Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Στρατιώτες της Ερυθραίας υποχωρούν από τις δυτικές διαφιλονικούμενες περιοχές
Στρατιώτες της Ερυθραίας υποχωρούν από τις δυτικές διαφιλονικούμενες περιοχές
(31/05/2000 1830 GMT)

Αιθιοπικές δυνάμεις αποσύρονται από την δυτική Ερυθραία
Στην Ερυθραία ο προεδρικός εκπρόσωπος Γεμάνε Γκεμπρεμεσκέλ δήλωσε ότι τα Αιθιοπικά στρατεύματα αποσύρονται από την δυτική Ερυθραία. Η αποχώρηση γίνεται καθώς διπλωμάτες, που βρίσκονται στο Αλγέρι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας,  εξέφραζαν αισιοδοξία ότι οι εμπόλεμοι μπορεί να καταλήξουν σε συνθήκη εκεχειρίας μέσα στο επόμενο 24ωρο. Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα, ο κύριος Γκεμπρεμεσκέλ είπε ότι οι δυνάμεις της Αιθιοπίας αποσύρθηκαν από τις πόλεις Μπαρέντου και Τεσενάου, στο δυτικό μέτωπο, μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της Ερυθραίας από την περιοχή.

Η Συρία αποδέχεται ότι το Ισραήλ αποχώρησε πλήρως από τον Λίβανο
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Μέση Ανατολή Τέρζε Ρόοντ- Λάρσεν είπε πως η Συρία συμφώνησε ότι το Ισραήλ έχει αποχωρήσει πλήρως από τον Λίβανο. Μιλώντας στην Δαμασκό μετά από συνομιλίες του με τον Σύρο υπουργό εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα, ο κύριος Λάρσεν είπε ότι η Συριακή πλευρά αποδέχθηκε το περιεχόμενο έκθεσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν συμμορφωθεί με τα διεθνή καθορισμένα σύνορα.

Άκαρπες οι συνομιλίες Αμερικής - Ευρώπης για θέματα εμπορίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετέχουν στην διάσκεψη της Λισαβόνας δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα θέματα εμπορίου που έχουν προκαλέσει τριβές στις σχέσεις Αμερικής - Ευρώπης. Μετά το τέλος των συνομιλιών ο επίτροπος Εμπορίου της Κοινότητας Πασκάλ Λαμύ είπε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε θέματα όπως το εμπόριο της μπανάνας και του βοδινού κρέατος, τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και οι επιδοτήσεις για την αεροναυπηγική βιομηχανία.

Αντίδραση της Μόσχας στην βομβιστική επίθεση στην Τσετσενία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας θα δώσουν "επαρκή απάντηση" στην σημερινή βομβιστική επίθεση των Τσετσένων ανταρτών εναντίον Ρώσων αξιωματούχων. Συγκεκριμένα δύο ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι στην Τσετσενία σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Μετά την επίθεση ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου στην Τσετσενία, Νικολάϊ Κόσμαν διεξάγει -όπως ανακοινώθηκε επείγουσες έρευνες για την σύλληψη των δραστών.

Επίσκεψη Ρόμπερτσον στην Πρίστινα
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζόρτζ Ρόμπερτσον επισκέπτεται την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, ένα περίπου χρόνο μετά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ο κύριος Ρόμπερτσον είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί η εθνοτική βία στην περιοχή πριν εξαντληθεί η συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας προς τους κατοίκους της επαρχίας. 

Ωφέλιμη για επενδυτές η πρόταση για "κλείδωμα" της δραχμής
Ευνοϊκή για τους επενδυτές είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να "κλειδώσει" το ελληνικό νόμισμα σε ισοτιμία 340,75 δραχμών προς το Ευρώ, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Η οικονομολόγος της Citibank, κυρία  Μιράντα Ξαφά, θεωρεί ότι το "κλείδωμα" της δραχμής είναι μία πολύ σημαντική προοπτική για όσους κατέχουν δραχμικούς τίτλους, ενώ αναμένεται επίσης να προωθήσει τις επενδύσεις.

Μυστική επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στην Κίνα
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κίμ Τζονγκ Ίλ  πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στο Πεκίνο. Είναι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό του κυρίου Κίμ εδώ και έξη χρόνια, από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της Βορειας Κορεάς μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Ίλ Σόνγκ. Πηγές από το Πεκίνο μεταδίδουν ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έμεινε εκεί για δύο ημέρες, έχοντας συνομιλίες με Κινέζους ηγέτες.

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στο Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι ο αρχηγός των ανταρτών που κρατούν 30 άτομα ομήρους μέσα στο Κοινοβούλιο απέρριψε την τελευταία πρόταση του στρατού, σχετικά με το πρόσωπο που θα ανελάμβανε την πρωθυπουργία της χώρας. Εκπρόσωπος του ηγέτη των ανταρτών Τζόρτζ Σπέϊτ δήλωσε ότι ο υποψήφιος που πρότεινε ο στρατός δεν είναι κατάλληλος για την πρωθυπουργία.

Το Χόνγκ Κόνγκ κλείνει το τελευταίο στρατόπεδο Βιετναμέζων προσφύγων
Κλείνει σήμερα στο Χονγκ Κόνγκ ο τελευταίος καταυλισμός προσφύγων από το Βιετνάμ, των "ανθρώπων των πλοιαρίων", 25 χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων από τους πρόσφυγες στην πόλη. Μερικοί από τους 1500 εναπομείναντες πρόσφυγες αρνούνται να φύγουν από το στρατόπεδο Πίλαρ Πόϊντ, λέγοντας ότι η αποζημίωση που τους δίνεται για να βρούν στέγη δεν είναι αρκετή, λόγω των υψηλών ενοικίων.

Έρευνα της Unicef για την βία κατά γυναικών
Η Γιούνισεφ ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά βίας εναντίον γυναικών και κοριτσιών ανά τον κόσμο έχουν πάρει χαρακτήρα επιδημίας, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η διεθνής κοινότητα πριν από πέντε χρόνια, ότι θα λαμβάνονταν μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος. Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, η Γιούνισεφ λέει ότι σε μερικές χώρες ο μισός γυναικείος πληθυσμός έχει πέσει θύμα φυσικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής κακομεταχείρησης.
 
 

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.