Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου
Ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου

(26/06/2000 1930 GMT)

Ιστορική εξέλιξη η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα
Δύο ομάδες επιστημόνων ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την πρώτη καταγραφή του γενετικού κώδικα του ανθρώπου. Πρόκειται για την ομάδα  Human Genome Project και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Celera, που πιστευεται ότι έχουν χαρτογραφήσει σχεδόν το 90% του ανθρώπινου γενετικού κώδικα. Οι επιστήμονες λένε ότι γνωρίζοντας τη σειρά διάταξης των γονιδίων μπορούν να ανακαλύψουν τα αίτια των ασθενειών και τρόπους για την πρόληψη τους. Αυτό αναμένεται να φέρει την επανάσταση στη φαρμακολογία και στις προσπάθειες για τη  θεραπεία των ασθενειών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είπε ότι η ανακάλυψη αυτή συμβάλλει ώστε να μάθουμε τον τρόπο που ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας στην Γερμανία
Ο πρόεδρος Σιράκ της Γαλλίας αναφέρθηκε στην ιδέα του συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλώντας στην Γερμανία, λίγες μέρες πριν αναλάβει η Γαλλία την εξάμηνη προεδρία της Κοινότητας, ο κύριος Σιράκ απέρριψε την άποψη ότι η υιοθέτηση συντάγματος ισοδυναμεί με την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτείων της Ευρώπης, τονίζωντας ότι θα είναι τα ενωμένα κράτη της Ευρώπης που θα διατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηρηστικά τους. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η περαιτέρω ολοκλήρωση είναι αναγκαία εν όψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρώτη επιθεώρηση του παροπλισμένου οπλοστασίου του ΙΡΑ
Οι δύο παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας που έχουν επιφορτισθεί να επιθεωρήσουν τις αποθήκες του παροπλισμένου πολεμικού υλικού του ΙΡΑ είπαν ότι είδαν σημαντικές ποσότητες όπλων και εκρηκτικών και ότι έμειναν ικανοποιημένοι ότι το υλικό αυτό δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Οι δύο επιθεωρητές, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Σίριλ Ραμαφόζα, και ο πρωην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισαάρι, υπογράμμισαν στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ότι ο εν λόγω οπλισμός είναι ασφαλισμένος και ότι κατά τη γνώμη τους ο ΙΡΑ έκανε ειλικρινή προσπάθεια για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο ηγέτης του κυριότερου κόμματος των Πρωτεσταντών της Βορείου Ιρλανδίας, Νταίηβηντ Τρίμπλ, χαιρέτησε την ανακοίνωση και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Η αντιπολίτευση κερδίζει τις πρώτες έδρες στη Ζιμπάμπουε
Αρχισε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στη Ζιμπάμπουε το Σαββατοκύριακο.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τρειών πρώτων εκλογικών περιφερειών, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή, αναδείχθηκε πρώτο με συντρηπτική πλειοψηφεία. Σε δύο περιφέρειες η αντιπολίτευση έλαβε πέντε φορές περισσότερες ψήφους από το κυβερνόν κόμμα ZANU PF του προέδρου Μουγκάμπε. Νωρίετα οι παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας επέκριναν έντονα το κλίμα βίας που χαρακτήριζε την προεκλογική περίοδο. Ο επικεφαλής των ευρωπαίων παρατηρητών είπε ότι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία -κυρίως κατά την  προεκλογική περίοδο- αλλά χαρακτήρισε την ψηφοφορία γενικά ήρεμη και καλά οργανωμένη.

Ο Γιοσίμο Μόρι και πάλι πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιαπωνίας συμφώνησε να παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας ο Γιοσίρο Μόρι, ο ηγέτης του κυριότερου κόμματος του κυβερνητικού σχήματος, του κόμματος  των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ο αποτελούμενος από τρια κόμματα συνασπισμός έχασε αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές της Κυριακής.

Επίθεση αυτοκτονίας στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι Τίγρεις Ταμίλ επιτέθηκαν σε πλοίο ανεφοδιασμού κοντά  στις ακτές της χερσονήσου Τζάφνα. Επρόκειτο γιά επίθεση αυτοκτονίας , μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν αλιευτικό σκάφος φορτωμένο με εκρηκτικά γιά να επιτεθούν εναντίον του πλοίου που μετέφερε τρόφιμα. Περίπου τριάντα άτομα έχουν διασωθεί μετά την  επίθεση, σύφωνα όμως με τις πληροφορίες αγνοείται η τύχη πολλών άλλων.

Διεθνής διάσκεψη γιά την αντιμετώπιση της φτώχειας
Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απ' όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη με θέμα την εξάλειψη της φτώχειας. Σε δηλώσεις που έκανε πρίν την έναρξη της διάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ  Κόφι Αναν υπογράμμισε ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των φτωχών χωρών

Διεθνής ημέρα γιά τα θύματα των βασανιστηρίων
Ο γγ. των ΗΕ  Κόφι Αναν είπε ότι η επαγρύπνιση της διεθνούς κοινότητας γιά την αντιμετώπιση του προβλήματος των βασανιστηρίων  θα πρέπει να συνεχισθεί. Στη μάχη κατά των βασανιστηρίων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το διεθνές δίκαιο και η επιμόρφωση του πληθυσμού, είπε ο κ. Αναν.

Την παραίτησή του υποβάλλει ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ
Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ υπέβαλε την παραίτησή του μετά την έκρηξη χθες στο σημαντικότερο διυλιστήριο της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα και να τραυματισθούν περίπου πενήντα. Ο σείχης Σαούντ Νασέρ αλ Σαμπάχ είπε στο κοινοβούλιο ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γιά την έκρηξη υπογράμμισε όμως ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί γιά εγκληματική αμέλεια. Δεν είναι ακόμη σαφές άν η παραίτησή του έγινε αποδεκτή.

Δημοσιοποιούνται οι προφητείες γιά τον Πάπα
Το Βατικανό αποφάσισε να προχωρήσει στη  δημοσιοποίηση όλου του κειμένου που αφορά την αποκάλυψη της Παρθένου Μαρίας σε τριά παιδιά από την Πορτογαλλία το 1917 . Σε συνέντευξη τύπου εκορόσωπος του Βατικανού είπε ότι ένα από τα μυστικά που η Παναγία απεκάλυψε στα τρία παιδιά ήταν η δολοφονική απόπειρα κατά του του Πάπα Ιωάννη Παύλου το 1981 από τον Τούρκο , Αλί Αγκτσά, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Ο Σάμπρας και η Χίγκινς, τα φαβορί στο Γουίμπλεντον
Αρχισε σήμερα στο Γούιμπλεντον το ετήσιο τορνουά τένις. Το μεγάλο φαβορί στους άνδρες είναι και πάλι ο Πιτ Σάμπρας  και πολλοί θεωρούν πιθανό ο Σάμπρας να κερδίσει γιά έβδομη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια τον τίτλο του πρωταθλητή. Στις γυναίκες ένα από τα φαβορί είναι η Μαρτίνα Χίνγκινς ενώ σύμφωνα με τους μπούκιδες εδώ στο Λονδίνο είναι πολύ πιθανό  ένας από τους θεατές να προσαθήσει να διακόψει έναν  από τους αγώνες της Αννα Κουρνικόβα. Η ρωσίδα τενίστρια έχει πλείστους όσους ενοχλητικούς θαυμαστές !...

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.