Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας
Δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας

(14/06/2000 13.00 GMT)

Συνεχίζονται οι ιστορικές συνομιλίες Νότιας - Βόρειας Κορέας
Σε συμφωνία κατέληξαν η Βόρειος και Νότιος Κορέα σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων η αποκλιμάκωση της έντασης και η επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν μετα την δίαιρεση της Κορέας στα δύο, πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες.
Στην αρχή της σημερινής συνάντησης ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ χαρακτήρισε, γελώντας, ως ανακριβείς τις φήμες των Δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι αποφεύγει την δημοσιότητα, αφού -όπως είπε κοροιδευτικά, έχει ταξιδέψει στην Κίνα, στην Ινδονησία και επιπλέον συναντάται για δυό ημέρες τώρα με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Κιμ Ντάε Γίουνγκ..

Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Επαναλαμβάνονται από σήμερα στην Ουάσινγκτων οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό, μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινίων διαπραγματευτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της και γι αυτό απαιτείται σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, κάλεσε τον διάδοχο του εκλειπόντος προέδρου της Συρίας, Μπάσαρ Αλ Ασάντ, να συνεισφέρει έμπρακτα στην εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή. Στην Ουάσινγκτων, εξάλλου, αναμένεται αύριο και ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, για συνομιλίες με τον αμερικανό πρέοδρο Μπιλ Κλίντον.

Ψήφος στην Ευρωβουλή για τις συσκευασίες  τσιγάρων
Σαφέστερες και πιο ευκρινείς προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του καπνίσματος θα αναγράφονται πάνω στα πακέττα τσιγάρων. Αυτό προβλέπει ειδική διάταξη της Ευρωπαικής Ενωσης που ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συμφωνα με την νέα οδηγία, κάθε πακέτο τσιγάρα θα καλύπτεται απο μια προειδοποιητική πινακίδα που θα καταλαμβάνει το 40% της επιφανείας του και θα αναγράφει : "Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο 500.000 ευρωπαίους. Επιπλέον το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική ανικανότητα".

Η Αιθιοπία ανακαταλαμβάνει πόλη στρατηγικής σημασίας
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε την ανακατάληψη της πόλης Τεσενέϋ στην δυτική Ερυθραία, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ερυθραίας, ότι διατηρούσε υπό τον έλεγχο της την εν λόγω περιοχή. Παράλληλα και η Ερυθραία ανακοίνωσε την ανακατάληψη της πόλης Γκουλούχ ενώ, όπως διατείνεται, το πυροβολικό της σφυροκοπά το λιμάνι Ασσάμπ, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Απέλαση Μεχμέτ Αλί Ακτσά στην Τουρκία
Στην Τουρκία μεταφέρθηκε μετά την απέλασή του από τις ιταλικές αρχές, ο Μεχμέτ Αλί Ακτσά, ο άνθρωπος που το 1981 απεπειράθει να  δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο 2ο. Προηγουμένως η Ιταλική κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη σε παλαιότερο αίτημα του Ποντίφηκα, απένειμε χάρη στον κύριο Ακτσά για το υπόλοιπο της ισόβιας ποινής κάθειρξής του. Στην γενέτειρα του, ο Μεχμέτ Αλί Ακτσά κατηγορείται για την δολοφονία ενός τούρκου δημοσιογράφου το 1979.

Ρωσία: Σύλληψη μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης
Συνελήφθη στην Μόσχα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου Ρωσικού ιδιωτικού ομίλου στον χώρο των μέσων ενημέρωσης Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι κατηγορούμενοςι για υπεξαίρεση κρατικής ιδιοκτησίας, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος Γκουζίνσκι είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού NTV που ασκεί συχνά κριτική στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή.  Από την Ισπανία όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, ο κ. Πούτιν  αρνήθηκε ότι η σύλληψη του Γκουζίνσκυ έχει πολιτικά κίνητρα.

Ερευνα για εξαφάνιση πυρηνικών πληροφοριών από το Λος Αλαμος
Αμερικανοί αξιωματούχοι που ερευνούν την εξαφάνιση διαβαθμισμένων πληροφοριών από το εργαστήριο πυρηνικών όπλων του Λος Αλαμος, στο Νέο Μεξικό, ανακοίνωσαν ότι όλο το προσωπικό του εργαστηρίου θα υποβληθεί σε εξέταση με ορό της αλήθειας. Δύο σκληροί δίσκοι υπολογιστών, που περιείχαν τις μυστικές πληροφορίες, εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης εκκένωσης του εργαστηρίου που έγινε όταν αυτό απειλείτο από δασική πυρκαγιά.

Συμφωνία στρατού - συγγενών αγνοουμένων στην Χιλή
Στην Χιλή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του στρατού και των συγγενών των αγνοουμένων -θυμάτων του καθεστώτος Πινοσέτ έφτασαν στο τελικό τους στάδιο. Ανταποκριτές λένε ότι είναι πιθανό να διακριβωθεί τί απέγιναν μερικά από τα χίλια άτομα που "εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια ισχύος του στρατιωτικού νόμου.   Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα παρέχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι ενώ θα διατηρηθεί η ανωνυμία των αξιωματικών που θα δίνουν τις πληροφορίες. Ο Χιλιανός πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος χαιρέτησε την συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς της ως μεγάλο βήμα προς την εθνική συμφιλίωση.

Σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς καταγγέλουν πρώην οπαδοί του Χάρε Κρίσνα
Το κίνημα Χάρε Κρίσνα είναι σε γενικές γραμμές γνωστό ως μια θρησκευτική τάση που διακηρύττει την απλή ζωή και την αναζήτηση της ευτυχίας μέσα από την αυτοσυγκέντρωση και την προσευχή. Τα ξυρισμένα κεφάλια και οι πορτοκαλιες ρόμπες είναι τα χαρακτηριστικά των Χάρε Κρίσνα που έως σήμερα, τουλάχιστον, έδιναν μία αν μη τι άλλο ακίνδυνη και φιλειρηνική εικόνα. Οπως
αποκαλύπτεται, όμως, από καταγγελίες που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, πίσω από την βιτρίνα, η οργάνωση Χαρε Κρίσνα είναι εντελώς το αντίθετο απ αυτό που δείχνει... Μια ομάδα, πρώην μελών του κινήματος,  καταγγέλει ότι κατά την διάρκεια της μαθητείας τους στα σχολεία της οργάνωσης-- στις δεκαετίες 70 και 80-- υπέστησαν επανειλλημένα σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση. Οι καταγγέλοντες λένε ακόμα, ότι νεαρά κορίτσια προσφέρονταν ως λάβαρα σε ηλικιωμένους χορηγούς, πως οι μαθητευόμενοι στερούνταν κάθε ιατρική περίθαλψη σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών και πως οι περισσότεροι υπέκειντο σε μαστιγώσεις τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα.

Παραίτηση του πρωθυπουργού στα νησιά του Σολομώντα
Ο πρωθυπουργός των νησιών του Σολομώντα Μπαρτόλομιου Ουλουφαάλου υπέβαλλε την παραίτησή του, μία ημέρα πριν την κοινοβουλευτική συζήτηση ψήφου δυσπιστίας εναντίον του. Ο κύριος Ουλουφαάλου -που είχε κρατηθεί όμηρος την προηγούμενη εβδομάδα από αντάρτες που ζητούσαν την πτώση της κυβέρνησής του, δήλωσε ότι παραιτήθηκε για να σώσει την χώρα από νέα περιστατικά εθνοτικής βίας.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.