Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ζωοφόρος του Παρθενώνα, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο
Ζωοφόρος του Παρθενώνα, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο

(05/06/2000 13.00 GMT)

Ο Γ. Παπανδρέου ζητά τα Ελγίνεια από την Βρετανική Βουλή
Ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε σήμερα το πρωί δέσμη προτάσεων και επιχειρημάτων για την επιστροφή των Ελγινείων σε κοινοβουλευτική επιτροπή του Βρετανικού κοινοβουλίου που εξετάζει το θέμα της επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών -που βρίσκονται σε Βρετανικά μουσεία, στις χώρες καταγωγής τους. Ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών είπε ότι το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να μετατραπεί από σημείο τριβής στις σχέσεις Ελλάδος- Βρετανίας σε σημείο σύγκλισης. Η ιδιοκτησία των γλυπτών είναι δευτερεύον ζήτημα είπε ο κύριος Παπανδρέου. Το πρωταρχικό θέμα για την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση του μουσείου της Ακρόπολης. Τα γλυπτά αποτ΄λούν αναπόσπαστο μέρος του μουσείου επανέλαβε ο λληνας υπουργός.

Το ECOFIN επικυρώνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ
Την ενταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση αναμένεται να επικυρώσει σημερα στο Λουξεμβούργο το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λίγες ώρες πριν την σημερινή συνεδρίαση, η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν τις χώρες που ανήκουν στην ΟΝΕ να συνεργασθούν ακόμα πιο στενά για την χάραξη της κοινής οικονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του Ευρώ.

Καταστροφικοί σεισμοί στην Σουμάτρα
Η Ινδονησία έκανε έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες την νύχτα την νήσο Σουμάτρα. Πάνω απο 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν. Ο σεισμός, που ήταν έντασης 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε την κατάρευση πολλών κτιρίων στην πόλη Μπενγκούλου της Σουμάτρας.

Το Ιράν διαψεύει τα περί ανάμειξης του στη βομβιστική επίθεση του Λόκερμπι
Το Ιράν διέψευσε τις καταγγελίες ότι αυτό σχεδίασε και όχι η Λιβύη την βομβιστική επίθεση εναντίον Αμερικανικού πολιτικού αεροσκάφους πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988. Το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS μεταδίδει ότι πήρε συνέντευξη από έναν Ιρανό αξιωματούχο, τον Αχμέντ Μπεμπαχανί, που έχει διαφύγει από το Ιράν και ζεί στην Τουρκία. Ο κύριος Μπαμπαχανί είπε σε δημοσιογράφο του CBS ότι η επίθεση στο Αμερικανικό αεροσκάφος ήταν ενέργεια αντεκδίκησης για την προηγούμενη κατάρριψη  ενός Ιρανικού αεροσκάφους από πυρά Αμεριακνικού πολεμικού πλοίου. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press, ο Μπαμπαχανί κρατείται σε μυστική τοποθεσία στη Τουρκία και ανακρίνεται απο πράκτορες της CIA.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κλίντον στην Ρωσία
Με ομιλία του στην Δούμα, την Ρωσική κάτω Βουλή ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.  Ο Αμερικανός ηγέτης εξήρε τις προσπάθειες της Μόσχας για εκσυγχρονισμό της οικονομίας και των θεσμών λέγοντας ότι επιθυμεί μια δυνατή Ρωσία που να μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά την εδαφική της επικράτεια, να διατηρεί την στρατηγική της ισχύ και να προσφέρει στον λαό της ευημερία. Ας σημειωθεί ότι κατα την χθεσινή σύνοδο κορυφής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Μόσχας στην πρόθεση της Ουάσινγκτον να αναπτύξει αμυντικό αντιβαλλιστικό σύστημα.

Τεταμένη κατάσταση στα Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι ο Τζόρτζ Σπέϊτ, αρχηγός των ενόπλων που κρατούν τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο ομήρους για 18 ημέρες, δήλωσε ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δεν θα διστάσει να εκτελέσει και τους 31 ομήρους. Εκπρόσωπος του στρατού όμως ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι έλαβαν τελεσίγραφο από τον στρατό να παραδώσουν τα όπλα τους, με αντάλλαγμα την παροχή γενικής αμνηστίας. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο αρχηγός των ανταρτών Τζόρτζ Σπέϊτ να συμπεριληφθεί στην νέα κυβέρνηση των Φίτζι.

Πραξικόπημα στα νησιά του Σολομώντα
Στα νησιά του Σολομόντα, στον νότιο Ειρηνικό ένοπλοι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους εγκαταστάσεις -κλειδιά στην πρωτεύουσα Χονιάρα και απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Μπαρτόλομιου Ουλουφαάλου. Οι αντάρτες που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν στην αυτονομιστική οργάνωση "Αετοί του Μαλαϊτάν", κρατούν όμηρο τον πρωθυπουργό από το βράδυ της Κυριακής.

Οι Ιάπωνες είναι ο μακροβιότερος και υγιέστερος λαός
Πρωταθλητές της μακροζωίας και της υγιεινής ζωής είναι οι Ιάπωνες, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγιείας. Ο μέσος όρος ζωής στην Ιαπωνία είναι πάνω από 74 χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στην παραδοσιακά χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα των Ιαπώνων. Η έρευνα κατέγραψε ότι οι δέκα χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται στην Αφρική, όπου ο μέσος όρος ζωής έπεσε δραματικά την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της επιδημίας του AIDS.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.