Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ
Διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ

(18/07/2000, 19.00 GMT)
 

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ συζητούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι
Στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, οι αντιπροσωπείες  Ισραηλινών και Παλαιστινίων ολοκληρώνουν σήμερα την τελευταία προγραμματισμένη τους συνάντηση, σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνομιλίες έχει τεθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, έχει προσφέρει σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Οχθη στους Παλαιστινίους, σε αντάλλαγμα να διατηρήσουν οι Ισραηλινοί την κυριαρχία επί της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα έπρεπε να γίνει η πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Προειδοποιήσεις ΝΑΤΟ προς αλβανούς του Κοσυφοπεδίου
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον προειδοποίησε τους αλβανούς του Κοσυφοπεδίου ότι η Δυση δεν πρόκειται να ανεχθεί την εξόντωση του σερβικού στοιχείου. Μιλώντας στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Πρίστινα, ο κ. Ρομπερτσον υπογράμμισε ότι οι αλβανοί έχουν υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να  διατηρήσει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της επαρχίας

Αντιθέσεις Ρωσίας - Κίνας στο πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ
Κατηγορηματικά αντιτίθενται η Ρωσία και η Κίνα στο νέο αμυντικό πυραυλικό σύστημα που ετοιμάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο παραβιάζει σύμφωνα με τα επιχειρήματα της Μόσχας και του Πεκίνου την διεθνή συνθήκη για τον έλεγχο των αντιβαλιστικών πυραύλων του 1972. Αυτό τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδώθη αμέσως μετά την συνάντηση κορυφής των προέδρων Ρωσίας και Κίνας στο Πεκίνο.. Στόχος της βαρυσήμαντης σύντομης επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα ήταν η  σύσφιξη των σινορωσικών σχέσεων με την εδραίωση μιας στρατηγικής  συνεργασίας η οποία θα αντισταθμίζει την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Ποινική δίωξη εναντίον υπόπτων για τη δολοφονία Αρκάν στη Σερβία
Στη Σερβία, οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη εναντίον δέκα ατόμων, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στη δολοφονία του Αρκάν, παραστρατιωτικού ηγέτη και ένθερμου υποστηρικτή του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Αρκάν, το αληθινό όνομα του οποίου ήταν Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, είχε πυροβοληθεί από άγνωστους οπλοφόρους έξω από το ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στο Βελιγράδι. Ορισμένοι από αυτούς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες είναι αστυνομικοί, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες.

Εντάσεις προκαλεί στη Βοσνία ο εκδιωγμός των ανταρτών μουτζαχεντίν
Η ένταση κλιμακώνεται στα χωριά γύρω από το Σαράγιεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας, όπου οι ισλαμιστές αντάρτες, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, πρόκειται να εκδιωχθούν από εδάφη που ανήκουν σε Σέρβους. Περίπου ογδόντα αντάρτες μουτζαχεντίν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ορισμένοι από αυτούς με τις οικογένειές τους, μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας. Οταν έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να εκδιωχθούν έστησαν οδοφράγματα στην περιοχή. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία υποστηρίζει τις εξώσεις, που συνάδουν με την συμφωνία του Ντέυτον η οποία προβλέπει την επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων στις εστίες τους. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Ντέιτον, όλοι οι ξένοι μαχητές που συμμετείχαν στον πόλεμο της Βοσνίας έπρεπε να είχαν  εγκαταλείψει την περιοχή μέχρι το 1996.

Εφησυχαστικές ανακοινώσεις Βελγίου για αφθώδη πυρετό
Χαμηλώνει τους τόνους το Βελγικό υπουργείο Γεωργίας σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωσή του με την οποία προειδοποιούσε τους Βέλγους πολίτες για ενδεχόμενους κινδύνους από τα κρούσματα αφθώδους πυρετού που είχαν διαπιστωθεί σε κτηρονοτροφικές μονάδες στην περιοχή του Εβρου. Το θέμα έλαβε διαστάσεις μετά από  σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Λα Λιμπρ Μπελζίκ. Σε δηλώσεις του προς την ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Γεωργίας, αναγνώρισε ότι ο αφθώδης πυρετός δεν προσβάλει τους ανθρώπους.

Βρετανικό νομοσχέδιο για τις μετακινήσεις των χούλιγκαν στο εξωτερικό
Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα εμποδίζει τις μετακινήσεις των χούλιγκαν στο εξωτερικό. Μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν Αγγλοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στο Βέλγιο, τον περασμένο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει τη θέσπιση νομοθεσίας, πριν ξεκινήσουν οι αγώνες της εθνικής Αγγλίας αυτό το φθινόπωρο. Οι επικριτές του νομοσχεδίου όμως υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία υποσκάπτει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας στην αστυνομία το δικαίωμα να εμποδίζει τις μετακινήσεις στο εξωτερικό ακόμη και ατόμων που δεν έχουν καταδικασθεί για κανένα παράπτωμα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα και στην Ανω Βουλή της χώρας, όπου αναμένεται να εκφρασθούν περισσότερες διαφωνίες.

Δηλώσεις για αποχώρηση του Εμίλ Κονσταντινέσκου από την πολιτική δράση
Ανάμικτες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ρουμανία η αιφνίδια ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Εμίλ Κονσταντινέσκου ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του τον ερχόμενο Νοέμβριο. Κατά την διάρκεια χθεσινοβραδινού τηλεοπτικού του διαγγέλματος είπε ότι κύρια αιτία για την αποχώρηση του από την πολιτική είναι η διαφθορά που επικρατεί στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Οι υποστηρικτές του κυρίου Κονταντινέσκου χαιρέτισαν την απόφαση του, αλλά τα κόμματα της αριστεράς την θεωρούν ως παραδοχή της επικείμενης ήττας του στις προεδρικές εκλογές.

Ποινές σε αξιωματούχους του αθλητισμού στην πρώην Ανατολική Γερμανία
Ο σημαντικότερος παράγων του αθλητισμού στην πρώην ανατολική Γερμανία, ο Μάνφρεντ Εβαλντ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση είκοσι δύο μηνών με αναστολή κατηγορούμενος για  συστηματική χορήγηση αναβολικών προς τις ανατολικογερμανίδες αθλήτριες. Ο Εβαλντ, ο οποίος ηγείτο της Αθλητικής Συνομοσπονδίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας επί τριάντα χρόνια, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο του Βερολίνου γιατί προσπαθούσε να επηρεάσει την επίδοση των αθλητριών και να προωθήσει έτσι το κομμουνιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ενας ακόμη αξιωματούχος, ο αθλίατρος Μάνφρεντ Χόπνερ, καταδικάσθηκε σε ποινή δέκα οκτώ μηνών με αναστολή.

Τεράστια πετρελαιοκυλίδα στη Βραζιλία
Εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου διέρρευσαν από αγωγό πετρελαίου στο ποτάμι Ιγουασού στη νότιο Βραζιλία. Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε κατευθύνεται προς τα σύνορα της χώρας με τη Παραγουάη και την Αργεντινή. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή σε ποτάμιο οικοσύστημα. Οργανώσεις για την προστασία των πολιτών προειδοποιούν τους κατοίκους της περιοχής για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς, αλλά και για τη μόλυνση του πόσιμου νερού.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.