Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Νέες προοπτικές στη σχήσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας
Νέες προοπτικές στη σχήσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας

(14/06/2000 18.30 GMT)

Συμφωνία Βόρειου και Νοτίου Κορέας
Επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Σεούλ επηύθυνε προς τον  πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο νοτιοκορεάτης ομόλογος του Κιμ Ντάε Γιούνγκ κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών των δύο ηγετών. Σήμερα, επίσης, οι πρόεδροι των έως πρόσφατα άσπονδων εχθρών, συνήψαν συμφωνία για μια σειρά σημαντικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων η αποκλιμάκωση της έντασης και η επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν μετα την δίαιρεση της Κορέας στα δύο, πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Συνομιλίες για την διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης
Αξιωματούχοι απο την Ευρωπαική Ενωση και από τις έξη υπό ένταξη χώρες- Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Σλοβενία και Κύπρο- ξεκίνησαν σήμερα συνομιλίες για την διεύρυνση της Κοινότητας. Βασικό θέμα είναι οι αγροτικές επιδοτήσεις που δεν είναι δυνατον να δοθούν νωρίτερα του 2006. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για ωρισμένες από τις χώρες αυτές που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ευρωπαική Ενωση, το αργότερο, εως το 2003.

Διαδηλώσεις κατα του ΟΟΣΑ στην Ιταλία
Η αστυνομία στην Μπολώνια της Ιταλίας συνεκρούσθει με διαδηλωτές που επεχείρησαν να διακόψουν τις εργασίες  της διάσκεψης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Είναι η τρίτη φορά φέτος που πραγματοποιούνται τόσο μαζικές διαδηλώσεις κατά την παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Συμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τρία άτομα τραυματιστηκαν.

Persona non grata για τον ΟΗΕ ο Σαλί Μπερίσα
Ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια εισόδου στον ηγέτη της αλβανικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα. Οι φρουροί τών συνόρων, πήραν σαφή διαταγή από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ να μην επιτρέψουν στον κ. Μπερίσα την είσοδο στην επαρχία. Εκπρόσωπος του κ. Κουσνέρ δήλωσε πως υπό τήν παρούσα έκρυθμη κατάσταση η παρουσία του Σαλί Μπερίσα στο Κοσυφοπέδιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ασφάλειά της.

Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Επαναλαμβάνονται από σήμερα στην Ουάσινγκτων οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό, μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινίων διαπραγματευτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της και γι αυτό απαιτείται σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, κάλεσε τον διάδοχο του εκλειπόντος προέδρου της Συρίας, Μπάσαρ Αλ Ασάντ, να συνεισφέρει έμπρακτα στην εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή. Στην Ουάσινγκτων, εξάλλου, αναμένεται αύριο και ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, για συνομιλίες με τον αμερικανό πρέοδρο Μπιλ Κλίντον.

Ψήφος στην Ευρωβουλή για τις συσκευασίες  τσιγάρων
Σαφέστερες και πιο ευκρινείς προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του καπνίσματος θα αναγράφονται πάνω στα πακέττα τσιγάρων. Αυτό προβλέπει ειδική διάταξη της Ευρωπαικής Ενωσης που ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συμφωνα με την νέα οδηγία, κάθε πακέτο τσιγάρα θα καλύπτεται απο μια προειδοποιητική πινακίδα που θα καταλαμβάνει το 40% της επιφανείας του και θα αναγράφει : "Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο 500.000 ευρωπαίους. Επιπλέον το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική ανικανότητα".

Στη Γερμανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Αφίχθει στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μετα διημερη επίσκεψη του στην Ισπανία. Κατά τήν σύντομη ευρωπαική του περιοδεία, ο κ. Πούτιν θά επισκεφθεί και την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας. Στόχος του ρώσου ηγέτη είναι η προσέλκυση επενδύσεων από τήν Ευρώπη.

Ρωσία: Σύλληψη μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης
Συνελήφθη στην Μόσχα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου Ρωσικού ιδιωτικού ομίλου στον χώρο των μέσων ενημέρωσης Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι κατηγορούμενοςι για υπεξαίρεση κρατικής ιδιοκτησίας, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος Γκουζίνσκι είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού NTV που ασκεί συχνά κριτική στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή.

Νεκρός ρώσος στρατηγός στην Τσετσενία
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εσωτερικών είπε ότι το πτώμα που βρέθηκε σε ορεινή περιοχή της Τσετσενίας τον περασμένο Μάρτιομ ανήκει στον ρώσο στρατηγό Γενέντυ Σπιγκούν που είχε απαχθεί από τους τσετσένους αντάρτες τον περασμένο χρόνο.

Για παραβίασεις ανθρωπινων δικαιωμάτων κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστεία ωρισμένες ευρωπαϊκές χώρες
Σε έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, η Διεθνής Αμνηστεία επεκρίνει έντονα ωρισμένες ευρωπαικές χώρες, για τις κακές επιδόσεις τους στον τομέα αυτό. Τα πυρά κατευθύνται κυρίως προς την Ρωσία, για την πολιτική της έναντι της Τσετσενίας και της αλβανικής κοινότητας του Κοσυφοπεδίου για τις επιθέσεις της εναντίον Σέρβων της επαρχίας

Απέλαση Μεχμέτ Αλί Ακτσά στην Τουρκία
Στην Τουρκία μεταφέρθηκε μετά την απέλασή του από τις ιταλικές αρχές, ο Μεχμέτ Αλί Ακτσά, ο άνθρωπος που το 1981 απεπειράθει να  δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο 2ο. Προηγουμένως η Ιταλική κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη σε παλαιότερο αίτημα του Ποντίφηκα, απένειμε χάρη στον κύριο Ακτσά για το υπόλοιπο της ισόβιας ποινής κάθειρξής του. Στην γενέτειρα του, ο Μεχμέτ Αλί Ακτσά κατηγορείται για την δολοφονία ενός τούρκου δημοσιογράφου το 1979.

Ερευνα για εξαφάνιση πυρηνικών πληροφοριών από το Λος Αλαμος
Αμερικανοί αξιωματούχοι που ερευνούν την εξαφάνιση διαβαθμισμένων πληροφοριών από το εργαστήριο πυρηνικών όπλων του Λος Αλαμος, στο Νέο Μεξικό, ανακοίνωσαν ότι όλο το προσωπικό του εργαστηρίου θα υποβληθεί σε εξέταση με ορό της αλήθειας. Δύο σκληροί δίσκοι υπολογιστών, που περιείχαν τις μυστικές πληροφορίες, εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης εκκένωσης του εργαστηρίου που έγινε όταν αυτό απειλείτο από δασική πυρκαγιά.

Συμφωνία στρατού - συγγενών αγνοουμένων στην Χιλή
Στην Χιλή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του στρατού και των συγγενών των αγνοουμένων -θυμάτων του καθεστώτος Πινοσέτ έφτασαν στο τελικό τους στάδιο. Ανταποκριτές λένε ότι είναι πιθανό να διακριβωθεί τί απέγιναν μερικά από τα χίλια άτομα που "εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια ισχύος του στρατιωτικού νόμου.   Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα παρέχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι ενώ θα διατηρηθεί η ανωνυμία των αξιωματικών που θα δίνουν τις πληροφορίες. Ο Χιλιανός πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος χαιρέτησε την συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς της ως μεγάλο βήμα προς την εθνική συμφιλίωση.
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.