Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Κλίντον, Αραφάτ και συνεργάτες
Κλίντον, Αραφάτ και συνεργάτες

(19/07/2000, 1300 GMT)

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η διάσκεψη για το Μεσανατολικό
Πληροφορίες από το Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής για το Μεσανατολικό, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, ετοιμάζεται να αναχωρήσει χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε αναβάλει για μία ημέρα την αναχώρησή του από τη σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί οριστική ειρηνευτική συμφωνία. Βασικό σημείο τριβής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Διαδήλωση χιλιάδων Τουρκοκυπρίων για τη σύλληψη του εκδότη της Αβρούπα
Με αίτημα την παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς διαδήλωσαν χθες βράδυ στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Λευκωσίας αρκετές χιλιάδες Τουρκοκύπριοι. Αφορμή για την πορεία ήταν η σύλληψη του εκδότη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αβρούπα και άλλων πέντε ατόμων με την κατηγορία της κατασκοπείας υπ'ερ της κυπριακής κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι και οι πέντε κατηγορούμενοι αφέθηκαν χθες βράδυ ελεύθεροι με δικαστική απόφαση. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου οι τουρκοκυπριακές αρχές άφησαν ελευθερους τους πέντε με την αιτιολογία της διεξαγωγής περαιτέρω έρευνας για το θέμα.

Παραβιάσεις κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη
Στην Κύπρο, τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά και οι μετακινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στις κατεχόμενες περιοχές, ενδέχεται να συνδέονται με τους αυριανούς εορτασμούς των Τουρκοκυπρίων για την 26η επέτειο από την εισβολή.

Σημαντική επίσκεψη Πούτιν στη Βόρειο Κορέα
Την πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας Πιονγκ Γιάνγκ επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι η πρώτη επίσκεψη Ρώσου ηγέτη στη Βόρειο Κορέα, μια επίσκεψη με βαρύνουσα πολιτική σημασία εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές. Τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Οι δύο άνδρες αναμένεται να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο θα επικρίνουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενος νέου πυραυλικού αμυντικού συστήματος.

Νέες εξουσίες παραχωρεί στον Πούτιν η Δούμα
Η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Δούμα, ενέκρινε με πλειοψηφία το νομοσχέδιο που θέλει να περιορίσει την ισχύ των τοπικών κυβερνήσεων. Το νομοσχέδιο δίνει στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, νέες εξουσίες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να καθαιρέσει τους κυβερνήτες από την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου και να τους αντικαταστήσει με διορισμένους νομοθέτες. Ο κ. Πούτιν διαθέτει επιπλέον το δικαίωμα να απολύσει τους κυβερνήτες εάν παραβούν τους ομοσπονδιακούς κανόνες.

Δηλώσεις Τζορτζ Ρόμπερτσον για την ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία Ερζεγοβίνη
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι η Βόρειοατλαντική Συμμαχία είναι απολύτως αφοσιωμένη στην ειρηνευτική της αποστολή στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Μιλώντας στο Σεράγεβο, κατά τα εγκαίνια των γραφείων της ειρηνευτικής δύναμης υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, SFOR, ο κ. Ρόμπερτσον απηύθυνε εκκλήσεις στο λαό και τους πολιτικούς της Βοσνίας να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε η SFOR. Ωστόσο, εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ ασκείται κριτική, διότι απέτυχε να συλλάβει τους εγκληματίες πολέμου, πέντε χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία.

Περιορίσθηκε η πετρελαιοκηλίδα στη Βραζιλία
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας αναφέρει ότι η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε ποτάμι στις νότιες περιοχές της χώρας, έχει περιορισθεί. Πριν από δύο περίπου ημέρες, σημειώθηκε διαρροή σε έναν αγωγό πετρελαίου, με αποτέλεσμα να φθάσουν στον ποταμό Ιγουάσου περίπου τέσσερα εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου, γεγονός που χαρακτηρίσθηκε η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή της Βραζιλίας, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι αρμόδιες αρχές υπήρξαν πολύ προσεκτικές προκειμένου η πετρελαιοκηλίδα να μη φθάσει σε σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειες ή σε δεξαμενές πόσιμου νερού.

Συνάντηση Αφρικανών ηγετών για την ειρήνευση στο Μπουρούντι
Ο πρώην ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, έφθασε στην πόλη Αρούσα της Τανζανίας, όπου θα προεδρεύσει σε συνομιλίες για την ειρήνευση στο Μπουρούντι. Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο κυβερνήτης του Μπορούντι, αλλά και οι ηγέτες αρκετών άλλων αφρικανικών χωρών. Διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται εδώ και δύο χρόνια περίπου, όμως είναι η πρώτη φορά που οι ομάδες ανταρτών της φυλής Χούτου στο Μπουρούντι, συμφώνησαν να συμμετάσχουν.

Εκρηξη βόμβας στην περιοχή των Βάσκων στην Ισπανία
Στην Ισπανία, στην πρωτεύουσα της περιοχής των Βάσκων, Βιτόρια, βόμβα που εξερράγη σε εμπορικό κέντρο προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν υπήρχαν πολλά άτομα στη γύρω περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τραυματισμοί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι άγνωστος είχε τηλεφωνήσει το βράδυ στην αστυνομία, εκ μέρους της οργάνωσης των βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Πρόκειται για την τέταρτη επίθεση που συνδέεται με την οργάνωση ΕΤΑ τις τελευταίες ημέρες.

Μέτρα ασφαλείας στη Χιλή για την υπόθεση Πινοσέτ
Στη πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο, η αστυνομία ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όπου σήμερα θα αποφασισθεί εάν ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης, στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, θα έπρεπε να δικασθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Εξω από το δικαστήριο έχουν συγκεντρωθεί τόσο υποστηρικτές όσο και αντίπαλοι του στρατηγού Πινοσέτ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.