Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Αστυνομικοί στους δρόμους της Χαράρε για την πρόληψη επεισοδίων
Αστυνομικοί στους δρόμους της Χαράρε για την πρόληψη επεισοδίων

(27/06/00 0900 GMT)

To κυβερνών κόμμα του προέδρου Μουγκάμπε νικητής των εκλογών στη Ζιμπάμπουε
Στη Ζιμπάμπουε, το κυβερνών κόμμα Ζάνου PF, υπό την ηγεσία του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, θα έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η τελευταία καταμέτρηση φέρει το κόμμα του προέδρου Μουγκάμπε να συγκεντρώνει 62 βουλευτικές έδρες, ενώ, στην αντιπολίτευση το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή 57 έδρες, με τον ηγέτη του, Μόργκαν Τσβανγκιράι, να μην εκλέγεται ούτε στην δική του εκλογική περιφέρεια.

Την αποστρατιωτικοποίηση του Κοσσυφοπεδίου ζητά ο Πούτιν μετά από συνομιλίες με τον Κωστή Στεφανόπουλο
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε την άνευ όρων αποστρατιωτικοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και τον πλήρη αφοπλισμό του -- όπως τον χαρακτήρισε -- στρατού των Κοσοβάρων Αλβανών. Μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, Ο Κος Πούτιν είπε ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διακυβέρνηση της επαρχίας και ότι και η Ελλάδα και άλλες Βαλκανικές χώρες θα πρέπει να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν υπάρχει λόγος να αντικατασταθούν τα παλαιά ελληνικά πετρελαιοφόρα λέει ο πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου
Ο προέδρος της επιτροπής Ελλήνων εφοπλιστών Λονδίνου, Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, σε δηλώσεις του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι δεν συντρέχει λόγος αντικατάστασης των παλαιών ελληνικών πετρελαιοφόρων, όπως ζητά η Γαλλία. Η Γαλλική κυβέρνηση, που ασκεί το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης,  ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για την άμεση σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών πετρελαιοφόρων. Οι γαλλικές ακτές, ας σημειωθεί υπέστησαν πριν από λίγους μήνες σοβαρή οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου Ερικα. Ο Κος Εμπειρίκος πάντως υπογραμμίζει ότι η ασφάλεια ενός πετρελαιοφόρου δεν έχει κατ'ανάγκην σχέση με την ηλικία του.

Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για την ευρωπαική ασφάλεια ζητά η Αγκυρα
Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας στην Τουρκία αφήνει ανοικτή την απειλή του βέτο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ αν δεν δοθεί στην Αγκυρα καθεστώς πλήρους ισοτιμίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.

Στα Γερμανικά δικαστήρια οι αποζημιώσεις των θυμάτων του Διστόμου
Νέα τροπή πήρε το θέμα της διεκδίκησης αποζημιώσεων ύψους ενιάμισυ δισεκατομμυρίων δραχμών, από το γερμανικό δημόσιο στους  συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου από μονάδα των ΕςΕς στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η σχετική απόφαση του πρωτοδικείου της Λιβαδιάσ επιδόθηκε χθες στον πρόεδρο του ειρηνοδικείου του Βερολίνου Πέτερ Γιόακιμ Φον Ντρένκμαν.

Ρατσιστική χώρα θεωρείται η Ελλάδα στην Ευρώπη
Ο ρατσισμός έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα - όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης της επιτροπής κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την Ελλάδα, την  Γαλλία, την Νορβηγία, την Πολωνία και την Σλοβακία.

Ιστορική η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο βρεταννός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ, χαιρέτισαν την χαρτογράφηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα, καθώς δύο ομάδες επιστημόνων, η δημόσια κοινοπραξία Human Genome Project και η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Celera, ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την πρώτη του καταγραφή. Ο Κος Μπλαιρ είπε ότι πρόκειται για μια επιστημονική εξέλιξη πιο σημαντική από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών. Οι επιστήμονες λένε ότι γνωρίζοντας τη σειρά διάταξης των γονιδίων μπορούν να ανακαλύψουν τα αίτια των ασθενειών και τρόπους για την πρόληψη τους.

Το σεβασμό των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων ΕΘνών κάλεσε το Ισραήλ και τον Λίβανο να σεβαστούν τη γραμμή που οριοθετεί τα σύνορα των δύο χωρών, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο. Η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έχει καταγράψει σειρά παραπόνων προς το Ισραήλ.

Με νέες απεργίες απειλούν οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας στη Γαλλία
Στη Γαλλία έληξε η εικοσιτετράωρη απεργία των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας, που προειδοποίησαν όμως ότι θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις αν η Ευρωπαική Ενωση υλοποιήσει  τα σχέδια για την εμπορική εκμετάλλευση του συστήματος εναερίου κυκλοφορίας. Η απεργία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις των Γαλλικών αεροδρομίων.

Σημαντικό βήμα η πρώτη επιθεώρηση μέρους του οπλοστασίου του ΙΡΑ
Ο ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας, David Trimble, χαιρέτισε την πρώτη επιθεώρηση από διεθνείς μεσολαβητές μέρους του οπλοστασίου του ΙΡΑ. Την επιθεώρηση έκαναν δύο ξένοι πολιτικοί, ο Σύριλ Ραμαφόζα, από τη Νότιο Αφρική και ο Μάαρτι Αχτισάρι από τη Φιλανδία, που δήλωσαν πώς πιστεύουν ότι τα όπλα που είδαν δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Οι Σύμμαχοι γνώριζαν τα ναζιστικά σχέδια για τη δίωξη των Εβραίων
Εγγραφα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην Washington, αφήνουν να εννοηθεί ότι Βρεταννοί και Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες γνώριζαν το 1943 ότι η ναζιστική Γερμανία μεθόδευε συλλήψεις Ιταλών Εβραίων, αλλά δεν τους προειδοποίησαν. Ιστορικοί σχολιάζουν ότι οι ηγέτες της Συμμαχίας δεν ήθελαν να απευθύνουν προειδοποιητικό μήνυμα, φοβούμενοι ότι θα αποκάλυπταν την αποκρυπτογράφηση ναζιστικών κωδίκων.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.