Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Συρία: Πένθος για τον θάνατο Ασαντ, υποστήριξη στον γιό του Μπασάρ
Συρία: Πένθος για τον θάνατο Ασαντ, υποστήριξη στον γιό του Μπασάρ

(12/06/2000 13.00 GMT)

Πενθεί η Συρία τον θάνατο του Χαφέζ Αλ Ασάντ
Στην Δαμασκό χιλιάδες άτομα, ανεμίζοντας μαύρες σημαίες,  συμμετέχουν σε πορείες εις μνήμη του εκλειπόντος προέδρου Χαφέζ Αλ Ασάντ.  Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε διάγγελμα του υπουργού άμυνας, στρατηγού Μουσταφά Τλας, στο οποίο εκφράζεται η αμέριστη υποστήριξη του στρατεύματος προς τον διάδοχο και υιό του εκλειπόντος, Μπασάρ Αλ Ασαντ. Εν τω μεταξύ, άρχισαν να φθάνουν στην Δαμασκό, για την κηδεία του Χαφέζ Αλ Ασαντ, ξένοι ηγέτες και αντιπροσωπείες. Πρώτος αφίχθει, χθες, ο πρόεδρος του Λιβάνου και αναμένονται οι πρόεδροι της Αιγύπτου, του Ιράν, της Παλαιστίνης καθως και οι βασιλείς της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας. Από τις δυτικές χώρες, η μόνη που θα εκπροσωπηθεί σε προεδρικό επίπεδο, είναι η Γαλλία. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία θα εκπροσωπηθούν με τους υπουργούς εξωτερικών. Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, για περισσότερα από 30 χρόνια, ο πρόεδρος Χαφέζ Αλ Ασάντ ήταν για τη Δύση, ενας στυγνός δικτάτορας και υποστηρικτής της τρομοκρατίας.
 
Πολλαπλά ερμηνευόμενο είναι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο
Ως επιβεβαίωση της πολιτικής τους εκτιμούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, οι δύο αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις. Οι εκλογές ήταν, συμφωνα με τους ανταποκριτές, ενα είδους δημοψήφισμα για την μελλοντική πορεία του Μαυροβουνίου, συγκεκριμένα δε αν  θα επιχειρήσει να ανεξαρτητοποιηθεί ή θα εξακολουθήσει να παραμένει τμήμα της γιουγκοσλαβική επικράτεια. Στην πρωτεύουσα, Ποντγκορίτσα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί το κάμμα του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος πόλη,  Χερτσέκ Νόβι,  ελέγχεται από το κόμμα του Μομίρ Μπουλάτοβιτς, στενού συνεργάτη του γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,

Επίσκεψη Πένγκ στο Βελιγράδι
Ο πρόεδρος του Εθνικού Λαικού Κονγκρέσου της Κίνας Λι Πενγκ, που επισκέπτεται την Γιουγκοσλαβία, θα εκφωνήσει λόγο στο κοινοβούλιο, στο Βελιγράδι. Ο κ. Πενγκ,πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, στην διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί και με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και το Πεκίνο έχουν, μετά την στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, γίνει περισσότερο θερμές απ ότι ήταν στο παρελθον, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒΣ. Μάλιστα ο κινέζος ηγέτης, δεν εφείσθει επαίνων σε χθεσινή δημόσια ομιλία του για το θάρρος του γιουγκοσλαβικού λαού ενάντια στην βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον του.

Απολογία της στρατιωτικής ηγεσίας των Φίτζι στους πραξικοπηματίες
Η ηγεσία του στρατού στα νησιά Φίτζι, ζήτησε συγνώμη από τον πραξικοπηματία Τζώρτζ Σπέιτ, για το γεγονός ότι ωρισμένοι στρατιώτες από την φρουρά του κοινοβουλίου, άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο πραξικοπηματίας, που ως γνωστόν κρατά εδά και πολλές ημέρες ως ομήρους, τριάντα κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανάμεσα τους και τον πρωθυπουργό της χώρας. Στρατιωτικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το συμβάν ως τρομερο λάθος και λανθασμένη εκτίμηση εκ μέρους ωρισμένων φρουρών. Εκπρόσωπος του  Τζωρτζ Σπέιτ κατηγόρησε την ηγεσία του στρατού  για απόπειρα δολοφονίας. Ας σημειωθεί ότι οι στρατιώτες συνέλαβαν τους επιβάτες ενός δεύτερου αυτοκινήτου που ακολουθούσε τον Σπέιτ, για να τους αφήσουν αμέσως ελέυθερους

