Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Απόφαση για σταδιακή εγκατάλειψη των πυρηνικών στη Γερμανία
Απόφαση για σταδιακή εγκατάλειψη των πυρηνικών στη Γερμανία

(15/06/2000 12.00 GMT)

Σταδιακά θα εγκαταληφθεί η πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία
Σε συμφωνία που προβλέπει τον σταδιακό τερματισμό της λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία εως το 2025 κατέληξε η κυβέρνηση της χώρας και οι εταιρείες του κλάδου. Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο Καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά απο τις συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Με την συγκεκριμένη συμφωνία, η Γερμανία καθίσταται η πρώτη μεγάλη βιομηχανική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια παρέχει σήμερα στη Γερμανία το ένα τρίτο σχεδόν του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιεί. Αλλά η απόφαση για να κλείσουν σταδιακά τα πυρηνικά εργοστάσια ήταν όρος για να συσταθεί η κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Επαφές Πούτιν - Σρέντερ στο Βερολίνο
Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο γερμανός Καγγελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο των συνομιλιών τους στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν  ότι η σύνοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο κύριος Σρέντερ πρόσθεσε ότι επιθυμεί μια νέα αρχή στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία είχαν οξυνθεί εξαιτίας της αδυναμίας της Μόσχας να ανταποκριθεί στις εξωτερικές οικονομικές της υποχρεώσεις μετά την κρίση του 1998, όπως επίσης και λόγω της στάσης της Ρωσίας στη Τσετσενία και το Κοσσυφοπέδιο. Ο κύριος Πούτιν απο την πλευρά του δήλωσε ότι οι συνομιλίες στο Βερολίνο έχουν διπλή σημασία καθώς η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην κοινότητα και βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αισιοδοξία στη Σεούλ μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής συνόδου κορυφής με τη Βόρειο Κορέα
Ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Κιμ Ντάε-Γιούνγκ επέστρεψε στη χώρα του μετά την ιστορικής σημασίας συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κίμ Γιόνγκ-Ιλ. Σε ομιλία του κατά την άφιξη του στην Σεούλ, ο Πρόεδρος Κιμ χαρακτήρισε την τριήμερη σύνοδο ως το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία της Κορέας, γεγονός που τον έπεισε ότι η επανένωση του βορρά με το νότο είναι δυνατή.  Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος είπε ακόμη ότι είχε χρήσιμες συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας, ένα θέμα που απασχολεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιωματούχοι της Νοτίου Κορέας δήλωσαν εξάλλου ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε εχθρικές κινήσεις προς την άλλη πλευρά, θα εργαστούν για την συμφιλίωση και την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στα δύο μέρη και θα έχουν ανοιχτή στρατιωτική τηλεφωνική επικοινωνία.  Οι ανταποκριτές πάντως μεταδίδουν ότι η σύνοδος είναι το πρώτο βήμα και ακολουθεί μακρύς δρόμος.

Ριζική αναδιάρθρωση των κυανόκρανων ζητά ο Χόλμπρουκ
Ο αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έκανε έκκληση για τη ριζική αναδιάρθρωση των διεθνών ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Ο κύριος Χόλμπρουκ είπε ότι τα οι κυανόκρανοι πρέπει να αποκτήσουν πιο επαγγελματικό στρατιωτικό χαρακτήρα για να είναι πιο αποτελεσματικές οι επιχειρήσεις τους ανά τον κόσμο. Ο αμερικανός αξιωματούχος, σε άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι καμμία σοβαρή στρατιωτική δύναμη δεν θα συμμετείχε στις επιχειρήσεις της με τον διοικητικό και επικοινωνιακό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ.

