Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πιέζει ο Σούσελ για άρση των κυρώσεων
Πιέζει ο Σούσελ για άρση των κυρώσεων

(12/06/2000, 15:00 GMT)

Πρώτα βήματα για την άρση των κυρώσεων κατά της Αυστρίας
Η Αυστριακή κυβέρνηση επικρότησε την απόφαση της Ευρωπαικής Ενωσης να διορίσει επιτροπή τριών εμπειρογνωμώνων η οποία θα εξετάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Αυτό θεωρείται σαν ένα πρώτο βήμα για την άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαική Ενωση στην Αυστρία για τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στη κυβέρνηση. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Γούλφανγκ Σούσελ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η επιτροπή θα ολοκληρώσει γρήγορα το έργο της.

Συνεχίζεται η συνάντηση κορυφής για το Μεσανατολικό
Δεύτερη μέρα σήμερα της συνάντησης κορυφής για το Μεσανατολικό η οποία πραγματοποιείται στο Καμπ Ντέιβιντ, έξω απο την Ουάσιγκτων. Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής εναρκτήριας συνάντησης ανάμεσα στον Εχούντ Μπαράκ, τον Γιασέρ Αραφάτ και τον Μπίλ Κλίντον, εκπρόσωπος της Αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν καλή. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσων καθώς η αμερικανική πλευρά έχει επιβάλει απαγόρευση στη μετάδοση ειδήσεων.

Το Ισραήλ ακύρωσε πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Κίνα
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη πώληση αεροσκαφών έγκυρης προυδοποίησης στη Κίνα, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ανακοίνωση έγινε απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας στο Κάμπ Ντέιβιντ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για την πώληση των αεροσκαφών στη Κίνα.

Εκρηξη βόμβας στην Ισπανία
Τουλάχιστον 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Ισπανία από έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Μαδρίτης. Η αστυνομία πιστεύει ότι τέτοιες ενέργειεις προέρχονται από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.

Φόβοι για νέα επεισόδια στη βόρειο Ιρλανδία
Οι δυνάμεις ασφαλείας στη βόρειο Ιρλανδία βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να εμποδίσουν εκδηλώσεις βίας καθώς προτεστάντες ακτιβιστές πρόκειται να κάνουν πορεία για να γιορτάσουν την επέτειο μιάς μάχης η οποία διεξήχθη πριν απο 300 χρόνια. Η αστυνομία έχει τοποθετήσει οδοφράγματα για να εμποδίσει τους προτεστάντες διαδηλωτές να διασχίσουν περιοχές καθολικών στο Μπέλφαστ.

Ενόχληση της κυβέρνησης της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις
Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η κυβέρνηση της Γερμανίας με την απόφαση Ελληνικού δικαστηρίου βάσει της οποίας ξεκίνησε η διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Γερμανικού Ιστιτούτου Γκαίτε με πρώτο βήμα την καταγραφή τους. Εντελώς ασυνήθιστη ενέργεια από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς άλλη, χαρακτηρίζει σήμερα η Βρετανική εφημερίδα "Financial Times" την ενέργεια αυτή - μια ενέργεια που, όπως γράφει η εφημερίδα, προκάλεσε την επίσημη διαμαρτυρία από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ότι για τη Γερμανία το θέμα είναι λήξαν, ενώ χαρακτήρισε άκυρη και παράνομη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο την σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

Προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό
Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως άλλωστε αναμενόταν, ολοκληρώθηκε στη Γενεύη ο τρίτος γύρος του εκ του σύνεγγυς διακοινοτικού διαλόγου για το Κυπριακό. Οι δύο πλευρές καλούνται τώρα να μελετήσουν τις προτάσεις που διατύπωσε σήμερα το  πρωί ο εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψουν στην Ελβετία στις 24 Ιουλίου.

Αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τα Στροβίλια ζητούν τα Ηνωμένα Εθνη
Την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών δυνάμεων από τη νεκρή ζώνη στην περιοχή των Στροβιλίων της Κύπρου απαίτησε ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. "Απαιτώ από τους Τουρκοκυπρίους να μετακινήσουν αμέσως το νέο τους φυλάκιο", δηλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υποστράτηγος Βίκτορι Ράνα, ο οποιος επισκέφθηκε τις νέες θέσεις των Τουρκοκυπρίων ανάμεσα στην κοινότητα Στροβίλια και στην Βρετανική βάση στην Δεκελια. Παράλληλα, στην Γενεύη της Ελβετίας ολοκληρώνεται σήμερα ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εκτελέσεις μουσουλμάνων αυτονομιστών στη Κίνα
Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν τρείς μουσουλμάνους αυτονομιστές στη βορειοδυτική επαρχία της χώρας Τσιανγιάνγκ. Επίσημη εφημερίδα της Κινεζικής κυβέρνησης μετέδωσε ότι οι τρείς αυτονομιστές εκτελέσθηκαν την περασμένη εβδομάδα αφού καταδικάσθηκαν για διάφορα εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία δολοφονία και συνομωσία για να διαμελήσουν τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι άλλα πέντε άτομα εκτελέσθηκαν τον περασμένο μήνα για παρόμοια παραπτώματα.

"Ηπειρος ηλικιωμένων" σε λίγα χρόνια η Ευρώπη
Τη δραματική συρρίκνωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού καταδεικνύουν στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία μάλιστα η Ευρώπη θα είναι σε λίγα χρόνια μία "ήπειρος ηλικιωμένων". Και ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, στην Ευρώπη ισχύει το αντίθετο, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το έτος 2050, οι Ευρωπαίοι θα αποτελούν μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε πενήντα χρόνια, ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά 100 εκατομμύρια άτομα, ενώ την ίδια περίοδο, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από έξι σε εννέα δισεκατομμύρια άτομα.

Ο Σεζέρ εκφωνεί λόγο στο κοινοβούλιο του Αζερμπαιτζάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Σεζέρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαιτζάν εκφώνησε λόγο στο κοινοβούλιο της χώρας και εξέφρασε την υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμαιτζάν στην διαμάχη του με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο κύριος Σεζέρ είπε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να υποστηρίξει σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας το οποίο θα είναι αντίθετο με τη θέληση του λαού του Αζερμπαιτζάν.

Τουλάχιστον 250 νεκροί από έκρηξη στη Νιγηρία
Στη Νιγηρία τουλάχιστον 250 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, σκοτώθηκαν από έκρηξη σε πετρελαιοαγωγό κοντά στη Νότια πόλη της χώρας Γουάρι. Πολλοί από αυτούς που βρήκαν τραγικό θάνατο προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν πετρέλαιο από τον αγωγό μετά από παράνομα τρυπήματα. Η φωτιά που προκλήθηκε μετά από την έκρηξη τέθηκε υπό έλεγχο μετά από ώρες.

Ετοιμος ο ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου
Ο επικεφαλής του Οργανισμού των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, του OΠΕΚ δηλαδή, δήλωσε ότι τα μέλη του Οργανισμού είναι έτοιμα να αυξήσουν την παραγωγή του "μαύρου χρυσού", αν χρειαστεί, έτσι ώστε να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε
πετρέλαιο θέρμανσης τον χειμώνα.

Ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη Γερμανία ο πρόεδρος του Ιράν
Ο Πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Κχαταμί ολοκληρώνει την τριήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια λόγω των φόβων που έχουν οι αρχές ότι θα υπάρξουν διαδηλώσεις από εξόριστες ομάδες της αντιπολίτευσης του Ιράν. Χθες ο κ. Κχαταμί είχε καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν.

Δώθηκε άδεια για δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS
Ομάδα επιστημόνων που συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής είπαν ότι πήραν άδεια από την Βρετανία να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου για το AIDS. Οπως είπε εκπρόσωπος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το εμβόλιο του AIDS, μεταξύ των εθελοντών που θα δοκιμάσουν την ασφάλεια του εμβολίου είναι και ένας βουλευτής από τον χώρο της αντιπολίτευσης στην Βρετανία.

Η Γιούνισεφ προειδοποιεί για τη μάστιγα του AIDS
Ως τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα χαρακτηρίζει το ΑΙDS η Γιούνισεφ. Στην ετήσια έκθεσή της για την θανατηφόρο ασθένεια, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για το Aids που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Νότια Αφρική, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των παιδιών καλεί τις χώρες όλου του κόσμου να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον έλεγχο της νόσου.

Εκτόξευση πυραύλου στη Ρωσία
Στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν πραγματοποιήθηκε από τους Ρώσους κατά επιτυχή τρόπο η εκτόξευση πυραύλου που μεταφέρει μέρος διεθνή διαστημικού σταθμού - μια εκτόξευση που είχε καθυστερήσει πάνω από 2 χρόνια, όπως αναφέρει ανταποκριτής του BBC, λόγω τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.