Δυο ρώσοι στρατιώτες νεκροί από βομβιστική επίθεση τσετσένων ανταρτών
Ρωσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον θάνατο δυο ρώσων στρατιωτών απο επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόσνυ. Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στους τσετσένους αντάρτες είχαν αναφερθεί σε τέσσερις νεκρούς απο βόμβα που εξεράγει χθες σε ρωσικο στρατιωτικό οχημα. Στο μεταξύ συνεχιζονται στο Γκρόσνυ οι σποραδικές εκδηλώσεις βίας παρόλο που οι ρωσσικές αρχές επιμένουν πως έχουν τον απόλυτο έλεγχο της πόλης.

Εκρηξη βίας στην Ινδία
Τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν στην ινδική επαρχία Μπιχάρ, σε μια ακόμα έκρηξη βίας στην περιοχή. Τα θύματα ανήκαν στην ανώτερη κοινωνική τάξη των Ινδουιστών και δολοφονήθηκαν από ομάδα πενήντα ενόπλων που επέδραμαν σε αγροτική κοινότητα στην περιοχή Ναουάντα σήμερα τα ξημερώματα και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά.

Ο ΟΗΕ εξετάζει την κατάσταση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων απο την Ερυθραία
Στο Σουδαν βρίσκεται η Υπάτη Αρμοστής για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ Σαντάκο Ογκάτα για να εκτιμήσει την κατάσταση που εχει δημιουργηθεί από την μαζική συρροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ερυθραία που έχουν καταφύγει στο ανατολικό Σουδάν λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης Αιθιοπίας-Ερυθραίας.

Χάος στο ανατολικό Κογκό από τις συγκρούσεις Ουγκάντας-Ρουάντας
Οργανώσεις αρωγής στην πόλη Κισανγκάνι στο ανατολικο Κογκό, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αρωγή τών θυμάτων των πολυήμερων  συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της Ουγκάντα και της Ρουάντα. Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής που την είχαν εγκαταλείψει ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα, επιστρέφουν πίσω και αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσκολες καταστάσεις, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒΣ. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι με συντρίμια ενώ τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγίειας δεν μπορουν να ανταποκρίθουν στον μεγάλο αριθμό τραυματιών Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των πολιτών που εχουν χάσει την ζωή τους απο τις συγκρούσεις, ξεπερνά τους 250.

Για παραβίαση της αντι-μονοπωλιακής νομοθεσίας κατηγορούνται οι εταιρίες Visa και Mastercard
Με την κατηγορία της παραβίασης του αντιμονοπωλιακού νόμου προσάγονται σήμερα σε δικη, στις ΗΠΑ, οι εταιρίες Visa και Mastercard, ιδιοκτήτριες των ομώνυμων πιστωτικών καρτών. Η προσφυγή γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την δικαστική απόφαση που προβλέπει τον κατακερματισμό της εταιρίαςMicrosoft με παρόμοια κατηγορία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τόσο η Visa όσο και η Mastercard, ελέγχονται από έναν όμιλο τραπεζών.

Επιστολές με ραδιενεργό υλικό λαμβάνουν ιάπωνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι
Η αστυνομία στην Ιαπωνία διερευνά υπόθεση αποστολής φακέλων που περιέχουν μικρή ποσότητα ραδιενεργού σκόνης. Οι επιστολές είχαν παραλήπτη τον  πρωθυπουργά της χώρας καθώς και μια σειρά κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, Κυόντο, οι πόσοτητες του ραδιενεργου υλικού είναι πάρα πολύ μικρες και δεν συνιστουν απειλή για τους παραλήπτες. Το πρακτορείο αναφερει ακόμα, οτι οι φάκελλοι απεστάλησαν στις αρχές του μήνα απο ταχυδρομείο στο Τόκυο και συνοδεύονται απο μήνυμα.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.