Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Χιλιάδες Σύροι πολίτες συμμετέχουν στην κηδεία του Χαφέζ Αλ Ασαντ
Χιλιάδες Σύροι πολίτες συμμετέχουν στην κηδεία του Χαφέζ Αλ Ασαντ

(13/06/2000 06:00 GMT)

Κηδεία Ασαντ στην Δαμασκό
Πραγματοποιείται στην Δαμασκό η κηδεία του εκλιπόντος προέδρου Χαφέζ Αλ Ασαντ. Χιλιάδες πολίτες έχουν γεμίσει τους δρόμους και τις πλατείες της Συριακής πρωτεύουσας εκφράζοντας με συνθήματα την οδύνη τους για τον θάνατο του "λέοντα της Δαμασκού" όπως ήταν γνωστός ο Χαφέζ Αλ Ασαντ στον Αραβικό κόσμο. Μεγάλος αριθμός ξένων επισήμων παραβρίσκεται στην κηδεία, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ και η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράϊτ.

Αμφισβήτηση του διαδόχου Ασαντ
Καθώς η Συρία κηδεύει σήμερα τον Χαφέζ Αλ Ασαντ, η ενέργεια του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ να τοποθετήσει τον Μπασάρ Αλ Ασαντ στην θέση του εκλιπόντος πατέρα του αμφισβητήθηκε ως αντισυνταγματική από τον αδελφό του εκλιπόντος, Ριφάατ. Με δήλωσή του από την Ευρώπη όπου βρίσκεται εξόριστος, ο Ριφάατ Αλ Ασαντ υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί "διορθωτικού" όπως είπε, κινήματος με σκοπό την επαναφορά της δημοκρατίας και ελευθερίας στην Συρία.

Ιστορική συνάντηση ηγετών Νοτίου και Βορείου Κορέας.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Κίμ Ντάε Τζούνγκ βρίσκεται στην Βορειοκορεατική πρωτεύουσα Πιόνγκ-Γιάνγκ για την πρώτη στην ιστορία συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Ο κύριος Κίμ έγινε δεκτός κατά την διάρκεια μεγαλοπρεπούς τελετής από τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κίμ Ιλ Σούνγκ. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στην Βόρειο Κορέα θα απαλείψει την απειλή πολέμου από την Κορεατική χερσόνησο και θα προετοιμάσει τον δρόμο της συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δηλώσεις Ολμπράϊτ για κατηγορίες Γούλσεϊ κατά Ελλάδας
Η Αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες τις οποίες διετύπωσε ο πρώην επικεφαλής της CIA Τζέϊμς Γούλσεϊ, σύμφωνα με τις οποίες Ελληνες πολιτικοί έχουν στοιχεία γιά την οργάνωση 17 Νοέμβρη. Διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών Μαντλήν Ολμπράϊτ, η κυβέρνηση Κλίντον δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει την επιβολή οποιωνδήποτε κυρώσεων κατά της χώρας μας.

Κριτική της K-For από Κίνα και Γιουγκοσλαβία
Ο πρόεδρος του Κινεζικού Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Λί Πενγκ είχε συνομιλίες με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι. Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες έκαναν έκκληση για την απόσυρση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης από το Κοσσυφοπέδιο. Το κοινό ανακοινωθές σημειώνει ότι τα υπό Νατοϊκή διοίκηση στρατεύματα απέτυχαν να αποτρέψουν την γενοκτονία-όπως λέει, των όσων δεν είναι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο, και προτείνει την αντικατάσταση της Κ Φόρ από Σερβικές δυνάμεις.

Εξαφάνιση μυστικών από Αμερικανικό πυρηνικό εργαστήριο
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διενεργεί επείγουσα έρευνα σχετικά με την εξαφάνιση διαβαθμισμένων πληροφοριών από το εργαστήριο πυρηνικών όπλων στο Λος Αλαμος του Νέου Μεξικού. Ο διευθυντής του εργαστηρίου Τζόν Μπράουνι είπε ότι οι αρχές θεωρούν την απώλεια αυτή πυρηνικών μυστικών ως εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα και κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας New York Times οι πληροφορίες περιέχονταν σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών που ήταν κλειδωμένοι σε θησαυροφυλάκιο.

Συνομιλίες Κοέν - Πούτιν στην Μόσχα
Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Γουίλιαμ Κοέν θα έχει σήμερα συνομιλίες στην Μόσχα  σχετικά με Ρωσική εναλλακτική πρόταση στο προτεινόμενο από τις ΗΠΑ πρόγραμμα για ανάπτυξη αντιπυραυλικής άμυνας. Ο κύριος Κοέν δήλωσε ότι ελπίζει να μάθει περισσότερα για την Ρωσική πρόταση κατά την διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αιματηρή ενέδρα στο Μεξικό
Ένοπλοι στο ομόσπονδο κρατίδιο Τσιάπας, στο Νότιο Μεξικό σκότωσαν επτά αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλους δύο κατά την διάρκεια ενέδρας. Οι αρχές λένε ότι διεξάγουν τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών στην περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση.

Καταδίκη Ρουάντας και Ουγκάντας από ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Δημοκρατία του Κονγκό, μεταξύ στρατευμάτων της Ρουάντα και της Ουγκάντα. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προκάλεσαν βαρειές απώλειες σε αμάχους, στην πόλη Κισανγκάνι, όταν έστρεψαν τα όπλα τους κατ' αλλήλων, παραβιάζοντας προηγούμενη συμφωνία αποχώρησής τους από την περιοχή.

Αγωγή κυβέρνησης ΗΠΑ κατά πιστωτικών καρτών
Άρχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκδίκαση αγωγής του Αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης, που στρέφεται κατά των εταιρειών πιστωτικών καρτών Βίζα και Μάστερκαρντ για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κατηγόρησε τις εταιρείες Βίζα και Μάστερκαρντ ότι εμποδίζουν τις τράπεζες να συνεργαστούν με άλλες ανταγωνιστικές πιστωτικές κάρτες, επιβάλλουν δε κυρώσεις σε περίπτωση μή συμμόρφωσης τους.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.