Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Η Ελληνική αστυνομία συλλέγει στοιχεία για την δολοφονίατου Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, ταξίαρχου Στήβεν Σόντερς
του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, ταξίαρχου Στήβεν Σόντερς

(08/06/2000, 14:00 GMT)
 

Δολοφονία Βρετανού διπλωμάτη στην Αθήνα
Ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος στην Αθήνα Στήβεν Σόντερς έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης με πυροβολισμούς το πρωί σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας από 2 αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα και διέφυγαν αμέσως μετά από τους πυροβολισμούς. Στο Λονδίνο το Φόρεϊν Όφις επιβεβαίωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι το θύμα ανήκει στο προσωπικό της Βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Βρετανία τονίζουν ότι το χτύπημα έχει όλα τα χαρακτηριστικά προηγουμένων τρομοκρατικών επιθέσεων της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" και αναφέρονται αναλυτικά στο παρελθόν της υπογραμμίζοντας ότι κανένα μέλος της οργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει προσαχθεί στην δικαιοσύνη. Εξάλλου, αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασκεί κριτική στις αρχές στην Ελλάδα για την τρομοκρατία.

Αποτροπιασμό εκφράζει ο Τόνι Μπλέρ για την δολοφονία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα, Στήβεν Σόντερς. Ο κ. Μπλέρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του και υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να βρεθούν οι δολοφόνοι. Ο κύριος Μπλέρ μίλησε και με τη χήρα του Στήβεν Σόντερς και χαρακτήρισε τη δολοφονία του αποτρόπαια και παράλογη τρομοκρατική πράξη. Σοκαρισμένος και εξοργισμένος δήλωσε στο BBC ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ όταν πληροφορήθηκε την δολοφονική επίθεση.

Ποιός ήταν ο δολοφονημένος Στήβεν Σόντερς
Γεννημένος το 1947 και υϊός στρατιωτικού, ο Στήβεν Σόντερς ήταν απόφοιτος της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας Sandhurst. Υπηρέτησε στο Βερολίνο, την Κύπρο, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Δυτική Γερμανία, και στο Χόνγκ Κόνγκ, τη Ζιμπάμπουε, την Αυστραλία, το Κουβέϊτ και την Ελλάδα. Συνάδελφοι του τον χαρακτηρίζουν ως επαγγελματία, αποφασιστικό και διακριτικό. Πάντα ευχάριστος και ενθουσιώδης στο αντικείμενό του, ήταν ευκρινής στον προφορικό και γραπτό του λόγο, με καθαρά και λογικά επιχειρήματα.

Δεν παραδίδει τα Ελγίνεια το Βρετανικό Μουσείο
Το Βρετανικό Μουσείο απέριψε την Ελληνική πρόταση για τερματισμό της μακροχρόνια αντιδικίας σχετικά με την τύχη των Ελγινείων που υπέβαλλε ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, πρόταση που περιλαμβάνει την περιοδική ανταλλαγή των μαρμάρων. Αλλά ο εκπρόσωπος του μουσείου Γκρέϊαμ Γκρήν ισχυρίστηκε σήμερα ενώπιον επιτροπής του Βρετανικού κοινοβουλίου ότι τα Ελγίνεια ανήκουν νόμιμα στην Βρετανία και ότι αν παραδοθούν στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στην Βρετανία.

Αντιδρά στον διαμελισμό της η Μάϊκροσοφτ
Η γιγαντιαία εταιρεία λογισμικού Μάϊκροσόφτ λέει ότι η απόφαση Αμερικανικού δικαστηρίου για τον διαμελισμό της 2 μικρότερες εταιρείες, θα έπηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στο Ίντερνετ. Ο γενικός διευθυντής της Μάϊκροσοφτ Στήβ Μπάλμερ χαρακτήρισε την απόφαση ως "μη αναγκαία επέμβαση στην αγορά" και προειδοποίησε ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Δολοφονία Σερβοβόσνιου παραστρατιωτικού διοικητή
Η αστυνομία της Βοσνίας ανακοίνωσε ότι ο πρώην Σερβοβόσνιος παραστρατιωτικός διοικητής Λιούμπισα Σάβιτς δολοφονήθηκε στην πόλη Μπιτζέλγινα το βράδυ της Τετάρτης από πυρά άγνωστων οπλοφόρων. Ο κύριος Σάβιτς  κατά την διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας ήταν διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης "Πάνθηρες", που θεωρείται υπεύθυνη για εθνικές εκκαθαρίσεις εναντίον των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Εκκένωση ξένων υπηκόων από τα νησιά Σολομώντα
Σκάφος του Αυστραλιανού πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην πρωτεύουσα των νησιών του Σολομώντα Χονιάρα, άρχισε την εκκένωση όσων ξένων υπηκόων προσπαθούν να διαφύγουν από τις φυλετικές συγκρούσεις που  συνεχίζονται στην χώρα αυτή. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπαρθόλομιου Ουλουφαάλου που εκρατείτο όμηρος επί σειρά ημερών, κάλεσε τους παραστρατιωτικούς να παραδόσουν τα όπλα τους.

Μετασεισμός στην Σουμάτρα της Ινδονησίας
Στην Ινδονησία σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Σουμάτρα, περιοχή που είχε πληγεί από μεγάλο σεισμό την Κυριακή. Υψηλόβαθμος πολιτικός άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της χώρας του για την αποτυχία να αντιδράσει άμεσα στον σεισμό της περασμένης Κυριακής. Από τον σεισμό πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Έφτασε η Ολυμπιακή φλόγα στην Αυστραλία
Η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στην Αυστραλία. Η φλόγα αναμένεται να μεταφερθεί από πάνω από 11.000 άνθρωπους μέχρι να καταλήξει στο Σίδνεϊ τον Σεπτέμβριο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.