Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο καύσωνας δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα
Ο καύσωνας δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα

(06/06/2000, 17:30 GMT)

Καύσωνας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Kαύσωνας πλήττει τις τελευταίες δύο ημέρες, εκτός από την Ελλάδα, και ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε πολλές περιπτώσεις, σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και έχουν ως συνεπακόλουθο την χειρότερη ξηρασία στα Βαλκάνια εδώ και 50 χρόνια, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Στη Βουλγαρία υπάρχουν αρκετοί νεκροί λόγω του καύσωνα. Στην Ρουμανία η κυβέρνηση της χώρας προειδοποιεί τους εργαζομένους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι περισσότερες κρατικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες. Αφόρητη ζέστη επικρατεί ακόμα στη Γιουγκοσλαβία, στην Κροατία, στη Βοσνία, στα Σκόπια και στην Τουρκία. Ο Βρετανός καθηγητης Φιλ Τζόουνς από το  Κέντρο Κλιματολογικής Ερευνας του Πανεπιστημίου East Anglia της Βρετανίας, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι μέσα στον επόμενο αιώνα, καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη θα σημειώσει άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα, θα εντείνονται σε συχνότητα, σε ένταση και σε διάρκεια.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Στην ουσιαστική τους φάση εισήλθε ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη της Ελβετίας με τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Αλλάζει το Γιουγκοσλαβικό Σύνταγμα για να ανανεωθεί η θητεία Μιλόσεβιτς
Στο Βελιγράδι το Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας συμφώνησε καταρχήν να αλλάξει το Σύνταγμα. Τώρα, όπως εκτιμούν οι παρατηρητές, είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να παραμείνει στην εξουσία.

Τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα του Ακη Τσοχατζόπουλου
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ξεκίνησε ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, μετά την άφιξη του στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, κατευθύνθηκε απευθείας από το αεροδρόμιο στο Πάρκο της Νίκης όπου του αποδώθηκαν τιμές στα πλαίσια της επίσημης τελετής υποδοχής. Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με το ομολογό του της Ρωσίας στρατάρχη Σεργκέγιεφ. Από την πλευρά της Ρωσίας συμμετέχουν στις διευρυμένες συνομιλίες εκπρόσωποι της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και ο διευθυντής της κρατικής εταιρείας εξαγωγών εξοπλισμού. Oι δύο πλευρές συζήτησαν και το Κυπριακό.

Δυστύχημα με τουλάχιστον 19 νεκρούς στην Ισπανία
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι - ανάμεσά τους και πολλά παιδιά - βρήκαν τον θάνατο, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε δυστύχημα με λεωφορείο στην Ισπανία. Το δυστύχημα συνέβη όταν ένα σχολικό λεωφορείο συγκρούστηκε μετωπικά με ένα φορτηγό στη Βόρεια Ισπανία.

Η Γερμανία θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2006
Η ΦΙΦΑ - η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου - ανακοίνωσε στη Ζυρίχη της Ελβετίας ότι η Γερμανία θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2006. Ο υποψήφιοι ήταν 4: η Νότια Αφρική, το Μαρόκο, η Γερμανία και η Αγγλία. Στις 2 πρώτες ψηφοφορίες αποκλείστηκαν το Μαρόκο και η Αγγλία και όλα κρίθηκαν στον τρίτο γύρο μεταξύ της Γερμανίας και της Νότιας Αφρικής. Στην τελευταία αυτή ψηφοφορία ένα μέλος της ΦΙΦΑ δεν ψήφισε και η Γερμανία επεκράτησε με 1 μόλις ψήφο διαφορά της Νότιας Αφρικής (12 έναντι 11). Ο πρόδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο αθλητισμός στην Αφρική να αναγνωρισθεί διεθνώς.

Συνελλήφθη μεθυσμένος ο μεγαλύτερος γιος του Τόνι Μπλερ
Ο μεγαλύτερος γιος του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συνελλήφθη μεθυσμένος στην Λέστερ Σκουέρ, στην καρδιά του Λονδίνου, μετά από ένα βράδυ που πέρασε με τους φίλους του γιορτάζοντας το τέλος των σχολικών εξετάσεων. Aρχικά ο γιος του κ. Μπλερ, που είναι 16 ετών, έδωσε ψεύτικο όνομα, ηλικία και διεύθυνση στους αστυνομικούς. Όταν αργότερα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τον γιο του Πρωθυπουργού της χώρας τον άφησαν ελεύθερο χωρίς καμία κατηγορία και τον γύρισαν στο σπίτι του.

Αποκαλύφθηκαν μυστικά έγγραφα κατά του προέδρου της Λιβερίας
Το BBC αποκάλυψε μυστικά έγγραφα που περιέχουν καινούριες καταγγελίες κατά του Προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ σχετικά με ανάμιξή του σε εμπόριο όπλων και παράνομη εισαγωγή διαμαντιών από αντάρτες της Σιέρρα Λεόνε. Σύμφωνα με κάποια από τα έγγραφα αυτά που προέρχονται από τα αρχεία της αστυνομίας της Σιέρρα Λεόνε, ο πρόεδρος της Λιβερίας έστειλε στους αντάρτες της Σιέρρα Λεόνε όπλα πρόσφατα με την συνοδεία στρατιωτών από την Λιβερία. Ο πρόεδρος της Λιβερίας, πάντως, αρνείται αυτές τις κατηγορίες. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να θέσει εμπάργκο στις εξαγωγές διαμαντιών από την Σιέρρα Λεόνε, αφού πιστεύεται ότι το εμπόριο διαμαντιών είναι βασικός παράγοντας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη Σιέρρα Λεόνε.

Προβλήματα στην κυβέρνηση του Ισραήλ
Στο Ισραήλ προβλήματα αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Μπάρακ σε ό,τι αφορά την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για σύγκλιση τριμερούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό - με την συμμετοχή και του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ - την επόμενη εβδομάδα. Δύο κόμματα απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του κ. Μπάρακ, κάτι που αν συμβεί - όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ - θα στοιχίσει στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας. Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, από την άλλη πλευρά, εκτίμησε ότι η διάσκεψη θα αποτύχει.

Ενταση στη Βόρεια Ιρλανδία
Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στην αστυνομία και στους Προτεστάντες διαδηλωτές στην πόλη Πορταντάουν της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με τη απαγόρευση που επιβλήθηκε σε παρέλαση Προτεσταντών να περάσει από περιοχή όπου κυριαρχούν Ρωμαιοκαθολικοί λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν στις αντίστοιχες παρελάσεις στο παρελθόν.

Ενώπιον του Κοινοβουλίου της Γερμανίας ο Χέλμουτ Κολ
Για δεύτερη φορά ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ βρέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της χώρας για το οικονομικό σκάνδαλο για το οποίο κατηγορείται το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα όταν ο ίδιος ήταν ηγέτης του.

Διακοπές ενέργειας λόγω καταλήψεων στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι υποστηρικτές του ηγέτη των ανταρτών Τζωρτζ Σπέιτ κατέλαβαν την βασική μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με αποτέλεσμα να διακοπεί η ενέργεια στο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Αυτή η εξέλιξη έρχεται την στιγμή οι στρατιωτικές αρχές της χώρας συνεχίζουν την εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού γύρω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα των νησιών Φίτζι. Μέσα στο Κοινοβούλιο ένοπλοι αντάρτες εξακολουθούν να κρατούν 27 ομήρους εδώ και αρκετές εβδομάδες.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.