Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία, θέμα της συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσσίας
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία, θέμα της συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσσίας
(29/05/2000 09.30 GMT)

Συνάντηση ηγεσιών Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ξεκίνησε στην Μόσχα η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ασκήσει έντονη κριτική στη Ρωσία για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Τσετσενία, ενώ η Ρωσία αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες της για τις προθέσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς Ανατολάς - σε χώρες που διατηρούν στενή οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία. Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι οι διαφωνίες ανάμεσά στις δύο πλευρές φαίνεται να διευρύνονται.

Στην Μόσχα βρίσκονται ηγέτες της Σερβικής αντιπολίτευσης
Οι ηγέτες των κομμάτων της Σερβικής αντιπολίτευσης βρίσκονται από χθές στην Μόσχα με σκοπό να κερδίσουν την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία μέχρι στιγμής κρατά ουδέτερη στάση για τις πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία. Όμως Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε οτι η Μόσχα οφείλει να κρατήσει ίσες αποστάσεις απο την κυβέρνηση του Βελιγραδίου και απο τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Κλιμακώνεται η ένταση στο Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι καθώς αυξάνεται η πολιτική ένταση, ο στρατός κατέλαβε εγκαταστάσεις -κλειδιά στην πρωτεύουσα Σούβα και κάλεσε όλους τους εφέδρους κάτω των 55 ετών να παρουσιαστούν στις μονάδες τους. Στρατιώτες έστησαν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου σε αποθήκες καυσίμων, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.  Τα νέα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν μετά από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθές την νύχτα στην πρωτεύουσα Σούβα, όταν οργισμένο πλήθος λεηλάτησε ένα τηλεοπτικό σταθμό.

Αιθιοπία και Ερυθραία ξεκινούν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Η Αιθιοπία και η Ερυθραία αναμένεται να προσέλθουν σήμερα συνομιλίες στο Αλγέρι σε μία προσπάθεια να θέσουν τέρμα στον πόλεμο που ξέσπασε νωρίτερα μέσα στο μήνα όταν η Αιθιοπία ξεκίνησε σφοδρές επιθέσεις εναντίον της Ερυθραίας. Χθες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας συνεχίσθηκαν οι μάχες σε αρκετά μέτωπα των συνόρων καθως και στο έδαφος της Ερυθραίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Επίσκεψη διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στην Βηρυτό
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Μέση Ανατολή Τέρζε Ρόοντ-Λάρσεν μεταβαίνει σήμερα στην Βηρυτό για συνομιλίες με την Λιβανική κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στον Νότιο Λίβανο, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων και των συμμάχων τους από την περιοχή. Ο κύριος Ρόοντ-Λάρσεν κάλεσε τον πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ να θέσει τέρμα στις προκλήσεις -όπως είπε, των ανταρτών της οργάνωσης Χεζμπολά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ και Λιβάνου.

Κράτη της Δυτικής Αφρικής στέλνουν ενισχύσεις στην Σιέρα Λεόνε
Οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής αποφάσισαν να στείλουν 3.000 στρατιώτες στη Σιέρα Λεόνε, προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης. Εκπρόσωπος της Δυτικοαφρικανικής οργάνωσης Εκοβάς από την άλλη μεριά δήλωσε ότι η ομάδα του πρόκειται να παράσχει ασφάλεια στον ηγέτη των ανταρτών Φοντάϊ Σάνκο. Εν τω μεταξύ, απελευθερώθησαν και οι πεντακόσιοι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους αντάρτες.

Επιβολή Ισλαμικού νόμου Σαρία στην Β. Νιγηρία
Η βόρεια επαρχία της Νιγηρίας Σοκότο πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή το ισλαμικό δίκαιο. Το Σοκότο είναι η δεύτερη περιοχή της χώρας που εφαρμόζει τον ισλαμικό  νόμο Σαρία, μετά την επαρχία Σαμφάρα. Οι μουσουλμάνοι της βόρειας Νιγηρίας υποστηρίζουν ενθέρμως την εφαρμογή του Σαρία, διατάξεις του οποίου επιβάλλουν ποινές όπως το μαστίγωμα και ο ακρωτηριασμός.

Νέα έκρηξη βόμβας στην Ινδονησία
Και νέα έκρηξη βόμβας, η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες, συγκλόνισε την πόλη Μεντάν της Ινδονησίας. Η τοπική αστυνομία έκανε έκκληση για επίδειξη ηρεμίας και απέδωσε τις εκρήξεις σε κύκλους που θέλουν να αναμοχλεύσουν τα θρησκευτικά πάθη. Από την σημερινή έκρηξη που σημειώθηκε μέσα σε νυκτερινό κέντρο τραυματίστηκαν 4 άτομα, ενώ η χθεσινή τοποθέτηση βόμβας μέσα σε χριστιανική εκκλησία προκάλεσε τον τραυματισμό 30 ατόμων.

Σινο-ινδική συνάντηση κορυφής
Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν και ο Ινδός ομόλογός του Κ Ρ Ναραγιανάν άρχισαν συνομιλίες στο Πεκίνο, με σκοπό την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας επίσκεψης του Ινδού προέδρου στην Κινεζική πρωτεύουσα είναι οι συνοριακές διαφορές, η οικονομική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Επανεκλογή του προέδρου Φουτζιμόρι στο Περού
Στο Περού ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία, θεωρείται βέβαιος νικητής  σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, η εγκυρότητα των οποίων όμως έχει αμφισβητηθεί. Ο πολιτικός αντίπαλος του κυρίου Φουτζιμόρι, Αλεχάνδρο Τολέδο, κατήγγειλε τον Περουβιανό πρόεδρο για εκλογική νοθεία και κάλεσε τους υποστηρικτές του να απόσχουν ή να ψηφίσουν άκυρο.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.