Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Ο Πατριάρχης κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα
Ο Πατριάρχης κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα
(29/05/2000 1630 GMT)

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έκανε δηλώσεις για τις ταυτότητες, λέει το Φανάρι
Χαμηλώνει τους τόνους το Οικουμενικό Πατριαρχείο και διευκρινίζει ότι δεν αποτελεί επέμβαση στο ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες η δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν απειθαρχεί προς τους νόμους των κρατών όπου υπάρχουν μέλη της. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στην Κωνσταντινούπολη, Αλκης Κούρκουλας, το Φανάρι τονίζει ότι ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφερόταν στη ανωτέρω δήλωσή του στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Δεν υπάρχει δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τις ταυτότητες, λέει ο ανταποκριτής μας.

Η Αιθιοπία βομβαρδίζει αεροδρόμιο στην Ερυθραία
Η Αιθιοπία βομβάρδισε το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η επίθεση έγινε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη που έριξαν πυραύλους και στη συνέχεια βόμβες. Σύννεφο καπνού κάλυψε την περιοχή και ασθενοφόρα έσπευσαν στο αεροδρόμιο της πολεμικής αεροπορίας που είναι δίπλα στο πολιτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ακόμη πάντως δεν είναι γνωστή η έκταση των ζημιών. Οι δύο πλευρές επρόκειτο να αρχίσουν σήμερα ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αλγερία. Οι συγκρούσεις στην διετή διένεξη εντάθηκαν αυτόν τον μήνα, με την μεγάλη επίθεση της Αιθιοπίας που προέλασε στην Ερυθραία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμπλοκές εντάθηκαν στην πόλη Αντι Κεγιάχ, ογδόντα χιλιόμετρα νοτίως της Ασμάρα και πιο ανατολικά στην πόλη Μπούρε, από όπου η Ερυθραία είχε δηλώσει ότι θα αποσυρθεί.

Σύνοδος Ευρωπαικής Ενωσης-Ρωσίας στη Μόσχα
Ολοκληρώθηκαν στη Μόσχα οι συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως εποικοδομητικό διάλογο και υποσχέθηκε να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Ηταν η πρώτη σύνοδος της Ευρωπαικής Ενωσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αφότου ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Στη Μόσχα η ηγεσία της Σερβικής αντιπολίτευσης
Στη Μόσχα βρίσκονται σήμερα και τρεις ηγέτες της σρβικής αντιπολίτευσης, --ο Βούκ Ντράσκοβιτς του Κινήματος για την Σερβική Ανανέωση, ο Ζόραν Ντζίνζιτς του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Βόισλαβ Κοστουνίτσα του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τρεις καταγγέλλουν διεθνώς την φίμωση των Σερβικών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζητούν την προκήρυξη εκλογών και την υποστήριξη της Ρωσίας για ν'αλλάξει τη σκληρή στάση του το καθεστώς του Βελιγραδίου.

Ανοίγει η νέα γέφυρα στο Νόβι Σαντ
O πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, άνοιξε οδική και σιδηροδρομική γέφυρα στον Δούναβη, στην πόλη Νόβι Σαντ. Την τελετή παρακολούθησαν χιλιάδες άτομα -- ορισμένοι κρατούσαν πανώ με συνθήματα υπέρ του προέδρου -- και υπήρχε έντονη αστυνομία παρουσία, χωρίς όμως να εκδηλωθούν επεισόδια. Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι η γέφυρα είναι σύμβολο της ανασυγκρότησης της Σερβίας. Και οι τρεις γέφυρες που είχε το Νόβι Σαντ καταστράφηκαν κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Η νέα γέφυρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της Σερβίας και επανασυνδέει μεγάλες οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες.

Προς διπλωματική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου κινούνται τα Σκόπια
Ετοιμη είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια να ανοίξει διπλωματικό γραφείο σύνδεσης στο Κοσσυφοπέδιο αποδεχόμενη  έτσι τη νομική αποδέσμευση της επαρχίας από τη Σερβία. Το Βελιγράδι αντιδρά στην πρόταση αυτή του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκιοργκιέφσκι, ο οποίος επεσκέφθη το Σάββατο την Πρίστινα, την ίδια ώρα που τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης της χώρας του καταγγέλλουν ότι ο πρωθυπουργός δεν αποδέχεται την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων.

Καταγγέλλεται η δολοφονία των τριών Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο
Ο επικεφαλής της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, καταδίκασε τη δολοφονία τριών Σέρβων στο εθνοτικά μικτό χωριό Τσέρνιτσα. Οι ειρηνευτές του ΝΑΤΟ είπαν ότι οι τρεις Σέρβοι, δύο άνδρες και ένα παιδί μόλις τεσσάρων ετών, δολοφονήθηκαν την Κυριακή από ένα Αλβανικής καταγωγής οπλοφόρο, τον οποίο και καταζητούν οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο στρατός στην εξουσία στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι, ο επικεφαλής του στρατού επέβαλε στρατιωτικό νόμο, ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας από τον πρόεδρο Καμισέρε Μάρα και προειδοποίησε ότι ο στρατός δεν θα διστάσει να επιβάλει την τάξη έστω και με τη βία. Προηγουμένως είχαν κληθεί οι έφεδροι, είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία και ο στρατός είχε κατέβει στους δρόμους στην πρωτεύουσα Σούβα. Την Κυριακή σημειώθηκαν επεισόδια βίας από οπαδούς των ενόπλων ανταρτών που διέλυσαν την κυβέρνηση στις 19 Μαίου και ακόμη κρατούν τριάντα ομήρους στο Κοινοβούλιο.

Σε περιορισμό κατ'οίκον ο Σουχάρτο
Στην Ινδονησία, σε περιορισμό κατ'οίκον τέθηκε ο πρώην πρόεδρος, Σουχάρτο, τον οποίο οι αρχές ανακρίνουν για κατηγορίες διαφθοράς τα τριάντα δύο χρόνια που ήταν στην εξουσία. Ο Κος Σουχάρτο είπε ότι η κατ'οίκον κράτησή του είναι πολιτική κίνηση και μπορεί να ασκήσει έφεση.

Πολιτική νίκη για τις γυναίκες στο Κουβέιτ
Στο Κουβέιτ οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα να προσβάλλουν δικαστικά νόμο που τους απαγορεύει το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι. Γυναικείες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το σύνταγμα εγγυάται ίσα δικαιώματα για τα δύο φύλα, ενώ ο εκλογικός νόμος δίνει πολιτικά δικαιώματα μόνο στους άνδρες. Πέρυσι το Κοινοβούλιο απέρριψε διάταγμα που είχε υπογράψει ο εμίρης και υποστήριζε η κυβέρνηση και το οποίο έδινε στις γυναίκες πλήρη πολιτικά δικαιώματα.

Παραίτηση πέντε Υπουργών στην Πολωνία
Βαθαίνει η κυβερνητική κρίση στην Πολωνία, όπου παραιτήθηκαν πέντε υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Οικονομικών. Ολοι οι παραιτηθέντες ανήκουν στο κεντρο-δεξιό κόμμα της Ελευθερίας, που καταγγέλλει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά υπο τον πρωθυπουργό, Γιέρζυ Μπούζεκ που ανήκει στο κίνημα της Αλληλεγγύης και ο οποίος δεν έχει τώρα κυβερνητική πλειοψηφία.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.