Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC

Το Πεντάγωνο
Το Πεντάγωνο

(26/05/2000 07.00 GMT)

Με πλαστές ταύτοτητες μπήκαν σε πολλά αμερικανικά κρατικά κτίρια πράκτορες του Κογκρέσου
Η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας μετά τις αποκαλύψεις ότι πράκτορες εξουσιοδοτημένοι από το αμερικανικο Κογκρέσο κατάφεραν, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες να μπουν σε 19 κρατικα κτιρια, ανάμεσα τους το Πενταγωνο και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών -το FBI- και ακόμη η CIA. Η έρευνα του Κογκρέσου διετάχθη λόγω ανησυχιών για τη διάδοση πλαστών ταυτοτήτων ασφαλείας μέσω του ΄Ιντερνετ.

Δεν υπάρχει κοινοτική νομοθεσία που να επιβάλει την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στις ταυτότητες, λένε νομικοί της Κοινότητας
Σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαικης Ενωσης και της Κομισσιόν, η κοινοτική νομοθεσία δεν επιβάλει σε κανένα κράτος-μέλος της Κοινότητας, την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος των πολιτών στις αστυνομικες ταυτότητες. Οι εν λόγω πηγες  ανέφεραν κατηγορηματικά στον ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξελλες, Γιώργο Δαράτο, ότι απο καμμία κοινοτική διάταξη δεν πηγάζει σχετική υποχρέωση. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να έχει πολιτική σημασία, αλλά στερείται κοινοτικής νομικής βάσης. Παντως το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στην αστυνομική ταυτότητα δεν απασχολεί το Οικομενικο Πατριαρχείο, το οποίο θεωρεί ότι το ζήτημα δεν είναι της αρμοδιότητας του.

Θα προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή λένε Συρία και ΟΗΕ
Η κυβέρνησης της Συρίας και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή δήλωσαν ότι οι προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή είναι πολύ καλύτερες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων απο το νότιο Λίβανο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας είπε σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λισσαβώνα ότι η χώρα του θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για ειρήνη στο Λίβανο. Τα Ηνωμένα Εθνη, απο την πλευρά τους, στοχεύουν στην μεταφορά περισσοτέρων κυανόκρανων στο νότιο Λίβανο, ελέγχοντας παράλληλα ότι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων έχει ολοκληρωθεί.

Καταστολή του φοιτητικού κινήματος επιδιώκει η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση
Στη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση  εξήγγειλε μέτρα για την καταστολή του φοιτητικού κινήματος που το τελευταίο διάστημα πρωτοστατεί στον αντιπολιτευτικό αγώνα στη Σερβία. Η κυβέρνηση αναμένται να περάσει σήμερα νομοσχέδιο που θα διευρύνει τις αρμοδιότητες της αστυνομίας, ενώ διέταξε να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τις καλοκαιρινές διακοπές μια εβδομάδα νωρίτερα. Μ'αυτό τον τρόπο, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδυναμώσει το φοιτητικό κίνημα ΟΤΠΟΡ.

Δεν είναι έγκυρες οι εκλογές στο Περού λένε αμερικανοί παρατηρητές - Βίαια επεισόδεια στη Λίμα
Εκλογικοί παρατηρητές απο τις Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την αποστολή τους στο Περού, δηλώνοντας ότι οι ψηφοφορία κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την περαμένη Κυριακή δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη ή δημοκρατική. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής του Περού να απορρίψει τις ενστάσεις και να προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία. Αλλη ομάδα αμερικανών παρατηρητών δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στο Περού αλλά δεν θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεχάντρο Τολέδο έκανε έκκληση για αποχή απο την ψηφοφορία, κι έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο ο νυν πρόεδρος Αλμπέτρο Φουτζιμόρι να επανεκλεγεί χωρίς αντίπαλο. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την διαδικασία και την αστυνομία στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Εως και 15% οι μεταλλαγμένοι σπόροι καλαμποκιού στην Ευρώπη
Μια απο τις μεγαλύτερες εταιρείες διάθεσης σπόρων στον κόσμο, η Pioneer Hi-Bred, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις οποίες 15 τις εκατόν των σπόρων καλαμποκιού στην Ευρώπη είναι γενετικά μεταλλαγμένοι.  Εκπρόσωπος της εταιρείας εξήγησε στο BBC ότι αυτό συμβαίνει, είτε λόγω της μεταφοράς σπόρων μέσω του αέρα, είτε λόγω της κοινής χρήσης αγροτικών μηχανιμάτων σε αγρούς με μεταλλαγμένους και μη-μεταλλαγμένους σπόρους. Ειδικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι η ανακοίνωση αυτή θα σοκάρει πολλούς υπουργούς της κοινότητας που έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση με τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά βρίσκεται υπο έλεγχο.

Κυβερνητικά στρατεύματα κινούνται προς το Κοινοβούλιο - οι ένοπλοι απέρριψαν ειρηνευτικό σχέδιο
Στα νησιά Φίτζι, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σταλεί κυβερνητικά στρατεύματα στο κτίριο του κοινοβουλίου όπου κρατείται όμηρος ο πρωθυπουργός και άλλοι 30 άνθρωποι απο ένοπλους αντάρτες. Οι ένοπλοι απέρριψαν ήδη το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνουν οι αρχηγοί των φυλών της χώρας. Αντ'αυτού, οι αντάρτες έθεσαν νέους όρους, ανάμεσα στους οποίους είναι να τους δοθεί ολοκληρωτική αμνηστεία και να αλλάξει το πολυεθνικό σύνταγμα το οποίο αναγνωρίζει δικαιώματα στην ινδική μειονότητα.

© BBC
Real Audio

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.