Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Κλίντον, Αραφάτ και συνεργάτες
Κλίντον, Αραφάτ και συνεργάτες

(19/07/2000,  09.00 GMT)

Ο Κλίντον παραμένει στην Ουάσιγκτων για το Μεσανατολικό
Ο πρόεδρος Κλίντον ανέβαλε για μία μέρα την αναχώρηση του για την Ιαπωνία έτσι ώστε να παρεβρεθεί στις συνομιλίες που συνεχίζονται γιά το μεσανατολικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει να αναχωρήσει για το Τόκυο σε μερικές ώρες για να παρεβρεθεί στην συνάντηση κορυφής του Ομίλου των 8. Παρόλα αυτά εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι η καθυστέρηση στην αναχώρηση του κυρίου Κλίντον οφείλεται στο ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται κοντά σε επίτευξη συμφωνίας για το μεσανατολικό.

Οι εκκλησίες της Ιερουσαλήμ ζητούν συμμετοχή στο Καμπ Ντέιβιντ
Σύμφωνα με ειδησειογραφικά πρακτωρεία οι πατριάρχες της Καθολικής, Αρμενικής και Ορθοδόξου εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, σε κοινό ανακοινωθέν ζητούν όπως εκπρόσωποι τους συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το μεσανατολικό που διεξάγονται στο Καμπ Ντέιβιντ.

Διαδηλώσεις κατά Ντενκτάς στη κατεχόμενη Λευκωσία
Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία ζητώντας την παραίτηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Οι διαδηλωτές διαμαρτύροντο για την σύλληψη πριν απο δέκα μέρες ένος διευθυντή σύνταξης εφημερίδας και τριών δημοσιογράφων με τη κατηγορία ότι έκαναν κατασκοπεία για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λίγο πριν την έναρξη της διαδήλωσης οι τουρκοκυπριακές αρχές τους άφησαν ελέυθερους.

Οι ατλαντιστές επικράτησαν στην Ευρωπαική Ενωση
Με την  υποχώρηση των ευρωπαιστών και την επικράτηση των ατλαντιστών έληξε η διαμάχη στο ΝΑΤΟ σχετικά με τη συμμετοχή η όχι των χωρών μελών του που δεν είναι μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, στο μηχανισμό επεξεργασίας και λήψης αποφάσεων γιά τη στρατιωτική δράση της Κοινότητας.

Αυξηση πληθωρισμού στην Ευρωπαική Ενωση, εκτός Ελλάδος
Mε βάση τα στοιχεία της Ευρωπαικής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat, ο πληθωρισμός στις χώρες της ζώνης του Ευρώ αυξήθηκε απο 1.9% τον Μάιο στα 2.4% τον Ιούνιο. Ομως αύξηση του πληθωρισμού είχαμε και στις χώρες μέλη της Ευρωπιακής Ενωσης συνολικά με εξαίρεση την Ελλάδα όπου υπήρξε μείωση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα. Οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία ενώ με τον μικρότερο η Βρετανία με μόλις 0.8%. Οι Financial Times σχολιάζοντας την αύξηση του πληθωρισμού λέει ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα βρεθεί μπροστά σε δίλλημα για το εάν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Ο Ρόμπερτσον στη Βοσνία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, George Robertson, επισκέπτεται το Σεράγιεβο, τη πρωτεύουσα της Βοσνίας, για να παραστεί στα εγκαίνια  του νέου αρχηγείου της  S - FOR , της δύναμης του ΝΑΤΟ γιά τη διατήρηση  της σταθερότητας στην περιοχή . Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις δέχονται επικρίσεις γιατί έχουν αποτύχει να συλλάβουν τους Σερβοβόσνιους ηγέτες οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.Ο κύριος Ρόμπερτσον κατά τη χθεσινή επίσκεψη του στο Κοσσυφοπέδιο προυδοποίησε τους αλβανόφωνους ότι η Δύση δεν θα επιτρέψει την εθνοκάθαρση των Σέρβων που έχουν απομείνει στην επαρχία.

Προς νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το παγκόσμιο εμπόριο
Η Ιαπωνία και η Ευρωπαική Ενωση απηύθυναν έκκληση πρός τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να διεξάγει νέες συνομιλίες στο τέλος του χρόνου με στόχο την περαιτέρω απλευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου. Η έκκληση έγινε σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοσίρο Μόρι, με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Αύξηση των δημοσίων δαπανών στη Βρετανία
Η Βρετανική κυβέρνηση ανήγγειλε μεγάλες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες που ανέρχονται στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Τα επιπλέον κονδύλια θα διανεμηθούν στο εθνικό σύστημα υγείας, στη παιδεία, στην αστυνομία και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ομως και οι Παγκόσμιες Υπηρεσίες του BBC θα λάβουν 100 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον τα μισά απο τα οποία θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των αναμεταδοτών βραχέων κυμμάτων του BBC στη Κύπρο και στη Σιγκαπούρη.

Μέτρα για περιορισμό της επιρροής των διοικητών των Ρωσικών επαρχιών
Στη Μόσχα η κάτω βουλή της χώρας, η Δούμα, υπερψήφισε νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει την επιρροή των διοικητών των Ρωσικών επαρχιών οι οποίοι θεωρούνται παντοδύναμοι. Τώρα δίνεται η δυνατότητα στον πρόεδρο Πούτιν να παραιτήσει τους διοικητές απο τις βουλευτικές τους θέσεις στην άνω βουλή της χώρας και να τους αντικαταστήσει με άλλους που θα διορίσει ο ίδιος.

Στη Βόρειο Κορέα ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Μετά τη Κίνα τη Βόρειο Κορέα επισκέπτεται σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για τη πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στην χώρα αυτή και οι ανταποκριτές ματαδιδουν ότι η Μόσχα επιθυμεί να αναναιώσει τη σχέση της με τη Βόρειο Κορέα η οποία ήταν ένας απο τους πιό πιστούς συμμάχους κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Περιορίζεται η πετρελαιοκυλίδα στη Βραζιλία
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας υποστηρίζει ότι έχει περιορίσει την τεράστια πετρελαιοκυλίδα που σχηματίσθηκε στο ποταμό Ιγκουάσου στα νότια της χώρας. Τη περασμένη Κυριακή ένας πετρελαιαγωγός έσπασε και 4 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου χύθηκαν στο ποτάμι στην χειρότερη οικολογική καταστροφή στη χώρα για 25 χρόνια.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Χιλή για Πινοσέτ
Η αστυνομία στο Σαντιάγο, τη πρωτεύουσα της Χιλής, έχει πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας καθώς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα αποφανθεί σήμερα για το εάν ο πρώην δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέ θα δικασθεί με τη κατηγορία καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαδηλώσεις ετοιμάζουν τόσο οι οπαδοί όσο και οι αντίπαλοι των πρώην δικτάτορα.

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στα Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι μία ημέρα μετά την ανακοίνωση σχηματισμού νέας κυβέρνησης, η επίσημη τελετή ορκομωσίας αναβλήθηκε επ' αόριστο. Οι αντάρτες οπαδοί του πραξικοπιματία George Speight - ο οποίος δήλωσε ότι απορρίπτει τη νέα κυβέρνηση επειδή δεν συμμετέχουν όσοι οπαδοί του θα έπρεπε - παραδέχθηκαν ότι βρίσκονται πίσω απο την αναβολή.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.