Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Εγινε το πρώτο βήμα συμφιλίωσης Νότιας - Βόρειας Κορέας
Εγινε το πρώτο βήμα συμφιλίωσης Νότιας - Βόρειας Κορέας

(15/06/2000 10.00 GMT)

Τέλος ιστορικής επίσκεψης του Νοτιοκορεάτη προέδρου στην Β. Κορέα
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε Τζούνγκ επιστρέφει στην χώρα του μετά την ιστορική τριήμερη συνάντηση κορυφής που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Τζόνγκ Ιλ στην Πιόνγκ-Γιάνγκ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας πήγε και πάλι στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετήσει τον πρόεδρο Κιμ, ενώ πλήθος κόσμου τραγουδούσε και επευφημούσε τους δύο ηγέτες. Σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές η σύνοδος είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, αφού οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία που δεσμεύει τις δύο χώρες να εργαστούν για την συμφιλίωση και την μελλοντική επανένωση τους.

Η Γερμανία αντικρύζει το μέλλον χωρίς πυρηνικά εργοστάσια
Στην Γερμανία η κυβέρνηση και οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει την σταδιακή παύση της λειτουργίας όλων των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας της χώρας μέχρι το έτος 2025. Με την συμφωνία που ανακοίνωσε ο καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, η Γερμανία καθίσταται η πρώτη μεγάλη βιομηχανική δύναμη που απαρνείται την πυρηνική ενέργεια.

Ζιμπάμπουε: Κατάσχεση ξένων εταιρειών προμηνύει ο πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε είπε ότι η κυβέρνησή του θα απαλλοτριώσει αλλοδαπές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα του και θα τις παραδώσει στους αυτόχθονες κατοίκους, μετά από τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες την επόμενη εβδομάδα. Ο κύριος Μουγκάμπε είπε ότι μετά την αναδιανομή των εκατοντάδων αγροκτημάτων που ανήκαν σε λευκούς ιδιοκτήτες, τα ορυχεία χρυσού, χαλκού και σιδήρου θα περάσουν επίσης στα χέρια των Αφρικανών κατοίκων.

Αφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο
Φθάνει σήμερα το βράδυ στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο με αποστολή την τελική προετοιμασία για τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγις συνομιλιών για το Κυπριακό που ξεκινά στις 5 Ιουλίου στην Γενεύη. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ερωτηματικά για τη στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες μετά την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο.

Εκκληση Χόλμπρουκ για αναδιάρθρωση κυανόκρανων του ΟΗΕ
Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έκανε έκκληση για μια ριζική αναδιάρθρωση των διεθνών ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Ο κύριος Χόλμπρουκ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται μια πιο επαγγελματική στρατιωτική δύναμη, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο αποτυχιών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Σημείωσε δε ότι καμμία στρατιωτική δύναμη δεν θα πήγαινε στο θέρετρο των επιχειρήσεων με τις διοικητικές και επικοινωνιακές δομές που χρησιμοποίησαν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ.

Επίσκεψη Αραφάτ στην Ουάσιγκτον
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ έφτασε στην Ουάσιγκτον, όπου αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον. Λίγο πριν την άφιξη Αραφάτ, οι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην αεροπορική βάση Μπόλινγκ, κοντά στην Ουάσιγκτον. Οι Παλαιστίνιοι  διαπραγματευτές διαμαρτυρήθηκαν γιατί όπως λένε οι Ισραηλινοί ομόλογοί τους δεν σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες για την επόμενη φάση αποχώρησης των στρατευμάτων τους από την δυτική όχθη του Ιορδάνη.

ΟΗΕ: Διεθνείς κυρώσεις κατά Βιρμανίας
Η σύνοδος του ΟΗΕ που έγινε στην Γενεύη για εξεταστεί το φαινόμενο της καταναγκαστικής εργασίας ενέκρινε την λήψη μέτρων εναντίον του καθεστώτος της Βιρμανίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας έδωσε στο στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας διορία πέντε  μηνών για να σταματήσει την χρήση καταναγκαστικής εργασίας, μετά την παρέλευση της οποίας θα αντιμετωπίσει διεθνείς κυρώσεις.

Καταστροφικές πλημμύρες στην Χιλή
Στην Χιλή χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας Σαντιάγκο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους,  μετά από εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Η κυβέρνηση άνοιξε τα καταφύγια εκτάκτου ανάγκης στις συνοικίες που υπέστησαν τις περισσότερες ζημιές από τις βροχοπτώσεις, που σύμφωνα με ανταποκριτές είναι οι μεγαλύτερες την τελευταία εικοσαετία.

Χαβάη: Νόμιμη η χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς
Η Χαβάη έγινε η πρώτη Αμερικανική πολιτεία που πέρασε νόμο για την αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Ο κυβερνήτης της Χαβάης υπέγραψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτρέπεται σε ασθενείς να παίρνουν παραπεμπτικό σημείωμα από τον γιατρό τους για χρήση μαριχουάνας. Τα ονόματα των ασθενών θα γράφονται και σε δημόσιο αρχείο που έτσι θα αποφεύγουν την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ολιγόωρη απελευθέρωση ομήρου στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι οι ένοπλοι που εξακολουθούν να κρατούν ομήρους μέσα στο κοινοβούλιο τον πρωθυπουργό και 30 μέλη της κυβέρνησής, απελευθέρωσαν για λίγες ώρες έναν από τους ομήρους για να υποβληθεί σε ιατρικό τσεκ-άπ. Ο όμηρος είναι ο υπουργός εσωτερικών της χώρας Τζιόζι Ουλουινακαουβάντρα και απελευθερώθηκε αφού παραπονέθηκε ότι είχε πόνους στο στήθος, αλλά μετά τις ιατρικές εξετάσεις ξαναγύρισε στο κτίριο του κοινοβουλίου.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.