρίσκεται σε θέση να παραστεί σε δίκη, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Η αστυνομία έχει εντείνει στο μεταξύ τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει επεισόδια ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του Πινοσέτ.

Δηλώσεις Χοσέ Μαρία Αθνάρ για τη βομβιστική επίθεση της ΕΤΑ
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποχωρήσει στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Ο κ. Αθνάρ προέβη στις εξής δηλώσεις μετά τη βόμβα που εξερράγη στην πρωτεύουσα της περιοχής των Βάσκων, Βιτόρια, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η ΕΤΑ. Ο κ. Αθνάρ επεσήμανε ότι η κοινωνία της Ισπανίας πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μεγάλη επιχείρηση ασφαλείας στο Λονδίνο
Πραγματοποιήθηκαν τελικά στο Λονδίνο οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα εκατοστά γενέθλια της Βασιλομήτορος παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της ανακάλυψης βόμβας και των προειδοποιήσεων για άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η βόμβα ανακαλύφθηκε όταν άγνωστος τηλεφώνησε στην αστυνομία και υποστήριξε ότι έχουν τοποθετηθεί διάφοροι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε συγκεκριμένες περιοχές. Το σήμα συναγερμού της αστυνομίας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις συγκοινωνίες καθώς και στο αεροδρόμιο του Καντγουϊκ. Πολλοί σταθμοί του μετρό και άλλες σιδηροδρομικές γραμμές εκκενώθηκαν και περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς. Ο υπουργός Βορείου Ιρλανδίας, Πήτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι η βόμβα είχε προφανώς τοποθετηθεί από ρεπουμπλικανούς που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία της Βορείου Ιρλανδίας.

Αστυνομικοί εναντίον χούλιγκαν στην Κίνα
Στην Κίνα, η κυβέρνηση ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη λήψη μέτρων για τον τερματισμό φαινομένων χουλιγκανισμού, μετά τα επεισόδια που επροκλήθησαν από οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων στην πόλη Ξιάν της επαρχίας Σαανξί, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οπαδοί της μίας ομάδας, οι οποίοι εκνευρίστηκαν με τις αποφάσεις του διαιτητή, συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδο περιμένοντάς τον. Οταν παρενέβη η αστυνομία, οι χούλιγκαν άρχισαν να σπάνε παράθυρα αυτοκινήτων. Οκτώ άτομα συνελλήφθησαν, αλλά αργότερα απελευθερώθησαν.

Απόρριψη προσφυγής εναντίον της Βρετανίας για τη βύθιση του Μπελγκράνο
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή εναντίον της Βρετανίας για τη βύθιση του πολεμικού πλοίου της Αργεντινής, Μπελγκράνο, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντς, το 1982. Δύο δικηγόροι από την Αργεντινή, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις οικογένειες των θυμάτων προσέφυγαν εναντίον της Βρετανίας, υποστηρίζωντας ότι η επίθεση κατά του πλοίου υπήρξε έγκλημα πολέμου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.