Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο πρόεδρος Κλίντον μίλησε για ενωμένη, δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη
Ο πρόεδρος Κλίντον μίλησε για ενωμένη, δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη

(02/06/2000 13.30 GMT)

Βράβευση και ομιλία Κλίντον στην Γερμανία
Ο πρόεδρος Κλίντον βρίσκεται στην Γερμανία, όπου τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο "Καρλομάγνος" για τη συμβολή του στην ειρήνη και την ενότητα της Ευρώπης. Μιλώντας στην τελετή απονομής ο κύριος Κλίντον ανέπτυξε το όραμά του για μία ειρηνική, ενωμένη και δημοκρατική -όπως είπε, Ευρώπη και τόνισε τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική. Επεσήμανε δε πόση σημασία έχει η υποστήριξη που θα πρέπει να δοθεί στη Ρωσία για να εδραιωθεί εκεί η σταθερότητα.  Η Μόσχα είναι ο επόμενος σταθμός του Αμερικανού προέδρου όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντιδράσεις στην συμφωνία ενόπλων - στρατού στο Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας, που κρατείται όμηρος εδώ και δύο εβδομάδες από ενόπλους απέρριψε το σχέδιο τερματισμού της κρίσης,  στο οποίο είχαν συμφωνήσει ο στρατός των Φίτζι και ο ηγέτης των ενόπλων Τζόρτζ Σπέϊτ. Το Εργατικό Κόμμα είπε ότι ο στρατός δεν νομιμοποιείται να κάνει καμία άλλη ενέργεια εκτός από το να αποκαταστήσει την έννομη τάξη. Χθές ο στρατός έκανε σειρά παραχωρήσεων στους ενόπλους προσφέροντας τους αμνηστία και μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο για τον κύριο Σπέϊτ.

Η Τουρκική Βουλή παραπέμπει τον Μεσούτ Γιλμάζ
Επιτροπή της Τουρκικής βουλής ζήτησε την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας για να αντικρούσει κατηγορίες διαφθοράς. Ο κύριος Γιλμάζ ο οποίος κατηγορείται για σοβαρά παραπτώματα σε υπόθεση αγοροπωλησίας γής στην Σμύρνη έχει αρνηθεί θέση στο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας μέχρι να αποδείξει την αθωότητα του.

Ζιμπάμπουε: Δημοσιοποίηση καταλόγου κτημάτων προς απαλλοτροίωση
Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε δημοσίευσε λίστα 804 αγροκτημάτων που ανήκουν σε λευκούς και τα οποία προτίθεται να απαλλοτροιώσει και να παραδώσει σε ακτήμονες χωρικούς. Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε στην προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα Χέραλντ μαζί με αγγελία που προσκαλεί τους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις τους στο υπουργείο γεωργίας.

Διαδηλώσεις στην Αβάνα για τον μικρό Ελιάν
Νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στην Κουβανική πρωτεύουσα Αβάνα σχετικά με την χθεσινή απόφαση Αμερικανικού δικαστηρίου που δεν άφησε τον 6χρονο Ελίαν Γκονζάλεθ να επιστρέψει αμέσως στην Κούβα. Με δήλωσή της η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι μισό εκατομμύριο γυναίκες θα διαδηλώσουν έξω από το γραφείο αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκκρεμούν ακόμα οι αποζημιώσεις των θυμάτων των Ναζί
Νέα καθυστέρηση σημειώθηκε στο πρόγραμμα αποζημίωσης όσων επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, όπου υποβάλλονταν σε καταναγκαστική εργασία. Οι συνομιλίες στο Βερολίνο απέτυχαν να επιλύσουν βασικά νομικά ζητήματα, που είχαν σχέση με τις αποζημιώσεις, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να συνεχισθούν στην Ουάσινγκτον σε δέκα περίπου ημέρες.

Θάνατος 3 Σέρβων από έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο
Στο Κοσσυφοπέδιο δύο Σέρβοι κάτοικοι σκοτώθηκαν και 3 άλλοι τραυματίσθηκαν  από έκρηξη νάρκης. ληροφορίες λένε ότι το ατύχημα συνέβη καθώς το αυτοκίνητο των θυμάτων, που πήγαιναν από το χωριό Πρέοτσε προς την πόλη Γκρατσάνιτσα, έπεσε σε ναρκοπέδιο  Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κόσοβο-Πόλγιε, ενώ η διεθνής ειρηνευτική δύναμη διεξάγει έρευνα στην περιοχή.

Επανέναρξη του διαλόγου Ισραήλ - Παλαιστινίων
Το Ισραήλ λέει ότι άρχισε εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους σε μυστική τοποθεσία. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών άρχισαν χθές το βράδυ, μία εβδομάδα μετά την διακοπή τους στην Στογχόλμη, λόγω των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών δυνάμεων στην Δυτική όχθη του Ιορδάνη.

Νέα δίκη εναντίον του πρώην Πακιστανού πρωθυπουργού
Με κατηγορίες για διαφθορά και φοροδιαφυγή προσάγεται εκ νέου σήμερα να δικαστεί ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος καταδικάστηκε πριν από δύο μήνες σε ισόβια για συνέργεια σε αεροπειρατεία και τρομοκρατία. Το σημερινό κατηγορητήριο αποτελεί μόνο μέρος αρκετών άλλων υποθέσεων διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκεται ο κύριος Σαρίφ από την στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν, που τον ανέτρεψε πέρυσι.

Έληξε η ομηρεία των παιδιών στο Λουξεμβούργο
Στο Λουξεμβούργο εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο άνδρας που κρατούσε για ένα 24ωρο περίπου 30 παιδιά νηπιαγωγείου ομήρους, μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Νωρίτερα οι δυνάμεις της αστυνομίας εξουδετέρωσαν τον ένοπλο πυροβολώντας τον δυό φορές στο κεφάλι και απελευθέρωσαν όλους τους ομήρους.

Πυρκαγιά σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης
Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Ρωσικό παρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, οι φλόγες έχουν τυλίξει μέρος του Μουσείου Τέχνης στην Αγία Πετρούπολη, μουσείο το οποίο στεγάζει ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Η φωτιά άρχισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές λίγο μετά το μεσημέρι σε πτέρυγα που ανακαινιζόταν.

Επέτειος της εκκένωσης της Δουνκέρκης
Ένας στολίσκος μίκρων πλοίων βρίσκεται καθ' οδόν από τήν Αγγλία προς τις Γαλλικές ακτές, για τον εορτασμό της εξηκοστής επετείου της εκκένωσης των συμμαχικών δυνάμεων στην αρχή τού 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Μία φρεγάτα του Βρετανικού Ναυτικού συνοδεύει το στολίσκο στην πορεία του, τιμώντας έτσι όλα τα ιδιωτικά πλοιάρια, πού βοήθησαν στην εκκένωση περίπου 300.000 στρατιωτών από την Δουνκέρκη, όπου είχαν παγιδευτεί λόγω τής προέλασης των Ναζιστικών δυνάμεων.

Πιο ευάλωτες στην ελονοσία οι έγγυες
Ερευνητές από την Γκάμπια τής Δυτικής Αφρικής ισχυρίζονται πώς έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι έγγυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ελονοσία. Οι ερευνητές λένε πώς τα κουνούπια, τα οποία μεταφέρουν το παράσιτο τής ελονοσίας έλκονται περισσότερο από τίς γυναίκες πού περιμένουν παιδί, εξαιτίας ενός χημικού στην αναπνοή των εγγύων.
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.