Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Εμφανής η παρουσία του στρατού στο Φίτζι, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου
Εμφανής η παρουσία του στρατού στο Φίτζι, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου
(30/05/2000 0730 GMT)

Φίτζι: Αναστολή του συντάγματος αποφάσισαν οι στρατιωτικοί
Στα νησιά Φίτζι ο επικεφαλής των ανταρτών που κρατούν τριάντα ομήρους μέσα στο Κοινοβούλιο εδώ και δέκα ημέρες, o Τζόρζτ Σπέϊτ είπε ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του στρατού, που υπό τον νέο του ηγέτη, πλοίαρχο Φράνκ Μπαϊνιμαράμα επέβαλλε χθές τον στρατιωτικό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πλοίαρχος Μπαϊνιμαράμα προχώρησε σήμερα σε αναστολή της ισχύος του συντάγματος, που εξασφάλιζε τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του Φίτζι, αναστολή που αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των ανταρτών. Εντωμεταξύ  ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ χαρακτήρισε τον Τζόρτζ Σπέϊτ ως τρομοκράτη και προειδοποιήσε ότι εάν δεν επιστρέψουν στην δημοκρατία, θα επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στα νησιά Φίτζι.

Επίθεση Μουσουλμάνων σε χριστιανικά χωριά στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία Ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν σε χωριά στο σύμπλεγμα των Μολούκων νήσων, με αποτέλεσμα τον θάνατο 40 και τον τραυματισμό άλλων 100 ατόμων. Περίπου χίλιοι Μουσουλμάνοι οπλισμένοι με τουφέκια και μαχαίρια στο νησί Χαλμαχέρα επιτέθηκαν από την θάλασσα και την ξηρά σε Χριστιανικά χωριά, σκοτώνοντας και βάζοντας φωτιά στις οικίες των κατοίκων. Οι στρατιωτικές αρχές της Ινδονησίας λένε ότι εξετάζουν εάν πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η οργάνωση Λασκχάρ Τζιχάντ, που πρόσφατα απέστειλε στην περιοχή 2 χιλιάδες ενόπλους από την Ιάβα.

Ειρηνευτικές συνομιλίες Αιθιοπίας - Ερυθραίας
Σήμερα ανανένεται να αρχίσουν στο Αλγέρι εκ του σύννεγυς συνομιλίες η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μετά από 4 εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την προέλαση των Αιθιοπικών στρατευμάτων μέσα στο έδαφος της Ερυθραίας. Νωρίτερα η Αιθιοπία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και υποχώρησαν από την περιοχή Μπούρε, που είναι η τελευταία διαφιλινικούμενη περιοχή στα σύνορα των δύο εμπολέμων χωρών. Η Ερυθραία λέει ότι διέταξε την αποχώρηση των δυνάμεων της ανταποκρινόμενη σε κάλεσμα του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας.

Αρχή περιοδείας Κλίντον στην Ευρώπη
Με επίσκεψη στην Πορτογαλία αρχίζει σήμερα την περιοδεία του στην Ευρώπη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον. Ο κύριος Κλίντον θα συναντηθεί σήμερα με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Λισαβόνα. Θέματα των συνομιλιών θα είναι η σταθερότητα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο και ο αγώνας εναντίον της εξάπλωσης του AIDS.  Στην συνέχεια της περιοδείας του ο Αμερικανός ηγέτης αναμένεται να μεταβεί την Γερμανία, την Ουκρανία και την Ρωσία, όπου επίκεντρο των συνομιλιών του θα είναι η συνεργασία με τις χώρες αυτές στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Στρατιωτική επίθεση σε βάση ανταρτών στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες η κυβέρνηση λέει ότι δυνάμεις της κατέλαβαν την κύρια βάση εκπαίδευσης Ισλαμιστών αυτονομιστών στην περιοχή Μπούσρα, σκοτώνοντας 43 αντάρτες. Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων έγινες λίγες μίονο ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και της οργάνωσης του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου των ανταρτών.

Υπόσχεση για εκδημοκρατισμό από τον Περουβιανό πρόεδρο
Με τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον λαό του Περού, ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στον πλήρη εκδημοκρατισμό της χώρας κατά την τρίτη προεδρική του θητεία. Ο κύριος Φουτζιμόρι υπερασπίστηκε την νίκη του στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, τις οποίες χαρακτήρισε ελεύθερες και ειρηνικές, απαντώντας στις καταγγελίες του αντιπάλου του Αλεχάνδρο Τολέδο περί εκλογικής νοθείας.

Μέτρα κατά της βίας στο "Euro 2000"
Υπουργοί από την Βρετανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία συζήτησαν χθές τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των Βρετανών χούλιγκανς ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που αρχίζει σε 11 ημέρες. Η Βρετανία συμφώνησε να παράσχει στις αστυνομικές αρχές του Βελγίου και της Ολλανδίας πληροφορίες για επίδοξους ταραξίες. Εξάλλου οι διοργανωτές του πρωταθλήματος ανακοίνωσαν την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων κατά την διάρκεια του τουρνουά.

Εκλογή μεταρρυθμιστή στην προεδρία της Ιρανικής Βουλής
Στο Ιράν ο μεταρρυθμιστής Μεχντί Καρουμπί, πολιτικός σύμμαχος του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Χαταμί, εκλέχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου. Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, ο κύριος Καρούμπι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία, και αντικαθιστά τον συντηρητικό πολιτικό Αλί Ακμπάρ Νουρί.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.