Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Αστυνομικός μεταφέρει μικρό όμηρο
Αστυνομικός μεταφέρει μικρό όμηρο

(02/06/2000 09.00 GMT)

Τερματίσθηκε το δράμα της ομηρίας των μικρών παιδιών στο Λουξεμβούργο
Με μια σφαίρα στο κεφάλι οι δυνάμεις της αστυνομίας του Λουξεμβούργου εξουδετέρωσαν τον ένοπλο που κρατούσε είκοσι πέντε παιδιά και τρεις δασκάλους σε νηπιαγωγείο της κωμόπολης Βάσερμπίλιγκ, κι απελευθέρωσαν όλους τους ομήρους. Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών ο ένοπλος δεν είναι νεκρός, αλλά νοσηλεύεται πολύ σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Στην όλη επιχείρηση έλαβαν μέρος και ειδικά εκπαιδευμένοι Γερμανοί αστυνομικοί.

Εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της η Τουρκία
Σε αναβάθμιση του αμυντικού της εξοπλισμού προχωρεί η Τουρκία αρχής γενομένης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρώυτερς, με την αγορά 145  μαχητικών ελικοπτέρων. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και το κόστος θα ξεπεράσει τα 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τη παραπομπή του Γιλμάζ ζητά επιτροπή της Τουρκικής βουλής
Επιτροπή της Τουρκικής βουλής ζήτησε την παραπομπή του πρώην πρωθυπυργού Μεσούτ Γιλμάζ στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας για να αντικρούσει κατηγορίες διαφθοράς. Ο κύριος Γιλμάζ ο οποίος κατηγορείται για σοβαρά παραπτώματα σε υπόθεση αγοροπωλησίας γής στην Σμύρνη έχει αρνηθεί θέση στο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας μέχρι να αποδείξει την αθοώτητα του.

Βραβείο για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Ευρώπη απονέμενεται στον Κλίντον
Ο πρόεδρος Κλίντον συνεχίζει τη περιοδία του στη Γερμανία και βρίσκεται στο Aachen για να παραλάβει το Βραβείο Καρλομάγνου το οποίο προσφέρεται για υπηρεσίες σε θέματα Ευρωπαικής ασφάλειας και Ευρωπαικής ενότητας. Ο κύριος Κλίντον είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος στον οποίο προσφέρεται το βραβείο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχωρεί αργότερα σήμερα για τη Μόσχα για τη συνάντηση κορυφής με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανησυχεί η Γερμανία για το Αμερικανικό σύστημα αντι-πυραυλικής προστασίας
Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια της Ουάσιγκτων για την ανάπτυξη του εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος. Ο κύριος Σρέντερ είπε ότι είναι σημαντικό να εξασφαλισθεί ότι η ανάπτυξη του συστήματος δεν θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία. Πάντως ο πρόεδρος Κλίντον και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ σε κοινή συνέντευξη τύπου χθές το βράδυ στο Βερολίνο συμφώνησαν  να υποστηρίξουν το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την διασφάλιση της   σταθερότητας στην Ευρώπη. Ο κύριος Σρέντερ δήλωσε ότι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να δημιουργήσουν μία ισορροπημένη σχέση με τη Ρωσία.

Οργή της Αβάνας για την απόφαση Αμερικανικού εφετείου για τον Ελιάν
Η κυβέρνηση της Κούβας αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση του Αμερικανικού Εφετείου για τον μικρό Κουβανέζο Ελιάν Γκονζάλεζ. Σε δήλωση που μεταδόθηκε απο τη κρατική τηλεόραση η Αβάνα κατηγορεί το Αμερικανικό Εφετείο ότι παραβαίνει τους δικαστικούς κανόνες γιατί δεν επιτρέπει την άμεση επιστροφή στη Κούβα του Ελιάν.  Πάντως το εφετείο αποφάσισε ότι ο Ελιάν
δεν δικαιούται να ζητήσει -μέσω των συγγενών του στο Μαϊάμι- πολιτικό άσυλο.

Για ξέπλυμα εκατομμυρίων δολλαρίων κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Πάβλο Λαζαρένκο, ο οποίος διέφυγε απο τη χώρα πέρυσι μετά τις κατηγορίες ότι καταχράσθηκε περίπου δύο εκατομμύρια δολλάρια- τώρα αντιμετωπίζει νέες κατηγοριες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο κατηγορεί τον κύριο Λαζαρένκο για συνωμοσία και για ξέπλυμα χρήματος που ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια δολλάρια - χρήματα τα οποία φέρεται ότι συγκέντρωσε απο δωροδοκίες κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Γενικές εκλογές στην Ιαπωνία
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, διέλυσε τη βουλή και προκύρηξε γενικές εκλογές για τις 25 Ιουνίου. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε περίοδο όπου τοσο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα - ο μεγαλύτερος εταίρος στη κυβέρνηση συνασπισμού - όσο και ο κύριος Μόρι συγκεντρώνουν πολύ χαμηλό ποσοστό στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Πρόοδος στις συνομιλίες στρατού - ενόπλων στο Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας και ο ηγέτης των πραξικοπηματιών George Speight συμφώνησαν να τερματίσουν τη πολιτκή κρίση που μαστίζει τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι πραξικοπηματίες συνεχίζουν να κρατούν 30 μήρους στο κτήριο της βουλής  - ανάμεσα τους και το πρωθυπουργό της χώρας. Ο κύριος Σπέϊτ είπε στο BBC ότι θα αφήσει το συμβούλιο των παραδοσιακών αρχηγών των νησιών να αποφασίσουν την προσεχή Δευτέρα εάν επιθυμούν στρατιωτική κυβένηση ή κυβέρνηση αποτελούμενη αποκλειστικά από αυτόχθονες κατοίκους.
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.