Επαφές Αραφάτ - Κλίντον σήμερα στην Ουάσιγκτον
Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ έφτασε στην Ουάσιγκτον, όπου αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον. Λίγο πριν την άφιξη Αραφάτ, οι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην αεροπορική βάση Μπόλινγκ, κοντά στην Ουάσιγκτον. Οι παλαιστίνιοι  διαπραγματευτές διαμαρτυρήθηκαν γιατί όπως λένε, οι ισραηλινοί ομόλογοί τους δεν σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με την επόμενη φάση αποχώρησης των στρατευμάτων τους από την δυτική όχθη του Ιορδάνη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες απο τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, ισραηλινά στρατεύματα έριξαν προειδοποιητικές βολές όταν κυανόκρανοι μπήκαν σε χωριό για να διαπιστώσουν που ακριβώς βρίσκεται το σημείο των συνόρων.

Σημαντική νίκη των καπνοβιομηχανιών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Οι καπνοβιομηχανίες κέρδισαν μια σημαντική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο κατά των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαγορεύσει τις διαφημίσεις τσιγάρων και τις χορηγείες απο εταιρείες καπνών. Ο κορυφαίος σύμβουλος στο δικαστήριο, ο Νίαλ Φένελλυ είπε ότι η απαγόρευση των διαφημίσεων  για τσιγάρα δεν βοηθά τα συμφέροντα της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι μια τέτοια απόφαση δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρότι το δικαστήριο θα λάβει την τελική του απόφαση το Φθινόπωρο είναι πολύ πιθανόν να συμφωνήσει με την πρόταση του κυρίου Φένελλυ. Σ'αυτή την περίπτωση η κοινότητα θα πρέπει να υποχωρήσει σε ένα σημαντικό σημείο της υγειονομικής της πολιτικής. Όπως μεταδίδει ειδικός συντάκτης του BBC για ευρωπαϊκά θέματα, η πρόταση του συμβούλου του δικαστηρίου αποτελεί μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες της κοινότητας για να ασκήσει πιέσεις στις καπνοβιομηχανίες.

Σε απαλλοτρίωση των ορυχείων λέει ότι θα προχωρήσει ο Μουγκάμπε
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε είπε ότι, αν νικήσει στις βουλευτικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, θα απαλλοτριώσει τα ορυχεία της χώρας του που ανήκουν σήμερα σε ξένες εταιρείες. Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Independent, ο κύριος Μουγκάμπε είπε ότι η κατάσχεση του ενεργητικού των Βρετανικών και άλλων ξένων εταιρειών είναι το δεύτερο στάδιο της -όπως την ονόμασε- Αφρικανοποίησης της οικονομίας. Ο ηγέτης της Ζιμπάμπουε είπε ότι μετά την αναδιανομή των εκατοντάδων αγροκτημάτων λευκής ιδιοκτησίας, η ιδιοκτησία των ορυχείων χρυσού, χαλκού και σιδήρου θα περάσει επίσης στα χέρια των Αφρικανών κατοίκων. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε στο BBC ότι οι δηλώσεις του κυρίου Μουγκάμπε είναι καταστροφικές για την οικονομία της χώρας του και πρόκειται να τρομάξουν όλους τους πιθανούς ξένους επενδυτές.

Χαβάη: Νόμιμη η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς
Η Χαβάη έγινε η πρώτη Αμερικανική πολιτεία που πέρασε νόμο για την αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Ο κυβερνήτης της Χαβάης υπέγραψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτρέπεται σε ασθενείς να παίρνουν παραπεμπτικό σημείωμα από τον γιατρό τους για χρήση μαριχουάνας. Τα ονόματα των ασθενών θα γράφονται και σε δημόσιο αρχείο που έτσι θα αποφεύγουν την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ολιγόωρη απελευθέρωση ομήρου στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι οι ένοπλοι που εξακολουθούν να κρατούν ομήρους μέσα στο κοινοβούλιο τον πρωθυπουργό και 30 μέλη της κυβέρνησής, απελευθέρωσαν για λίγες ώρες έναν από τους ομήρους για να υποβληθεί σε ιατρικό τσεκ-άπ. Ο όμηρος είναι ο υπουργός εσωτερικών της χώρας Τζιόζι Ουλουινακαουβάντρα και απελευθερώθηκε αφού παραπονέθηκε ότι είχε πόνους στο στήθος, αλλά μετά τις ιατρικές εξετάσεις ξαναγύρισε στο κτίριο του κοινοβουλίου.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.